Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Saxo Bank: Υπερβολική η αποτίμηση του S&P 500 – Τι πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές

Saxo Bank: Υπερβολική η αποτίμηση του S&P 500 – Τι πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές
Οι αγορές έχουν απομακρυνθεί από τα μακροοικονομικά δεδομένα, εκτιμά η Saxo Bank
Ορισμένες συμβουλές προς τους επενδυτές, οι οποίοι συνεχίζουν να αισθάνονται… μεθυσμένοι από την πορεία της Wall Street προσφέρει η Saxo Bank μέσω report της για την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά.
Όπως αναφέρει ο Peter Garnry  αναλυτής της Saxo Bank: «οι τακτικοί μας αναγνώστες γνωρίζουν ότι έχουμε αμυντική στάση έναντι των μετοχών για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.
Τους τελευταίους δύο μήνες, εκφράσαμε τις ανησυχίες ότι οι μετοχές απομακρύνονται από την πραγματικότητα των μακροοικονομικών κινδύνων, αν και αναγνωρίζουμε τη δυναμική των μετοχών.
Η άνοδος των μετοχών στηρίζεται σε «αφηγήσεις» όπως η χαλαρή νομισματική πολιτική, η ελπίδα για μεγαλύτερη φορολογική ώθηση και τέλος η εμπορική συμφωνία "πρώτης φάσης" μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου είχα ένα ακόμη επεισοδίο σχετικά με τις εμπορικές συνομιλίες, με πρωταγωνιστή τον Donald Trump, ο οποίος υπογράφοντας το νομοσχέδιο για Χονγκ Κονγκ προκάλεσε εκνευρισμό στην Κίνα.
Ταυτόχρονα ο Trump υποστήριξε ότι η εμπορική συμφωνία ενδέχεται να περιμένει μέχρι το 2020 εκλογές , ενώ την Τετάρτη 5/12 και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι οι συνομιλίες προχωρούν.
Το σίγουρο είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν προθεσμία 15 Δεκεμβρίου για την επιβολή πρόσθετων δασμών και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν τελικά ο Trump θα αποφασίσει να τα ενεργοποιήσει, μετά μάλιστα και από την επαναφορά δασμών στις εισαγωγές χάλυβα από Αργεντινή και Βραζιλία.
Εάν συμβεί κάτι τέτοιο σαφώς θα αποτελέσει πλήγμα για τις μετοχές και μάλιστα σε μία περίοδο όπου –λόγω και των επικείμενων γιορτών των Χριστουγέννων- η ρευστότητα των αγορών περιορίζεται.
Πάντως μέχρι στιγμή επικρατεί μία σχετική ηρεμία, όπως δείχνει και το παρακάτω διάγραμμα που απεικονίζει την πορεία του δείκτη μεταβλητότητας VIX και του διμηνιαίου συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης.

Μια άλλη ανησυχία που πρέπει να λάβουν υπόψη οι επενδυτές είναι οι αποτιμήσεις μετοχών.
Αυτή τη στιγμή η αποτίμηση του S&P 500 είναι η μεγαλύτερη από το 2001 (με μοναδική εξαίρεση τον Ιανουάριο του 2018), υποδεικνύοντας ότι η αγορά έχει φθάσει σε ένα ζενίθ.
Με βάση το τρέχον επίπεδο αποτίμησης ο S&P 500 παρατηρούμε ιστορικά μια πραγματική απόδοση 0,5% ετησίως με +/- 2% - σημεία αβεβαιότητας.
Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές που αγοράζουν σε τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης επιδιώκουν άμεσα κέρδη και δεν έχουν μακροπρόθεσμες προσδοκίες απόδοσης.
Αυτές οι κινήσεις συνήθως έχουν άσχημο τέλος.

Αλλά το κεντρικό ερώτημα για τους επενδυτές θα πρέπει να είναι εάν η νέα υποχώρηση του δείκτη PMI για τη Σουηδία, στις 47,9 μονάδες τον Νοέμβριο αποτελεί ένδειξη ότι η εν λόγω οικονομία έχει όντως μεγάλα προβλήματα.
Εάν η Σουηδία «προηγείται» της Ευρώπης και ενδεχομένως των ΗΠΑ λόγω των προκυκλικών χαρακτηριστικών της, τότε πρόκειται για ένα άσχημο νέο για τους επενδυτές.
Η οικονομία της Σουηδίας πλησιάζει τα επίπεδα δραστηριότητας που δεν παρατηρούνται από την κρίση στη ζώνη του ευρώ το 2012.
Εάν τα αποτελέσματα της ύφεσης λόγω μεταποίησης είναι πραγματικά και αναπτυσσόμενα τότε η παγκόσμια οικονομία θα πληγεί άσχημα.
Άλλωστε οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν, πλέον, μεγάλα περιθώριο ελιγμών.
Καλό θα ήταν οι επενδυτές να παρακολουθούν στενά την πορεία της σουηδικής οικονομίας.

Όπως έχουμε υποστηρίξει πολλές φορές πρόσφατα, τα αρνητικά ποσοστά έχουν φτάσει στο τέλος του δρόμου.
Είναι σαφές ότι δεν ενισχύουν τα κανάλια πίστωσης και το επιχειρηματικό μοντέλο του τραπεζικού τομέα δεν λειτουργεί στις τρέχουσες νομισματικές πολιτικές.
Όταν εξετάζουμε το οικονομικό τοπίο, είναι σαφές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη έχουν το μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών από δημοσιονομικής πλευράς, ιδίως με την Ευρώπη να διαθέτει υπερβολικά αυστηρούς προϋπολογισμούς σε σχέση με την τρέχουσα πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Αλλά εδώ βρίσκεται και η ανοδική δυναμική για το επόμενο έτος.

Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές θα μπορούσαν να είναι η μεγάλη έκπληξη το επόμενο έτος.
Εάν η ΕΚΤ προχωρήσει σε μεταβολή της νομισματικής πολιτικής της, τότε οι τράπεζες θα προστεθούν σημαντικά στην απόδοση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης