Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Donmez (Τουρκία): Νέες μελέτες για εξορύξεις στη Ανατ. Μεσόγειο με βάση τη συμφωνία με Λιβύη

Donmez (Τουρκία): Νέες μελέτες για εξορύξεις στη Ανατ. Μεσόγειο με βάση τη συμφωνία με Λιβύη
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας δήλωσε ότι η Τουρκία διεξάγει μελέτες για έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο με βάση τη συμφωνία με τη Λιβύη

Αψηφώντας κάθε μήνυμα τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Κομισιόν, η Τουρκία επιμένει στη νομιμότητα του συμφώνου με τη Λιβύη που αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος και το Καστελόριζο.
Ειδικότερα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Fatih Donmez, δήλωσε σήμερα (4/12/2019) ότι η Τουρκία κάνει νέες μελέτες για έρευνες και εξορύξεις φυσικού αερίου και πετρελαίου στις θάλασσες της με βάση το σύμφωνο με τη Λιβύη.
Πριν από τη συνάντησή του με τους ανθρακωρύχους από διάφορες πόλεις της Τουρκίας για την Ημέρα Διεθνών Ορυχείων στην Άγκυρα, ο Donmez δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συμφωνία με τη Λιβύη χρειάζεται πρώτα έγκριση από τις γενικές συνελεύσεις τόσο της Τουρκίας όσο και της Λιβύης.
«Στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη οι εταιρείας μας θα ξεκινήσουν έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στις περιοχές που θα δώσουμε σχετική άδεια, όπως συνέβη και σε άλλες περιοχές», ανέφερε ο Donmez προσθέτοντας πως θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί η συμφωνία από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας συνέχισε: «Με το μνημόνιο με τη Λιβύη εμποδίσαμε όσους πήγαν να μας βγάλουν από την εξίσωση και από το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ο Donmez επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τόσο τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα όσο και των Τουρκοκυπρίων.
«Η αποφασιστικότητά μας συνεχίζεται», υπογράμμισε.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, η Κομισιόν ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή «η αρχή της καλής γειτονίας, καθώς και η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των γειτονικών παράκτιων κρατών στις θαλάσσιες ζώνες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν στα νησιά τους».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο όσον αφορά τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου.
Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, όπως τονίστηκε επανειλημμένα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, με πιο πρόσφατα αυτά τον Ιούνιο του 2019.
Το διμερές "Μνημόνιο" μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης της 27ης Νοεμβρίου 2019 σχετικά με τη θαλάσσια οριοθέτηση δεν έχει δημοσιοποιηθεί.
Απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις ως προς το περιεχόμενό της. Αναμένουμε ότι το κείμενο θα κοινοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι επιτακτική ανάγκη να τηρείται το διεθνές θαλάσσιο Δίκαιο, η αρχή της καλής γειτονίας και να γίνεται σεβαστή η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των γειτονικών παράκτιων κρατών στις θαλάσσιες ζώνες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν στα νησιά τους.
Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συμμορφώνονται με αυτές τις αρχές και πρέπει να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης