Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pyatt (πρέσβης ΗΠΑ): Προκλητικό το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, δεν βοηθά στη σταθερότητα

Pyatt (πρέσβης ΗΠΑ): Προκλητικό το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, δεν βοηθά στη σταθερότητα
Είναι ενέργεια αντίθετη στο πνεύμα της συνεργασίας και της σταθερότητας που θέλουν οι ΗΠΑ στην περιοχή είπε ο Pyatt
Προκλητικό χαρακτήρισε το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης ο πρέσβης των ΗΠΑ, Geoffrey Pyatt, τονίζοντας ότι δεν βοηθά στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Κατά τη διάρκεια τοποθέτησης του σε ημερίδα με θέμα «Ανατολική Μεσόγειος. Η σημασία των πυλώνων σταθερότητας σε μια θάλασσα αστάθειας», που διοργάνωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το Ελληνοαμερικάνικο Ινστιτούτο (American Hellenic Institute), ο πρέσβης των ΗΠΑ καταδίκασε το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη.
«Το μνημόνιο με την Λιβύη δημιούργησε εντάσεις την περιοχή.
Δεν βοηθάει και είναι προκλητικό.
Αυτές οι ενέργειες είναι αντίθετες προς το πνεύμα της συνεργασίας και σταθερότητας που οι ΗΠΑ θέλουν για την περιοχή» υποστήριξε ο Pyatt, αναφέροντας πως οι ΗΠΑ έχουν ξεκάθαρα δηλώσει πως βλέπουν την Ελλάδα ως ένα παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και μέρος της λύσης.
Όπως είπε, οι σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα είναι καλύτερες από ποτέ και τόνισε πως πιστεύει ότι η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο όπου θα συναντήσει τον Πρόεδρο Trump καθώς και οι υπόλοιπες συναντήσεις που θα έχει εκεί ο έλληνας πρωθυπουργός θα φέρουν ακόμα μεγαλύτερη άνθιση στις σχέσεις των δύο χωρών.
Σχετικά με το ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε ότι:« η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής μας για να διατηρήσουμε την σταθερότητα στην περιοχή» ενώ για την τουρκική συμπεριφορά, υπογράμμισε πως παρά τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της εισβολής στην Συρία ή την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 «… και εμείς και η Ελλάδα αναγνωρίζουμε πως πρέπει κατηγορηματικά η Τουρκία να παραμείνει προσηλωμένη στην Δύση και μέλος της Νατοϊκής συμμαχίας».
Αναφορικά με το προσφυγικό πρόβλημα ο Pyatt σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θαυμάζουν και σέβονται την συμπόνια που οι Έλληνες έχουν δείξει στους πρόσφυγες σε αυτή την πρωτοφανή ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση, τονίζοντας ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως η Ελλάδα σηκώνει πολύ περισσότερο βάρος από αυτό που της αναλογεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης