Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bloomberg: Νέα αίσθηση ευφορίας στην Ελλάδα - Ο «Ηρακλής» δημιουργεί σημαντικό κίνδυνο για τους φορολογούμενους

Bloomberg: Νέα αίσθηση ευφορίας στην Ελλάδα - Ο «Ηρακλής» δημιουργεί σημαντικό κίνδυνο για τους φορολογούμενους
Το Bloomberg, σχολιάζει ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις του για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και εκτόξευση της ανάπτυξης
Στη βελτίωση του κλίματος στην Ελλάδα, μετά τις εθνικές εκλογές, αναφέρεται το Bloomberg σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα απολαμβάνει μια νέα αίσθηση ευφορίας».
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ελληνικό χρηματιστήριο οδεύει στο να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή για το 2019, καθώς οι επενδυτές πιστεύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα υλοποιήσει την υπόσχεση του για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και εκτόξευση της ανάπτυξης.
Την παράσταση κλέβουν οι τραπεζικές μετοχές, που έχουν σχεδόν διπλασιάσει την αξία τους σε λιγότερους από 12 μήνες.
«Πολιτικοί και οικονομολόγοι πιστεύουν ότι έχουν βρει τη μαγική θεραπεία για τα κόκκινα δάνεια του τραπεζικού συστήματος.
Το σχήμα -γνωστό ως "Ηρακλής"- περιλαμβάνει περίπλοκο συνδυασμό τιτλοποίησης και κρατικών εγγυήσεων, στο μοτίβο ενός ιταλικού σχεδίου, που είναι γνωστό ως "GACS"» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο «Ηρακλής» αναμφίβολα θα βοηθήσει τις τράπεζες να εξασφαλίσουν καλύτερη τιμή, καθώς ξεφορτώνονται τα κόκκινα δάνεια, αλλά δημιουργεί έναν σημαντικό κίνδυνο για τους φορολογούμενους, οι οποίοι θα αναγκαστούν να πληρώσουν τον λογαριασμό εάν τα πράγματα δεν εξελιχθούν βάσει σχεδίου.
Ως γνωστόν, οι ελληνικές τράπεζες επιβαρύνονται με NPLs 75 δισ. ευρώ, που αποτελούν το 40% των συνολικών δανείων.
Το γεγονός αυτό επηρέασε τις τραπεζικές μετοχές και έκανε πιο δύσκολη τη χορήγηση πίστωσης από τις τράπεζες σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.
Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο «Ηρακλής» δεν μπορεί να εξαλείψει τις διαφορές μεταξύ των τεσσάρων βασικών τραπεζών στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, η Eurobank Ergasias και η Alpha Bank φαίνονται σημαντικά ισχυρότερες, καθώς προχωρούν με φιλόδοξα σχέδια για τη μείωση των κόκκινων δανείων.
Η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς προς το παρόν δεν χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια.
Σύμφωνα με το Bloomberg, κατά κάποιο τρόπο οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη θέση από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.
Τα επιτόκια δανείων είναι υψηλότερα από ό,τι σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, παρέχοντας στους τραπεζίτες υγιέστερα περιθώρια κέρδους.
«Μια ανάκαμψη της οικονομίας θα αποτελέσει πρόσθετο όφελος, εάν η νέα κυβέρνηση συνεχίσει να εκπληρώνει τις μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις» αναφέρεται στο δημοσίευμα που καταλήγει ως εξής: «αλλά ο "Ηρακλής" χρειάζεται κάποια βοήθεια.
Θα ήταν κρίμα εάν η δύναμη του χαθεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης