Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 9 Δεκεμβρίου η θετική γνώμη της ΕΚΤ για τον Ηρακλή και στις 13/12 κατατίθεται στην Βουλή – Στα 33,5 δισ οι τιτλοποιήσεις, θα εκδοθούν 12 δισ ομόλογα

Στις 9 Δεκεμβρίου η θετική γνώμη της ΕΚΤ για τον Ηρακλή και στις 13/12 κατατίθεται στην Βουλή – Στα 33,5 δισ οι τιτλοποιήσεις, θα εκδοθούν 12 δισ ομόλογα
Ο νέος νόμος για τα προβληματικά ανοίγματα των τραπεζών αποτελεί μια πρώτη σημαντική θετική παρέμβαση της κυβέρνησης στην κατεύθυνση εξυγίανσης των τραπεζών και ενίσχυσης της οικονομίας.
Στις 9 Δεκεμβρίου 2019 την ερχόμενη Δευτέρα η ΕΚΤ θα δημοσιοποιήσει την γνώμη της για το σχέδιο Ηρακλής ή APS που αφορά την συλλογική αντιμετώπιση των προβληματικών ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών με παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο.
Ακολούθως στις 13 Δεκεμβρίου θα υποβληθεί στην Βουλή για να ψηφιστεί ο νόμος που σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει

1)Παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο, θα εκδοθούν 12 δισεκ. κρατικά ομόλογα που θα εγγυώνται τα κύρια ομόλογα – senior bond – που θα εκδώσουν οι ελληνικές τράπεζες για τις τιτλοποιήσεις προβληματικών ανοιγμάτων NPEs.

2)Συνολικά οι τιτλοποιήσεις θα φθάσουν τα 33,5 δισεκ. ευρώ προβληματικών ανοιγμάτων και δομούνται ως εξής
Eurobank 7,5 δισεκ. τιτλοποίηση NPEs
Alpha bank 12 δισεκ τιτλοποίηση NPEs
Εθνική τράπεζα θα φθάσει σωρευτικά τα 8 δισεκ. τιτλοποίηση NPΕs
Πειραιώς 4-6 δισεκ. τιτλοποίηση NPEs
Συνολικά οι τιτλοποιήσεις προβληματικών ανοιγμάτων θα μπορούσαν να φθάσουν τα 33,5 δισεκ. ευρώ.

3)Παρ΄ ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται τελικώς η ελληνική κυβέρνηση θα πετύχει να μην υπάρχουν εγγυήσεις μετρητά.
Για το ελληνικό δημόσιο η διαδικασία έκδοσης ομολόγων που λειτουργούν ως εγγύηση δεν μπορεί να επιβάλλει πρόσθετη εγγύηση μετρητά.
Η επειδή δεν είναι επενδυτικής βαθμίδας τα ελληνικά ομόλογα και λόγω εποπτικών κανόνων με βάση την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή θα πρέπει για τα ομόλογα που θα εκδώσει και τα οποία θα λειτουργήσουν ως μηχανισμός εγγύησης των κύριων ομολόγων των τραπεζών να φέρουν πρόσθετη εγγύηση μετρητά.
Η κυβέρνηση όμως υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση της εγγύησης ακόμη και εάν δεν πληρούνται τα κριτήρια της επενδυτικής βαθμίδας στα ομόλογα.
Η Ελλάδα βαθμολογείται με ΒΒ- και η επενδυτική βαθμίδα είναι τουλάχιστον ΒΒΒ-
Για την ελληνική κυβέρνηση το ζήτημα των παρεχόμενων εγγυήσεων με μετρητά θα αποτραπεί.

4)Για τις εταιρίες διαχείρισης θα ισχύει το εξής ποσοστό απόκλισης από τους ετήσιους στόχους.
Αυτόνομα θα ισχύει το όριο απόκλισης 30% και συνδυαστικά 20%.
Μπορεί να ειπωθεί ότι τα όρια απόκλισης από τους ετήσιους στόχους στην διαχείριση των NPEs έχουν καταστεί πιο ρεαλιστικά.
Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί εύκολα να αλλάζουν οι εταιρίες διαχείρισης NPEs

5)Ο νέος νόμος για τα προβληματικά ανοίγματα των τραπεζών αποτελεί μια πρώτη σημαντική θετική παρέμβαση της κυβέρνησης στην κατεύθυνση εξυγίανσης των τραπεζών και ενίσχυσης της οικονομίας.
Ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Ζαββός έχει διαδραματίσει ξεκάθαρα θετικό ρόλο στην γρήγορη ενεργοποίηση του νόμου ώστε από το 2020 όλες οι τράπεζες να χρησιμοποιήσουν το σχέδιο Ηρακλής.
Να σημειωθεί ότι το σχέδιο Ηρακλής είναι η πρώτη μεγάλη παρέμβαση στην πράξη της ελληνικής κυβέρνησης με θετικό πρόσημο στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα που θα συμμετάσχει καθολικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης