Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Ενισχύθηκε ο κλάδος υπηρεσιών τον Νοέμβριο του 2019 - Στις 51,7 μονάδες ο δείκτης PMI

Γερμανία: Ενισχύθηκε ο κλάδος υπηρεσιών τον Νοέμβριο του 2019 - Στις 51,7 μονάδες ο δείκτης PMI
Ο σύνθετος δείκτης PMI για τη Γερμανία παρέμεινε κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων
Περαιτέρω επιτάχυνση κατέγραψε η δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών στη Γερμανία για τον Νοέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία δημοσίευσε σήμερα (4/12) η Markit, καθώς ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας σημειώνει σταθερή άνοδο.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 51,7 μονάδες, έναντι 51,6 μονάδων τον Οκτώβριο του 2019 και έναντι προκαταρκτικών εκτιμήσεων στις 51,3 μονάδες.
Οι πέντε από τους έξι τομείς του κλάδου κατέγραψαν άνοδο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να σημειώνονται στους τομείς Ξενοδοχείων και Εστιατορίων, Χρηματοοικονομικής Διαμεσολάβησης και Τηλεπικοινωνιών.
Ο μόνος τομέας στον οποίο καταγράφηκε πτώση της δραστηριότητας ήταν αυτός των Μεταφορών και Αποθεμάτων, ενώ πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα καταγράφηκε στις νέες εργασίες του κλάδου.
Παράλληλα, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε σε σχέση με τον Οκτώβριο και παρέμεινε κοντά στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, ενώ αυξημένη ήταν και η γενικότερη στελέχωση στον κλάδο υπηρεσιών.
Ωστόσο, η μειωμένη ζήτηση στον κλάδο, μαζί με τις υποτονικές εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας, εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά τις προοπτικές των επιχειρήσεων για το επόμενο έτος, με τον σχετικό υποδείκτη να παραμένει κοντά στις 50 μονάδες, οι οποίες υποδεικνύουν στασιμότητα.
Η άνοδος που σημειώθηκε στον κλάδο υπηρεσιών της Γερμανίας δε μπόρεσε να αντισταθμίσει τη συρρίκνωση των τελευταίων μηνών στον μεταποιητικό κλάδο, καθώς ο σύνθετος δείκτης PMI παρέμεινε κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων για έναν ακόμα μήνα.
Ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορρώθηκε στις 49,4 μονάδες, έναντι 48,9 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 49,2 μονάδες.
«Από τη μία πλευρά, ο κλάδος υπηρεσιών εξακολουθεί να αναπτύσσεται και δεν έχει παρασυρθεί στη συρρίκνωση από την πτώση του μεταποιητικού κλάδου, ωστόσο από την άλλη πλευρά η άνοδος των τελευταίων μηνών ήταν μία από τις ασθενέσθερες των τελευταίων εξίμιση ετών», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Phil Smith.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ασθενέσθερη άνοδος στη δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών «αφήνει τη συνολική οικονομική ανάπτυξη με μία εικόνα η οποία φαίνεται στην καλύτερη των περιπτώσεων επίπεδη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης