Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στοιχεία σοκ του Αμερικανικού ΥΠΕΞ: Πάνω από 1000 οι νεκροί στο Ιράν - Ερωτηματικά για τη γνησιότητα των στοιχείων

Στοιχεία σοκ του Αμερικανικού ΥΠΕΞ: Πάνω από 1000 οι νεκροί στο Ιράν - Ερωτηματικά για τη γνησιότητα των στοιχείων
Οι ΗΠΑ εκτιμούν οτι ανάμεσα στους νεκρούς είναι τουλάχιστον 12 παιδιά ενώ πάνω από 7.000 άτομα έχουν συλληφθεί και παραμένουν σε φυλακές
Σοκ αλλά και πολλά ερωτηματικά προκαλεί η έκθεση που εξέδωσε η Αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στο Ιράν στις πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις καθώς ανεβάζει τους νεκρούς σε 1000 από 208 που αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ.
Όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και ειδικός Απεσταλμένος για το Ιράν Brian Hook τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από αξιολόγηση των πρόσφατων αναταραχών στο Ιράν, οι οποίες ξέσπασαν στος 15 Νοεμβρίου σε πάνω από 100 πόλεις στο Ιράν, λόγο της αιφνίδιας αύξησης των τιμών των καυσίμων.
Αν και διεθνείς εκθέσεις και Οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων να υπολογίζουν τους νεκρούς στις διαδηλώσεις σε πάνω από 200 (με τον ΟΗΕ και την Αμνηστία να εκτιμούν ότι φτάνουν τουλάχιστον τους 208), τα στοιχεία των ΗΠΑ είναι πολλαπλάσια.
Σε ενημέρωση Τύπου του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ο Hook δήλωσε ότι οι Ιρανικές Αρχές έχουν σκοτώσει πάνω από 1.000 διαδηλωτές ανάμεσα στους οποίους είναι τουλάχιστον 12 παιδιά ενώ πάνω από 7.000 άτομα έχουν συλληφθεί και παραμένουν σε φυλακές.
Ωστόσο, η αποκάλυψη αυτή προκαλεί πολλά ερωτηματικά καθώς τα στοιχεία στα οποία βασίζεται το Αμερικανικό ΥΠΕΞ είναι ένα βίντεο που φέρεται να μαγνητοσκοπήθηκε στις διαδηλώσεις.
Στο βίντεο αυτό εμφανίζονται αστυνομικοί να βιαιοπραγούν εναντίον διαδηλωτών και σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Mike Pompeo είναι μόνο ένα από τα 32.000 βίντεο και φωτογραφίες που έχει στα χέρια του για τη δράση του IRGC.
"Καθώς η αλήθεια έχει "αποδράσει" από το Ιράν, το καθεστώς θα μπορούσε να δολοφονήσει και πάνω από 1.000 Ιρανούς πολίτες από τότε που ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες" δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος..
Υπογράμμισε δε, ότι ο Λευκός Οίκος θα παροτρύνει το Κογκρέσο να επιβάλει περαιτέρω αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν, και ειδικότερα στην παραστρατιωτική δύναμη Basij που συνδέεται με το IRGC, η οποία είναι υπεύθυνη για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών.
Παρόλο που ακόμη και η Τεχεράνη αναγνώρισε επίσημα ότι οι διαδηλώσεις κατεστάλησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι Αμερικανοί φέρονται υπερβολικά.
Ωστόσο, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε ειδική έκθεση την Παρασκευή, η οποία υποστηρίζει ότι οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας "πυροβολούν το πλήθος για να σκοτώσουν" καθώς η καταστολή των διαδηλώσεων είναι ιδιαίτερα βίαια.
Οι Ιρανοί ηγέτες πάντως αρνούνται τα στοιχεία κατηγορώντας τις ΗΠΑ για ανακοινώσεις χωρίς αποδεικτικά στοιχεία κατηγορώντας τη CIA και την Ισραηλινή Mossad για κατασκευασμένα στοιχεία.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης