Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα έξι ερωτήματα των ξένων στα road shows των ελληνικών τραπεζών - Στο επίκεντρο τα NPEs

Τα έξι ερωτήματα των ξένων στα road shows των ελληνικών τραπεζών - Στο επίκεντρο τα NPEs
Την άλλη εβδομάδα οι τράπεζες θα μεταβούν στη Ν. Υόρκη για το event της Capital Link
Τα NPEs αποτελούν το βασικό αντικείμενο συζήτησης στα road shows που ξεκίνησαν το γύρο του Δεκεμβρίου στις 3 Δεκεμβρίου 2019 με την Wood/CO στην Πράγα. 
Και μολονότι το συγκεκριμένο road show δεν πορσφέρει τα ενδεικτικά ερωτηματολόγια από τους επενδυτές εν τούτοις δόθηκε μια γεύση της ατζέντας που θα ακολουθήσει στις 5 και 6 Δεκεμβρίου 2019 ως προς το τι ενδιαφέρει τους ξένους επενδυτές να μάθουν για τις ελληνικές  τράπεζες  που θα δώσουν το παρόν στα συνέδρια που διοργανώνουν  στο Λονδίνο  οι Goldman Sachs και Autonomous.
Οπως σημειώνουν έγκυροι τραπεζικοί κύκλοι τα κλασσικά θέματα στην ατζέντα αλλάζουν μορφή ενώ υπεισέρχονται και νέα.

-Σε ότι αφορά τα NPEs η ατζέντα επικεντρώνεται στην μπίζνα που γεννά η δευτερογενής αγορά και επομένως αυτό που ερωτώνται οι τράπεζες είναι πόσα περισσότερα NPEs μπορούν να τιτλοποιήσουν το προσεχές χρονικό διάστημα.
Δεν ενδιαφέρει δηλαδή τους επενδυτές ο όγκος των NPEs που θα παραμείνει στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών αλλά πόσα θα οδηγηθούν στον Ηρακλή.
Είναι λοιπόν προκύπτει το αβίαστο συμπέρασμα πως οι επενδυτές αυτό που ζητούν είναι τίτλους στους οποίους μπορούν να επενδύσουν με κίνδυνο αλλά και απόδοση.
 
- Σημαντικό νέο θέμα στην ατζέντα είναι οι εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική, εξελίξεις άμεσα συνυφασμένες και με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις που έρχονται να βάλουν μια νέα παράμετρο ανησυχίας στο τραπέζι των διεθνών οικονομικών σχέσεων, παράμετρο η οποία πάντως δε λειτουργεί αυξητικά στο υπαρκτό ενδιαφέρον των ξένων.

-Επόμενο κρίσιμο θέμα το οποίο θίγουν οι ξένοι επενδυτές είναι το ύψος αλλά και η ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών. Οπως αναφέρουν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες τα κεφάλαια "απειλούνται" από τις τιτλοποιήσεις αλλά και από τα stress tests των οποίων τα δεδομένα θα γίνουν γνωστά από τον καινούριο χρόνο.

- Συνέχεια στην κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και χρηματοοικονομική επέκταση και σε ποιους κλάδους είναι ερωτήματα στα οποία καλούνται να απαντήσουν οι τράπεζες.
Ως γνωστόν η φύση της ελληνικής οικονομίας είναι η χρηματοδότηση  μικρομεσαίων επιχειρήσεων που με βάση και τα νέα πρότυπα της EBA θεωρούνται υψηλού κινδύνου ακόμη και στην παρούσα φάση που η οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης.

- Η πορεία της ελληνικής οικονομίας και οι ρυθμοί ανάπτυξης αποτελούν ένα ακόμη από τα σημαντικά θέματα που θίγουν οι ξένοι επενδυτές.

- Πότε οι επιστροφές κερδών από τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών θα μπορέσουν να οδηγηθούν σε επενδύσεις διότι οι επιστροφές που θα λάβει η χώρα τον Ιανουάριο και που εγκρίθηκαν χθες θα οδηγηθούν εκ νέου για την αποπληρωμή του χρέους.

Την άλλη εβδομάδα οι τράπεζες θα μεταβούν στη Ν. Υόρκη για το event της Capital Link.
Για το 2019, μάλιστα, θα παραστούν οι CEOs τριών (Πειραιώς, Εθνική, Alpha) εκ των τεσσάρων τραπεζών, ενώ επικεφαλής του κλιμακίου της Eurobank θα είναι ο πρόεδρός της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης