Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Γιατί το 2020 μπορεί να αποτελέσει έτος - παγίδα για τη Fed και τις αποφάσεις για τα επιτόκια

tags :
Reuters: Γιατί το 2020 μπορεί να αποτελέσει έτος - παγίδα για τη Fed και τις αποφάσεις για τα επιτόκια
Έτος με δύο γεγονότα - σταθμούς θα είναι το 2020 που θα επηρέασουν τις αποφάσεις της Fed
Τα ανοδικά στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ θα δώσουν στη Fed ό,τι χρειάζεται να για τηρήσει το σχέδιό και να μη μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια στο εγγύς μέλλον, οπότε όταν οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ συναντηθούν αυτή την εβδομάδα, το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής θα επικεντρωθεί στις προοπτικές τους για το 2020 και μετά, σημειώνει το Reuters.
Ωστόσο το επόμενο έτος - με τις πρόσθετες επιπλοκές ενός συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου και των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ - δεν φαίνεται να αποτελεί εξαίρεση, αναφέρει το δημοσίευμα.
Παράλληλα με την απόφαση των επιτοκίων τους, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής της Fed προσφέρουν οικονομικές προβολές και προβλέψεις επιτοκίων σε κάθε άλλη συνάντηση και η επόμενη επανάληψη του λεγόμενου «dot dot» οφείλεται στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης πολιτικής την Τετάρτη.
Η Fed έχει καταστήσει σαφές ότι σχεδιάζει να σταματήσει τη μείωση των επιτοκίων που εμποδίζουν μια «σημαντική» αλλαγή στις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αξιολογήσουν πώς οι τρεις μειώσεις των επιτοκίων που αποφάσισαν φέτος, και πιο πρόσφατα κατά την τελευταία συνεδρίαση του Οκτωβρίου, φιλτράρουν την οικονομία τους επόμενους μήνες.
Αυτές οι μειώσεις χαρακτηρίστηκαν ως μια προληπτική μίνι ώθηση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης και ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, διάρκειας 17 μηνών.
Η Fed ελπίζει να αντισταθμίσει τους φόβους ότι η ύφεση στον τομέα της μεταποίησης και η πτώση των επιχειρηματικών επενδύσεων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δυσφορία στην ευρύτερη οικονομία.
Μέχρι στιγμής, οι μειώσεις των επιτοκίων φαίνεται να λειτουργούν. Το υπουργείο Εργασίας, την Παρασκευή (6/12), ανέφερε αύξηση των θέσεων εργασίας των ΗΠΑ και τα πρόσφατα στοιχεία σχετικά με τη στέγαση και τις παραγγελίες για προϊόντα προσφέρουν μια αρκετά αισιόδοξη εκτίμηση της οικονομίας. Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής της Fed αναμένεται να πλησιάσουν τον στόχο τους για μια σημαντική παύση όσον αφορά τη χάραξη του επιπέδου των επιτοκίων μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους, καθώς προσπαθούν να διατηρήσουν την μακρύτερη οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ. 
Ωστόσο πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν οι προβλέψεις της Fed δεν επαληθεύθηκαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης