Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στα άκρα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις - Στην αντεπίθεση η Αθήνα, απέλασε τον Λίβυο πρέσβη - Cavusoglu: Εξωφρενική απόφαση - Αντιδρά η Λιβύη

Στα άκρα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις - Στην αντεπίθεση η Αθήνα, απέλασε τον Λίβυο πρέσβη - Cavusoglu: Εξωφρενική απόφαση - Αντιδρά η Λιβύη
Η Αθήνα επικεντρώνεται στους χειρισμούς που αφορούν στη Λιβύη
(upd5) Απερίσπαστη η Άγκυρα συνεχίζει να «τεντώνει το σχοινί» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς αφού πέρασαν μόνο λίγες ώρες από το τετ α τετ Μητσοτάκη - Erdogan, ο Τούρκος πρόεδρος έφερε στην τουρκική Βουλή τη συμφωνία με τη Λιβύη η οποία και ψηφίστηκε χθες Πέμπτη 5/12 το απόγευμα.
Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση που έχει στα χέρια της το επίμαχο κείμενο, προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις της.
Η πρώτη έγινε σήμερα Παρασκευή 6/12 το πρωί με την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών να διαμηνύει ότι η απόφαση αυτή δεν σημαίνει ότι διακόπτονται οι διπλωματικές σχέσεις.
Λίγες ώρες αργότερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση όπου καταδικάζει τη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu έκανε λόγω για εξωφρενική απόφαση.

Οι δηλώσεις Δένδια

«Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης καταδικάζεται απερίφραστα» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, ενώ συμπλήρωσε «Με λύπη μου ανακοινώνω ότι σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και του ανακοινώθηκε η απέλαση του.
Του δόθηκε προθεσμία 72 ωρών να εγκαταλείψει την Ελλάδα.
Η απόφαση αυτή είναι συνέπεια του ότι η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει.
Η απόφαση δεν σημαίνει διακοπή των διπλωματικών σχέσεών μας με τη Λιβύη». 
Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση από την κυβέρνηση η οποία έχει ως στόχο να πιέσει διπλωματικά τη Λιβύη.
Μια δεύτερη κίνηση - προς τη Λιβύη - είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση απηύθυνε πρόσκληση στον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης, αλλά και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της χώρας να επισκεφθούν την Αθήνα.
Αμφότεροι οι Λίβυοι αξιωματούχοι πρόσκεινται στον στρατηγό Χαφτάρ και κατά συνέπεια αντίκεινται στη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.
Μάλιστα, το κοινοβούλιο της Λιβύης έχει απορρίψει το μνημόνιο, λέγοντας ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της ασφάλειας αλλά και της κυριαρχίας της Λιβύης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Βουλής έστειλε και σχετική επιστολή στον ΟΗΕ.
Όπως έγινε γνωστό ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Agila Saleh Issa Gwaider θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα την ερχόμενη Πέμπτη 12/12.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ καταδικάζει τη συμφωνία 

Λίγες ώρες μετά την απέλαση του Λίβυου πρέσβη στην Αθήνα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση όπου καταδικάζει τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες.
«Η δημοσιοποίηση των συντεταγμένων της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης επιβεβαιώνει την ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
«Πέραν των ουσιαστικών της ελαττωμάτων, η απόπειρα αυτή είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.
Επιπλέον, είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές επίπεδο, με τις χώρες της περιοχής, και σε περιφερειακό.
Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα» επισημαίνεται.

H Κομισιόν παρέλαβε τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Στα «χέρια» της Κομισιόν βρίσκεται από χθες (5/12/2019) η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Τώρα πρέπει να το εξετάσουμε προσεκτικά και μετά θα διατυπώσουμε πιο συγκεκριμένη θέση» δήλωσε ο Peter Stano, ενώ απέφυγε να σχολιάσει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να απελάσει τον Λίβυο πρέσβη.
Ειδικότερα, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δουλειά της Κομισιόν να σχολιάσει κάτι τέτοιο, αλλά απόφαση μόνο για τις αρχές του Κράτους Μέλους.
Απαντώντας σε έτερη ερώτηση για την κυβέρνηση Sarraj στη Λιβύη, τόνισε ότι «η κυβέρνηση αναγνωρίστηκε από την ΕΕ και ο Sarraj είναι συνεργάτης μας και έχουμε επαφή μαζί του», συμπληρώνοντας πως «πάντως είναι πάγια θέση μας ότι όταν υπάρχει ένα πρόβλημα πρέπει να το συζητάς με τον γείτονά σου στο πλαίσιο του σεβασμού του διεθνούς Δικαίου».

Cavusoglu: Καταδικάζουμε την απόφαση της Ελλάδας να απελάσει τον Λίβυο πρέσβη

Σε καταδίκη της απέλασης του Λίβυου πρέσβη από την Ελλάδα προχώρησε η Τουρκία, καταδικάζοντας την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.
«Καταδικάζουμε την απόφαση της Ελλάδας να απελάσει τον πρέσβη της Λιβύης λόγω της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu.
Όπως είπε «η Λιβύη είναι ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος.
Αυτό δείχνει το αληθινό πρόσωπο της Ελλάδας.
Εάν ήθελε η Ελλάδα το μνημόνιο συμφωνίας, θα το μοιραζόμασταν.
Αλλά να καλείτε τη Λιβύη και να λέτε "στείλτε μου το κείμενο της συμφωνίας αμέσως", δεν ήταν μια ευγενική προσέγγιση.
Η Λιβύη δεν υποβάλλεται σε μια τέτοια απειλή.
Μπορούμε να κάνουμε διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες με όλες τις χώρες της περιοχής εκτός από την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Η αντίδραση της Λιβύης

Την έντονη αντίδραση του στην απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Ελλάδα εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Mohamed Siyala, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη ενέργεια.
«Η κίνηση είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο Siyala στο πρακτορείο Reuters και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα δεν έχει διπλωματική αντιπροσωπεία στη Λιβύη, αλλά η Λιβύη θα είχε ανταποδώσει την κίνηση αν είχε».

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη (12/12/2019)

Κυβερνητικά στελέχη πάντως, εκφράζουν την πεποίθηση ότι η εν λόγω συμφωνία δεν έχει διεθνή νομική ισχύ.
Αυτό βέβαια, απομένει να το δούμε και στην πράξη.
Διότι η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές, μπορεί να επιχειρήσει να καταθέσει αυτή τη συμφωνία στο αποθετήριο των διεθνών συμβάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θέλοντας να της δώσει ισχυρή υπόσταση.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να θέσει το ζήτημα την προσεχή Πέμπτη και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες όπου και θα επιμείνει να υπάρχει καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας και να χαρακτηριστεί άκυρη η συμφωνία.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συνεχείς επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο Emmanuel Macron και η Angela Merkel στους οποίους επισημαίνει τις παραβιάσεις της διεθνούς νομοθεσίας από την πλευρά της Άγκυρας.
Και αναμένεται να πυκνώσει τις επαφές του μέχρι την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.

Δένδιας: Ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Την θέση ότι η συμφωνία που υπέγραψαν Τουρκία – Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών συνιστά ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας κατά την ανακοίνωση της απέλασης του Λίβυου πρέσβη.
«Οι συντεταγμένες της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών» είπε ο κ.Δένδιας, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι πέραν των τυπικών ελαττωμάτων της συμφωνίας, «αυτή η απόπειρα είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα» και πως «είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο».
«Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα» τόνισε ο κ.Δένδιας, ο οποίος αναφέρθηκε και στην επιστολή του επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης προς τον γγ των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία επισημαίνει ότι το Μνημόνιο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι «παράξενο», καθώς η Λιβύη δεν έχει «θαλάσσια σύνορα» με την Τουρκία και πως η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο μέσο των συνόρων που προσπαθεί να καθορίσει η συμφωνία.
Στην ίδια επιστολή, όπως σημείωσε ο κ.Δένδιας, τονίζεται επιπλέον ότι ο πρωθυπουργός της Λιβύης δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει.
Ο κ. Δένδιας επιβεβαίωσε πως την ερχόμενη Τετάρτη ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης θα βρίσκεται στην Αθήνα.

Παυλόπουλος:  Παντελώς ανυπόστατο το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο αλλά και να υπερασπιστεί τα σύνορα της απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι «το λεγόμενο "Μνημόνιο" μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι όχι απλώς άκυρο αλλά παντελώς ανυπόστατο θεσμικώς, αφού δεν βρίσκει κανένα έρεισμα στο διεθνές δίκαιο. Γι' αυτό και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα για την Ελλάδα, τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Παράλληλα, ανέφερε ότι όσο είμαστε αποφασισμένοι να τείνουμε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας προς την Τουρκία, άλλο τόσο είμαστε αποφασισμένοι, υπό όρους αρραγούς ενότητας και δίχως ίχνος υποχώρησης ή υπαναχώρησης, να επιβάλουμε τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
«Προς τούτο έχουμε, όπως το αποδείξαμε ιστορικώς όταν χρειάσθηκε, και τη βούληση και τη δύναμη», σημείωσε και πρόσθεσε: «Σε αυτό το πλαίσιο, θα υπερασπισθούμε τα σύνορα, την επικράτεια και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνης της Ελλάδας, που είναι και σύνορα, επικράτεια και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι απέναντι στις φαντασιώσεις της Τουρκίας περί του «δικαίου του ισχυρού», που την οδηγούν ολοένα και περισσότερο στο διεθνές περιθώριο, εμείς, οι Έλληνες, διακηρύσσουμε ότι θα φέρουμε, στο ακέραιο, σε πέρας την αποστολή μας ως εγγυητών της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας.
Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι με κάθε καλή πίστη και απόλυτη ειλικρίνεια διαμηνύουμε προς την Τουρκία πως «εμείς, οι Έλληνες, έχουμε αποδείξει ότι σεβόμαστε, διαχρονικώς, στο ακέραιο το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, πρωτίστως, δε, τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, που απορρέουν από τη διεθνή και την ευρωπαϊκή έννομη τάξη».
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «ο σεβασμός αυτός μας έχει καταστήσει, τόσο διεθνώς όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παράδειγμα προς μίμηση» και συμπλήρωσε: «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σεβόμαστε, στον ίδιο βαθμό, και τα κάθε είδους δικαιώματα των συμπολιτών μας Μουσουλμάνων της Θράκης, οι οποίοι αποτελούν θρησκευτική, αμιγώς, μειονότητα, όπως ρητώς ορίζει το διεθνές δίκαιο, ιδίως, δε, η Συνθήκη της Λωζάνης».
Παρατήρησε, ακόμη, ότι «το ίδιο αίσθημα σεβασμού, με απτές αποδείξεις στην πράξη, τρέφουμε και ως προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα, βεβαίως αναμένοντας από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξουν και εκείνοι, επίσης εμπράκτως, την εν προκειμένω αλληλεγγύη τους, όπως αυτή προκύπτει από το ευρωπαϊκό δίκαιο αλλά και από τον κοινό μας ευρωπαϊκό πολιτισμό».
Ωστόσο, ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι στον αντίποδα της δικής μας υποδειγματικής συμπεριφοράς κινείται, αυθαιρετώντας πολλαπλώς, η Τουρκία, η οποία, ως εκ τούτου, είναι υπόλογη διεθνώς, με αντιπροσωπευτικό παράδειγμα το άκρως βαρύ κλίμα εναντίον της στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
«Κατ’ αρχάς, η Τουρκία θα πρέπει να είναι περισσότερο υπεύθυνη έναντι της Ελλάδας όχι μόνο διότι οι ισχυρισμοί της για την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη ισοδυναμούν με παραχάραξη της Ιστορίας, αλλά και γιατί το παρελθόν της βαρύνεται με αδιανόητες διώξεις εις βάρος των Ελλήνων και του Ελληνισμού», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Αναφέρομαι τόσο στις Γενοκτονίες του Ελληνισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας όσο και στο πογκρόμ και στους διωγμούς των Ελλήνων- και κυριολεκτώ, διότι κατά τη Συνθήκη της Λωζάνης αποτελούν εθνική μειονότητα- της Κωνσταντινούπολης, το 1955 και 1964, αντιστοίχως, που οδήγησαν στον αποδεκατισμό της ως τότε κραταιάς Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Κωνσταντινούπολης.
Και, φυσικά, ουδείς μπορεί να ξεχνά την τραγωδία των αγνοούμενων στην Κύπρο, μετά την τουρκική εισβολή στο μαρτυρικό νησί, το 1974».
Ακολούθως, ανέφερε ότι τη στάση της Τουρκίας εις βάρος του ανθρώπου χαρακτηρίζει και η συμπεριφορά της έναντι των προσφύγων και των μεταναστών.
«Στους οποίους φέρεται με τρόπο που παραβιάζει κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου, φθάνοντας στο σημείο να τους χρησιμοποιεί ακόμη και ως ομήρους ή και μέσο εκβιασμού της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα, αμέσως, να συμπεριφερθούν στην Τουρκία επιβάλλοντας την εφαρμογή της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής εις βάρος της των προβλεπόμενων κυρώσεων.
Σημειώνεται ότι ο κ. Παυλόπουλος μετέβη στην Αλεξανδρούπολη ώστε να παρευρεθεί στον εορτασμό του πολιούχου της πόλης, Αγίου Νικολάου.

Παναγιωτόπουλος: Τώρα και όχι αύριο, πρέπει να αναβαθμιστούν οι ένοπλες δυνάμεις

Την ανάγκη για αναβάθμιση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων τόνισε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τα F-16.
Μάλιστα, τόνισε την κρισιμότητα της περιόδου λόγω της εντεινόμενης προκλητικότητας της Τουρκίας.
«Θα προτιμούσα να χάσω τον ύπνο μου μπροστά στο ενδεχόμενο να με καλέσουν στο μέλλον σε μια εξεταστική επιτροπή, δήλωσε ο υπουργός παρά να χάνω τον ύπνο μου επειδή δεν έκανα τίποτα για να αναβαθμίσω τα αεροπλάνα μας με δραματικά καλύτερες επιχειρησιακές δυνατότητες για επαύξηση της ετοιμότητα σ' αυτόν τον καιρό και τις υπαρκτές απειλές που συμφωνούμε ότι περικυκλώνουν τη χώρα μας» είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως «τώρα πρέπει να αναβαθμιστούν οι ένοπλες δυνάμεις, τώρα είναι η ώρα και όχι αύριο» ενώ πρόσθεσε ότι απαιτούνται επιπρόσθετες ενέργειες στον τομέα των εξοπλισμών αναφέροντας χαρακτηριστικά την αγορά τορπιλών για τα υποβρύχια, την συντήρηση φρεγατών κ.α..

Το κείμενο της συμφωνίας

Εν τω μεταξύ, σήμερα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Fuat Oktay, ανακοίνωσε ότι κατατίθεται στη Βουλή προς ψήφιση η συμφωνία με τη Λιβύη.
Μάλιστα, το γεγονός ότι η εξέλιξη έρχεται μία ημέρα μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan αποδεικνύεται περίτρανα τη διάθεση της Τουρκίας να συνεχίσει στην ίδια τακτική των προκλήσεων αφηφώντας τόσο τις προειδοποιήσεις της Ελλάδας όσο και της Κομισιόν, που ζήτησε χθες (4/12/2019) την άμεση δημοσιοποίηση της συμφωνίας.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο όσον αφορά τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου.
Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, όπως τονίστηκε επανειλημμένα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, με πιο πρόσφατα αυτά τον Ιούνιο του 2019» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι τη διάθεση της Τουρκίας να εφαρμόσει τη συμφωνία με τη Λιβύη επεσήμανε χθες και ο Τούρκος υπουργός Ενέγειας, Fatih Donmez, οποίος δήλωσε ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να διεξάγει νέες έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της με βάση το σύμφωνο με τη Λιβύη.
«Με τη συμφωνία με την Λιβύη χαλάσαμε τις προσπάθειες να μας βγάλουν εκτός παιχνιδιού...
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αυτή η συμφωνία είναι μια σωστή συμφωνία.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας (με τη Λιβύη), στις περιοχές δικαιοδοσίας μας, οι εταιρείες μας θα ξεκινήσουν έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως έγινε και σε άλλες περιοχές.
Όμως πρώτα η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί στα κοινοβούλια των δυο χωρών.
Μετά θα παραχωρηθούν οικόπεδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός.

Παρακάτω παρατίθενται τα έγγραφα, οι συντεταγμένες αλλά και το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης που ψήφισε το τουρκικό κοινοβούλιο.
xartis1
xartis2
xartis3
xartis4



Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο THA, στον βασικό χάρτη εμφανίζεται με την επισήμανση Α-Β το ακριβές σημείο όπου «συνορεύουν» στη θάλασσα Τουρκία και Λιβύη.
Το ίδιο πρακτορείο δημοσιοποίησε έναν πιο επεξηγηματικό χάρτη, στον οποίο περιλαμβάνεται και το σημείο Α-Β (F-E), όπως στον αυθεντικό χάρτη της συμφωνίας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης