Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μάλτα: «Θέλω να σκοτώσω τη Daphne», κατέθεσε εναντίον του επιχειρηματία Fenek ο φερόμενος ως μεσάζων της δολοφονίας

Μάλτα: «Θέλω να σκοτώσω τη Daphne», κατέθεσε εναντίον του επιχειρηματία Fenek ο φερόμενος ως μεσάζων της δολοφονίας
«Μου είπε: "Θέλω να σκοτώσω την Ντάφνε"», αποκάλυψε ο φερόμενος ως μεσάζων της δολοφονίας της δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia και κατέθεσε το σχέδιο δολοφονίας της
Ο επιχειρηματίας Jorgen Fenek έδωσε την εντολή εκτέλεσης της δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia, κατέθεσε σήμερα στο δικαστήριο ο φερόμενος ως μεσάζων της δολοφονίας, προσθέτοντας ότι άνθρωποι που συνδέονται με την κυβέρνηση της Μάλτας ενδέχεται να εμπλέκονται στην υπόθεση σκάνδαλο που έχει ρίξει την σκιά της αμφιβολίας στα διαπιστευτήρια δημοκρατικότητας της μικρότερης χώρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο φερόμενος ως μεσάζων της δολοφονίας ο Melvin Teuma, ένας οδηγός ταξί, με συνδέσμους στον εγκληματικό υπόκοσμο, έλαβε προεδρική χάρη με αντάλλαγμα στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε δικαστήριο για την καταδίκη εκείνων που φέρεται ότι έδωσαν την εντολή για τη δολοφονία.
Η ερευνήτρια δημοσιογράφος Daphne Caruana Galizia, δολοφονήθηκε με βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της το 2017.
Οι έρευνες για τον φόνο της, οι οποίες διαρκούν εδώ και δύο χρόνια, έλαβαν δραματική τροπή αυτό τον μήνα μετά την ανακάλυψη νέων στοιχείων, που οδήγησαν μεταξύ άλλων στη σύλληψη την προηγούμενη εβδομάδα του επιχειρηματία Jorgen Fenek την ώρα που προσπαθούσε να διαφύγει από τη Μάλτα με τη θαλαμηγό του.
Η αστυνομία απήγγειλε το Σάββατο κατηγορίες κατά του πλουσιότερου επιχειρηματία της Μάλτας, κατηγορίες για συνέργεια στην δολοφονία.
Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες και δήλωσε ότι μέλη του στενού κύκλου του πρωθυπουργού Josef Muscat είναι οι εντολείς της δολοφονίας.
Οι τελευταίες εξελίξεις προκάλεσαν μια πρωτόγνωρη για τη χώρα πολιτική κρίση. Ενώ υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη – μεταξύ άλλων και ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού, ο Κιθ Σέμπρι - παραιτήθηκαν στη σκιά του σκανδάλου, ο Josef Muscat ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί τον Ιανουάριο.

«Συμβόλαιο θανάτου: 150.000 ευρώ»

Στην λεπτομερή του κατάθεση σήμερα στο δικαστήριο ο Teuma περιέγραψε πως ο 38χρονος Fenek  επικοινώνησε μαζί του το 2017 για να οργανώσει την εκτέλεση της Galizia.
«Μου είπε, ‘πες τους να το προχωρήσουν.
Θέλω να σκοτώσω την Daphne», είπε, τονίζοντας ότι ο επιχειρηματίας του έδωσε μέσα σε ένα φάκελο 150.000 ευρώ ως πληρωμή για τους εκτελεστές.
Όπως τόνισε, ο Fenek του είχε δώσει αρχικά εντολή για τη δολοφονία, μετά είχε δεύτερες σκέψεις, και τελικά αποφάσισε να προχωρήσει στην εκτέλεση της Galizia την ημέρα που το Εργατικό κόμμα του Muscat επέστρεψε στην εξουσία στις εκλογές τον Ιούνιο του 2017.
Αφού συμφώνησε να οργανώσει την εκτέλεση, ο Teuma κατέθεσε πως κλήθηκε στα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης όπου συναντήθηκε με τον προσωπάρχη του πρωθυπουργού, Keith Sebry, ο οποίος του προσέφερε καφέ, τον ξενάγησε στα κυβερνητικά γραφεία, συμπεριλαμβανομένου του γραφείου του πρωθυπουργού Muscat   και οι δυο τους τράβηξαν φωτογραφίες.
Έπειτα του είπαν ότι πως του δόθηκε μια θέση εργασίας σε υπουργείο και πως μπήκε στο μισθολόγιο της κυβέρνησης και έλαβε μια επιταγή για τρεις ή τέσσερις μήνες.
«Αν με ρωτούσατε, δεν θα ήξερα ποια ήταν η δουλειά μου στο υπουργείο καθώς δεν πήγα ποτέ», δήλωσε ο Teuma στους δικαστές.
Σύμφωνα με την κατάθεση του, ο επιχειρηματίας ήθελε την Caruana Galizia νεκρή επειδή πίστευε ότι η δημοσιογράφος θα δημοσιεύσει ένα ενοχοποιητικό ρεπορτάζ για τον θείο του.
«Μπορώ να σας εγγυηθώ, ο Jorgen Fenek ταν ο μοναδικός εγκέφαλος.
Μόνο αυτός μιλούσε σε μένα», σημείωσε ο φερόμενος ως μεσάζων της δολοφονίας.
Πρόσθεσε πως ο ίδιος πλήρωσε τρεις άνδρες της περιοχής για να διαπράξουν τη δολοφονία.
Οι τρεις φερόμενοι εκτελεστές έπειτα συνελήφθησαν και αναμένουν να δικαστούν. Σήμερα καθόντουσαν ανέκφραστοι στην δικαστική αίθουσα, κατά την κατάθεση του Teuma.
Έχουν δηλώσει αθώοι.

Πανικός

Ο Teuma αφηγήθηκε τον πανικό που τον περιέβαλε όταν οι φερόμενοι εκτελεστές συνελήφθησαν και προέκυψαν αναφορές ότι ένας από αυτούς συνεργαζόταν με την αστυνομία.
Όπως είπε, μετά τη σύλληψη των τριών, ένας υπάλληλος από τα κεντρικά κυβερνητικά γραφεία, με το όνομα Kenneth, επικοινώνησε μαζί του.
Σε μια προφανή προσπάθεια να εξαγοράσουν τη σιωπή τους ο Kenneth δήλωσε πως οι τρεις ύποπτοι θα αποφυλακιστούν με εγγύηση και θα τους δοθεί ένα εκατομμύριο ευρώ.
Ωστόσο η εγγύηση δεν βγήκε.
Ρώτησε τον Fenek αν ο Sebry έστειλε τον Kenneth σε αυτόν, αλλά δεν πήρε απάντηση.
Φοβούμενος για την ασφάλειά του, ξεκίνησε να ηχογραφεί μυστικά τις συζητήσεις του με τον επιχειρηματία, και τις ηχογραφήσεις αυτές τις παρέδωσε στην αστυνομία.
Μια αστυνομική πηγή αργότερα ταυτοποίησε τον Kenneth  ως τον Kenneth Camilieri, που εργαζόταν ως προσωπικό ασφαλείας του πρωθυπουργού Muscat.
«Ξεκίνησα να πιστεύω ότι ή θα με φυλάκιζαν ή θα με δολοφονούσαν», τόνισε ο Teuma, λέγοντας ότι έγραψε ένα σημείωμα όπου δήλωνε ότι και ο Sebry και ο Fenek διέταξαν την εκτέλεση της Galizia.
Στο δικαστήριο σήμερα κράτησε αποστάσεις από την κατηγορία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είχε καμία απόδειξη.
Χθες Τρίτη, η επικεφαλής της αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που βρίσκεται στην Μάλτα για να εξετάσει την εφαρμογή του κράτους δικαίου στην χώρα μετά το σκάνδαλο για την δολοφονία της δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia , δήλωσε σήμερα ότι ο πρωθυπουργός Josef Muscat πρέπει να παραιτηθεί αμέσως.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen ζήτησε σήμερα την διεξαγωγή «ενδελεχούς και ανεξάρτητης» έρευνας για την δολοφονία της δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia το 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης