Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Χατζηδάκης: Η ΛΑΡΚΟ το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που μας κληροδοτήθηκε μετά την ΔΕΗ - Η Τουρκία τείνει να απομονωθεί

Χατζηδάκης: Η ΛΑΡΚΟ το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που μας κληροδοτήθηκε μετά την ΔΕΗ - Η Τουρκία τείνει να απομονωθεί
Η Τουρκία «με τις κινήσεις της τείνει να απομονωθεί», τονίζει ο  Κ. Χατζηδάκης
H κυβέρνηση αφού διασφάλισε την βιωσιμότητα της ΔΕΗ, θα επικεντρωθεί στον εκσυγχρονισμό της «με ένα νομοσχέδιο που νοιάζεται και για την ΔΕΗ και για τους καταναλωτές και φορολογούμενους», δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.
Ο υπουργός χαρακτηρίζει την ΛΑΡΚΟ ως «το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που μας κληροδοτήθηκε μετά την ΔΕΗ», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει αποφασιστικά και δίκαια αυτό το θέμα δεκαετιών στοχεύοντας συνολικά «σε μια λύση στέρεη νομικά, ελκυστική επενδυτικά και δίκαιη για τους εργαζόμενους».
Ακόμη, αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι η πρώτη που κάνει πράξη την απολιγνιτοποίηση και σημειώνει πως στα μέσα του 2020 θα παρουσιαστεί ένα master plan Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών της χώρας.
Ο κ. Χατζηδάκης κάνει αναφορά στους κυβερνητικούς στόχους σε σχέση με τις ΑΠΕ που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αύξηση της συμμετοχής τους στο 35% της κατανάλωσης ενέργειας, μέχρι το 2030, έναντι 17% σήμερα και της συμμετοχής τους τουλάχιστον στο 60% της ηλεκτροπαραγωγής έναντι αρχικού στόχου 56%.
Υπογραμμίζει ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που παρουσιάστηκε, προβλέπει πράσινες ενεργειακές επενδύσεις της τάξης των 44 δισ. ευρώ.
«Μόνο από την πράσινη ενέργεια και την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων μπορούν να δημιουργηθούν και να διατηρηθούν πάνω από 60.000 θέσεις εργασίας έως το 2030», αναφέρει ο υπουργός.

Για την Τουρκία

Η Τουρκία «με τις κινήσεις της τείνει να απομονωθεί», τονίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ  εξηγεί ότι η συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan  «δεν έγινε για να λυθούν επιτόπου όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Έγινε διότι με έναν δύσκολο γείτονα, όπως η Τουρκία, είναι καλύτερο να κρατάς διαύλους επικοινωνίας παρά να κλείνεσαι στο καβούκι σου».
Υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει τις συμμαχίες της και σε κάθε περίπτωση διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «δεν παραιτούμαστε των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Όπως έχει δηλώσει από την πλευρά της και η Κυπριακή Δημοκρατία».
Τέλος, κληθείς να απαντήσει εάν η ΝΔ άλλαξε στάση στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει «καμία αλλαγή στάσης» και  υπενθυμίζει ότι η ΝΔ «είχε προειδοποιήσει έγκαιρα ότι μετά την κύρωσή της από την Βουλή αποτελεί μέρος του Διεθνούς Δικαίου που η Ελλάδα οφείλει να σεβαστεί».
«Στόχος μας είναι με το πλεονέκτημα της συμμετοχής μας στην ΕΕ να αμβλύνουμε τις αρνητικές πτυχές της», καταλήγει ο υπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης