Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κλιμακώνεται η ένταση - Η Τουρκία ετοιμάζει σκάφος για έρευνες στην Κρήτη - Η Άγκυρα δηλώνει ότι η συμφωνία με τη Λιβύη έχει τεθεί ήδη σε ισχύ

Κλιμακώνεται η ένταση - Η Τουρκία ετοιμάζει σκάφος για έρευνες στην Κρήτη - Η Άγκυρα δηλώνει ότι η συμφωνία με τη Λιβύη έχει τεθεί ήδη σε ισχύ
Στην Ελλάδα συγκαλείται το ΕΣΕΠ την Τρίτη (10/12) για τη στάση της Αθήνας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα
(upd5) Κλιμακώνει την ένταση στην ευρύτερη περιοχή η Άγκυρα εμμένοντας στις επεκτατικές διαθέσεις της, ενώ η Αθήνα στρέφει την προσοχή στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 12/12/2019,  προκειμένου να καταγγείλλει την τουρκική προκλητικότητα.
Μια στάση που χτύπησε "κόκκινο" μετά και την δήλωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας Hulusi Akar κατά την επίσκεψη του σήμερα (8/12) στο αρχηγείο του Στρατού στην Άγκυρα ο οποίος υποστήριξε οτι "η συνθήκη που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης έχει τεθεί ήδη σε ισχύ".
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός φέρεται να δήλωσε πως "το Μνημόνιο Κατανόησης που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο" συμπληρώνοντας ότι δεν αποτελεί απειλή για άλλες χώρες, ούτε παραβιάζει τα δικαιώματα τους ή το διεθνές δίκαιο.
Επίσης, ο Akar, αναφορικά με το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η χώρα του λαμβάνει σοβαρά τις απειλές κατά της συμμαχίας, αλλά αναμένει και από την πλευρά του το NΑΤΟ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του έναντι της Τουρκίας. Συμπλήρωσε, ότι η τουρκική πλευρά εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις συμφωνίες για τη βόρειο Συρία και περιμένει να πράξουν ανάλογα οι ΗΠΑ και η Ρωσία.
Λίγο νωρίτερα το τουρκικό πρακτορείο Anadolu ανέφερε ότι "η αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνηση της Λιβύης επικύρωσε τη συμφωνία που συνήψε με την Τουρκία και αφορά τη δικαιοδοσία στη θάλασσα καθώς και τη στρατιωτική συνεργασία και ασφάλεια των δύο πλευρών".
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης της Λιβύης, η κυβέρνηση της χώρας ζήτησε από όλες τις αρμόδιες αρχές να θέσουν σε ισχύ τις διατάξεις του μνημονίου, αμέσως μετά την επικύρωσή τους.
Η εν λόγω συμφωνία θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Kυβερνήσως της Λιβύης στις αρχές του 2020, όπως δήλωσε ο Λίβυος υπουργός Δικαιοσύνης, σύμφωνα με το πρακτορείο της Τουρκίας.
Eπίσης, το Anadolu, πιστό στην κυβερνητική του προπαγάνδα, σημειώνει: "Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, η περιοχή της Μεσογείου έχει πολύ μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Τουρκία, από την πλευρά της, ζήτησε από τις γειτονικές χώρες να μοιραστούν ισομερώς τον συγκεκριμένο φυσικό πλούτο, αλλά οι εκκλήσεις της έπεσαν στο κενό".

Έρευνες και γύρω από την Κρήτη

Η νέα κλιμάκωση εκ μέρους της Άγκυρας πηγάζει από τις πληροφορίες που τη φέρουν να ετοιμάζει ερευνητικό σκάφος για έρευνες σε πρώτη φάση στην Κρήτη.
Το εσωτερικό μέτωπο πρέπει να μείνει αρραγές και για τον λόγο αυτό την Τρίτη (10/12) συγκαλείται το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, με τον υπουργό Εξωτερικών,  Ν. Δένδια, να δηλώνει πως δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα θερμό επεισόδιο και να τονίζει πως η Λιβύη εκβιάστηκε προκειμένου να υπογράψει τη συμφωνία με την Τουρκία. 
Θα προηγηθεί αύριο, Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει ο Ν. Δένδιας, με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και ειδικότερα, την υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, να αναμένεται να βρεθούν στο επίσκεντρο.
Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος, ανακοίνωσε πως υπέγραψε τη συμφωνία με τη Λιβύη και εστάλη στον ΟΗΕ, με την Αθήνα να απαντά ότι «δεν έχει καμία αξία το κείμενο αυτό".

Η Τουρκία ετοιμάζει ερευνητικό

Η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη, σε μια πρώτη προσπάθεια να επιβάλει νέα τετελεσμένα, αλλά και για να ανιχνεύσει τις ελλαδικές αντιδράσεις και αντοχές.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η σπουδή που υπήρξε από τουρκικής πλευράς να υπογραφεί η συμφωνία με το καθεστώς της Τρίπολης, να γίνει αμέσως μετά η επικύρωσή της από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπως και η κατάθεσή της στη συνέχεια στα Ηνωμένα Έθνη, πράγμα που έγινε όπως ανακοίνωσε το Σάββατο (8/12/2019) ο Erdogan, επιβεβαιώνουν πως θα κινηθούν γρήγορα.
Πρώτο βήμα, συνεπώς, είναι η αποστολή ενός ερευνητικού σκάφους και αργότερα, μετά το τέλος των σεισμικών ερευνών, γεωτρύπανου.
Η δεύτερη φάση δεν αναμένεται ότι θα γίνει αμέσως.
Παράλληλα, θα συνεχίζονται οι παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, στην οποία βρίσκονται τα δυο γεωτρύπανα και τα δυο ερευνητικά σκάφη.
Η Άγκυρα, πέραν από τον πολιτικό χαρακτήρα που έχουν οι κινήσεις της αυτές, προφανώς και επενδύει στην ανακάλυψη φυσικού αερίου. Εάν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, να εντοπίσει δηλαδή φυσικό αέριο στα σημεία που διενεργεί γεωτρήσεις, τότε θα υπάρχουν ανατροπές και θα αντιμετωπίζει τις όποιες πολιτικές συζητήσεις από άλλη οπτική γωνία.

Δένδιας: Η Λιβύη εκβιάστηκε από την Τουρκία για να υπογράψει τη συμφωνία

Προϊόν εκβιασμού από την Τουρκία προς την κυβέρνηση της Λιβύης χαρακτήρισε το κείμενο του μνημονίου μεταξύ των δύο χωρών, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας προσθέτοντας ότι είναι απολύτως κενό περιεχομένου.
«Αυτό που έκανε η Τουρκία είναι περισσότερο από προκλητικό, είναι κενό απολύτως περιεχομένου», σημείωσε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε ότι αυτό «έγινε για να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα», σημείωσε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.
«Είχε προβλεφθεί η κίνηση της Τουρκίας από τον Ιούλιο και είχαν γίνει μια σειρά από ενέργειες για να αποτραπεί», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε:
«Παρόλα αυτά η κυβέρνηση της Τρίπολης εκβιαζόμενη από την Τουρκία εξαιτίας προφανώς των προωθήσεων των δυνάμεων του στρατηγού Haftar τις τελευταίες μέρες υπέγραψε το κείμενο.
Η χώρα μας θα ετοιμάσει σχετική νότα, η οποία θα επιδοθεί στα Ηνωμένα Έθνη και θα πάρει όλα εκείνα τα μέτρα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, με το οποίο θα καταδειχθεί η απόλυτη κενότητα του περιεχομένου του».

Erdogan: Υπέγραψα τη συμφωνία με τη Λιβύη

Αμετακίνητος εμφανίστηκε και το Σάββατο (7/12) ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan από τις προκλητικές θέσεις για τη συμφωνία με τη Λιβύη την οποία χαρακτήρισε σπουδαία.
«Η Τουρκία και η Λιβύη υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης  το οποίο εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο μας, επειδή μας περιόριζαν τα όρια της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας», σημείωσε ο Erdogan μιλώντας στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚ στην Κωνσταντινούπολη. 
Πρόσθεσε δε ότι, το κείμενο της συμφωνίας αφού το υπέγραψε, εστάλη στα Ηνωμένα Έθνη και τέθηκε σε ισχύ, καθώς δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.
Στη Μεσόγειο θα χρησιμοποιήσουμε μέχρι τέλους όλα τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας πως η  συμφωνία με τη Λιβύη ακύρωσε τα «παιχνίδια» Ελλάδας - Κύπρου.
Το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, αναφέρει, πως η Τουρκία έχει καλέσει όλες τις περιφερειακές χώρες να εργαστούν με συλλογικό τρόπο όσον αφορά στη διανομή των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, τα οποία υπολογίζονται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια και να μετατρέψουν τους φυσικούς πόρους σε ευκαιρία για την ενίσχυση των διμερών δεσμών και των γειτονικών σχέσεων

Σκάνδαλο η απέλαση του Λίβυου πρέσβη

Ο Erdogan αναφέρθηκε και στην απέλαση του Λίβυου πρέσβη στην Αθήνα, χαρακτηρίζοντας «σκάνδαλο» την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και έστειλε μήνυμα στην χώρα μας, πως αυτή η κίνηση δείχνει κακή διπλωματική συμπεριφορά από τη μεριά της Ελλάδας.
«Λάβαμε κι εμείς τέτοιες αποφάσεις κατά το παρελθόν. Αλλά τέτοιες αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται. Τι έγινε; Τι κερδίδατε;», διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος.
O Erdogan εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Γαλλία, ζητώντας της να μην εμπλέκεται στις τουρκικές υποθέσεις.
«Η Γαλλία εμπλέκεται στις υποθέσεις μας, γιατί καίγεται, γιατί καταρρέει», είπε χαρακτηριστικά.
Κατά τα άλλα ξεκαθάρισε, πως η Τουρκία δεν πρόκειται να αποχωρήσει σύντομα από  τη Συρία.

ΥΠΕΞ: Δεν έχει καμία αξία η «συμφωνία» που υπέγραψε ο Erdogan

«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το ''μνημόνιο'' που υπέγραψε ο κ. Erdogan δεν έχει καμία αξία», επισημαίνει χαρακτηριστικά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, σχολιάζοντας σχετικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας.
«Αξία θα είχε η Τουρκία να σταματήσει, επιτέλους, τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής», προσθέτει η ανακοίνωση.

Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ  τη Δευτέρα 9/12 ο Δένδιας 

Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί αύριο, Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην ημερήσια διάταξη αναμένεται να βρεθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και ειδικότερα, η υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας.
Επιπλέον, θα συζητηθούν ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, όπως η κατάσταση στο Ιράν και τη Βολιβία καθώς και οι ευρωαφρικανικές σχέσεις, ενώ το ΣΕΥ αναμένεται να υιοθετήσει Συμπεράσματα για την Αρκτική, το Σουδάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ και το ρόλο των πολιτικών της αποστολών στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.
Στο περιθώριο του ΣΕΥ, ο Υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει πρόγευμα εργασίας  προς τους Υπουργούς Εξωτερικών τη ΕΕ, με προσκεκλημένους τον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, N. Dimitrov και τον ασκούντα χρέη Υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας, G. Cakaj.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θα συζητηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των δύο αυτών χωρών και της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων ευρύτερα.

Την Τρίτη (10/12) το ΕΣΕΠ

Τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας.
Κατά τον ίδιο, «η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για την τακτική σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, προκειμένου ο υπουργός Εξωτερικών να ενημερώνει, ως οφείλει, τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τις εξελίξεις πάνω σε όλα τα θέματα εθνικού ενδιαφέροντος.
Ως εκ τούτου, κατόπιν οδηγιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έχω συγκαλέσει την ερχόμενη Τρίτη το ΕΣΕΠ, προκειμένου να ενημερώσω τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις εξελίξεις με την Τουρκία και για τα υπόλοιπα διεθνή ζητήματα που μας απασχολούν».
Ακόμη, ο κ. Δένδιας θεωρεί δεδομένο  ότι στη συνάντηση στις 7 Ιανουαρίου του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, D. Trump, ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει εκ νέου με τον πρόεδρο Trump για τις περιφερειακές προκλήσεις και τον ρόλο της χώρας μας στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του  στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»  εκτίμησε ότι η Τουρκία θα είναι εξαιρετικά προσεκτική στις κινήσεις της και δεν θα διακινδυνεύσει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, καθώς δεν είναι  προς το συμφέρον της, όμως συμπλήρωσε πως «ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου, έστω και ακούσιου, δεν μπορεί να αποκλειστεί από τη στιγμή που καταγράφονται, σχεδόν καθημερινά, εμπλοκές οπλισμένων μαχητικών στον ουρανό του Αιγαίου».

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη (12/12/2019) - Ο Μητσοτάκης θα καταγγείλλει την τουρκική προκλητικότητα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες αναμένεται να ζητήσει μια ισχυρή φωνή από όλους τους Ευρωπαίους συμμάχους.
Η Γαλλία, ήδη, έχει μιλήσει με πολύ σκληρά λόγια για το εν λόγω ζήτημα αλλά δεν συνέβη το ίδιο και από τους υπόλοιπους συμμάχους.
Η ελληνική κυβέρνηση πάντως, θα επιδιώξει μια πολιτική καταδίκη αυτής της συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι  στο τραπέζι θα τεθεί και το θέμα των κυρώσεων οι οποίες άλλωστε είχαν τεθεί από την προηγούμενη Σύνοδο και αφορούσαν τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Συνεπώς, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει η Ελλάδα ζήτημα κυρώσεων γι αυτή την συμφωνία ώστε να υπάρχει μια ξεκάθαρη καταδίκη.
Κυβερνητικά στελέχη πάντως, εκφράζουν την πεποίθηση ότι η εν λόγω συμφωνία δεν έχει διεθνή νομική ισχύ.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να θέσει το ζήτημα την προσεχή Πέμπτη και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες όπου και θα επιμείνει να υπάρχει καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας και να χαρακτηριστεί άκυρη η συμφωνία.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, μιλώντας το Σάββατο 7/12  στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα καταγγείλει την τουρκική προκλητικότητα στη Συνοδό Κορυφής της ΕΕ στις 12/12.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βέβαια, θα θέσει στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία, εκτός από την  καταδίκη της συμφωνίας με την Λιβύη,  και την μη τήρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συνεχείς επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο Emmanuel Macron και η Angela Merkel στους οποίους επισημαίνει τις παραβιάσεις της διεθνούς νομοθεσίας από την πλευρά της Άγκυρας.
Και αναμένεται να πυκνώσει τις επαφές του μέχρι την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.

Οι λόγοι για τους οποίους είναι άκυρη η συμφωνία Λιβύης - Τουρκίας

1. Οι δύο χώρες δεν έχουν γειτονικές ή αντικριστές ακτές, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο για να συνάψουν συμφωνία καθώς παρεμβάλλεται η Κρήτη και ελληνικά νησιά
2. Πρόκειται για  "Μνημόνιο κατανόησης" όχι "συμφωνία οριοθέτησης", προκειμένου να μην απαιτείται κύρωση από το Λιβυκό κοινοβούλιο, άρα δεν μπορεί να έχει διεθνής ισχύ
3. «Αγνοείται» η υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών, καθώς εκτός της Κρήτης δεν αναγνωρίζεται η ΑΟΖ της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κάσου, ενώ στους χάρτες της εξαφανίζεται το Καστελόριζο σαν να μην υπάρχει
4. Το Κοινοβούλιο της Λιβύης δεν έχει συμφωνήσει και μάλιστα με επιστολή του ο προέδρου του στον ΟΗΕ ζητά να μην την αναγνωρίσει
5. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στη «Συνθήκη για το Δίκαιο της θάλασσας» που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ καθώς η Τουρκία δεν το έχει συνυπογράψει

Παρακάτω παρατίθενται τα έγγραφα, οι συντεταγμένες αλλά και το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης που ψήφισε το τουρκικό κοινοβούλιο.


xartis1

xartis2

xartis3
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης