Ευρωζώνη: Στο 0,2% η ανάπτυξη το γ΄ τρίμηνο 2019 - Επιβεβαιώθηκαν οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις

Ευρωζώνη: Στο 0,2% η ανάπτυξη το γ΄ τρίμηνο 2019 - Επιβεβαιώθηκαν οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις
Σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2018, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 1,2%
Σταθερή ανάπτυξη κατέγραψε η οικονομία της Ευρωζώνης για το τρίτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (5/12) στοιχεία της Eurostat, τα οποία επιβεβαίωσαν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που είχαν δημοσιευθεί στα τέλη Οκτωβρίου.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της ενιαίας νομισματικής ένωσης αυξήθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση, έναντι αύξησης επίσης στο 0,2% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,2%.
Παράλληλα, η τριμηνιαία άνοδος για το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώθηκε στο 0,3% έναντι 0,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2019, ενώ η ετήσια άνοδος διαμορφώθηκε στο 1,4%.
Σημειώνεται ότι η ετήσια άνοδος για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο τρίμηνο του 2019 είχε διαμορφωθεί στο 1,2% και 1,4% αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά +0,5% σε τριμηνιαία βάση, τόσο για την Ευρωζώνη όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά +0,3% και στις δύο ενώσεις.
Οι εξαγωγές κατέγραψαν τριμηνιαία άνοδο της τάξεως του +0,4% σην Ευρωζώνη, ενώ η αντίστοιχη άνοδος για το σύνολο των 28 της ΕΕ διαμορφώθηκε στο +1%, την ίδια στιγμή που η άνοδος των εισαγωγών διαμορφώθηκε στο +0,6% και +0,7% αντίστοιχα.
Παράλληλα, το ποσοστό απασχόλησης τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +0,1% για το τρίτο τρίμηνο του 2019, ενώ σε ετήσια βάση σημειώθηκε αύξηση κατά +0,9% και +0,8% αντίστοιχα.
Μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδος σημειώθηκε στην Εσθονία και τη Λετονία (αμφότερες στο +1%), ενώ αντίθετα η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στη Ρουμανία (-1,1%) και τη Λιθουανία (-1,2%).

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS