Γερμανία: Καταπέλτης το SPD απέναντι στην Τουρκία - Η Άγκυρα είναι διεθνώς απομονωμένη

Γερμανία: Καταπέλτης το SPD απέναντι στην Τουρκία - Η Άγκυρα είναι διεθνώς απομονωμένη
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ κάλεσε την ΕΕ να διορθώσει την απόφαση της για τις ενταξιακές συνομιλιές για Β. Μακεδονία και Αλβανία
Σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία εκφράζει το νέο ηγετικό δίδυμο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών οι οποίοι δήλωσαν ότι "η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία είναι παράνομη" ενώ θεωρούν ότι η Άγκυρα είναι διεθνώς απομονωμένη.
Στο συνέδριο του SPD ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Haiko Maas έκανε έκκληση στην ΕΕ να «διορθώσει» την απόφαση της για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών για Β. Μακεδονία και Αλβανία.
Στη διάρκεια του συνεδρίου των Σοσιαλδημοκρατών για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας μέλη του κόμματος έκαναν εκτενείς αναφορές στην τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Συρία.
Η «επέμβαση» της Τουρκίας στη βόρεια Συρία καταδικάζεται ως «παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Εκτός αυτού, το πρόβλημα έγινε «πιο πολύπλοκο». Σύμφωνα με τους γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες «η Τουρκία θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι απομονώνεται διεθνώς όλο και περισσότερο. Είναι ξεκάθαρο ότι λύση του Συριακού μόνο πολιτική μπορεί να είναι.»
Το SPD απαιτεί από την  Άγκυρα «μια βιώσιμη εκεχειρία στην βορειοανατολική Συρία και τη διασφάλιση της προστασίας του άμαχου πληθυσμού».
Η Τουρκία, η Ρωσία και η κυβέρνηση  Assad θα πρέπει να επιτρέπουν την «πλήρη πρόσβαση» ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή με τη συμμετοχή του ΟΗΕ. Με έμμεσο τρόπο το ψήφισμα καταδικάζει τα σχέδια της Άγκυρας για αναγκαστική μετεγκατάσταση Σύρων από την Τουρκία στη βόρεια Συρία:
«Η επιστροφή προσφύγων θα πρέπει να πραγματοποιείται οικειοθελώς και με βάση των κριτηρίων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες», τονίζει η απόφαση του συνέδριου.
Το Βερολίνο θα πρέπει σύμφωνα με τους Σοσιαλδημοκράτες να «εμβαθύνει το διάλογο» με την Άγκυρα προκειμένου «να διασαφηνίσει την κριτική στάση της Γερμανίας για τους χειρισμούς της Τουρκίας στη Συρία και για να υπογραμμίσει τις (γερμανικές) προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί μια συνεννόηση στο εσωτερικό της Τουρκίας, και σε σχέση με τους Κούρδους.»
Παράλληλα αναγνωρίζεται στην απόφαση του συνεδρίου η προσφορά της Άγκυρας σε ό,τι αφορά την υποδοχή 3,5 εκ. προσφύγων από τη Συρία.

Διορθώστε την απόφαση για Β. Μακεδονία και Αλβανία

Μιλώντας στους σύνεδρους και αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων με ιδιαίτερη αναφορά στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία ο υπουργός Εξωτερικών Haiko Maas επέκρινε τη Γαλλία χωρίς να την αναφέρει ονομαστικά.
Επικαλούμενος την έκθεση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία οι δύο χώρες πληρούν τα κριτήρια για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο Maas εξέφρασε την απογοήτευσή του που η τελευταία Σύνοδος Κορυφής δεν έδωσε πράσινο φως.
«Ήταν μια καταστροφική απόφαση» είπε χαρακτηριστικά. Το διακύβευμα δεν είναι μόνο ότι τίθεται υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία της ΕΕ στην περιοχή, επειδή δεν τηρεί υποσχέσεις που έδωσε.
Η αρνητική απόφαση της ΕΕ προλειαίνει το έδαφος για «κινέζικες προσφορές», τόνισε. «Είναι προς το συμφέρον της ΕΕ», πρόσθεσε, «να διορθώσει την απόφαση της».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS