Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bρετανία: Το διακύβευμα των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου 2019 - Τα 3 σενάρια

Bρετανία: Το διακύβευμα των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου 2019 - Τα 3 σενάρια
Σύμφωνα με το Euractiv τρία είναι τα πιθανότερα σενάρια για την επόμενη μέρα με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα
Στις κάλπες θα προσέλθουν την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2012 οι Βρετανοί ψηφοφόροι, με το διακύβευμα να αφορά κυρίως την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με το Euractiv τρία είναι τα πιθανότερα σενάρια για την επόμενη μέρα με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αναλυτικά:

Νίκη του Boris Johnson

O πρωθυπουργός της Βρετανίας προκήρυξε τις εκλογές μετά τις διαφωνίες στο Συντηρητικό Κόμμα και τους Ιρλανδούς συμμάχους για το Brexit.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Τόρις καταγράφουν σημαντικό προβάδισμα εν όψει των εκλογών, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα του επιτρέψει να φέρει στη Βουλή τη συμφωνία για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως την προθεσμία της 31ης Ιανουαρίου 2019.
Μια τέτοια εξέλιξη θα περιορίσει την αβεβαιότητα που έχει προκληθεί μετά το δημοψήφισμα του 2016, ωστόσο δεν θα σημάνει και το τέλος της ιστορίας, σημειώνει το Euractiv.
Σε πρώτη φάση δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στη σχέση ΕΕ-Βρετανίας,  καθώς θα μεσολαβήσει μία μεταβατική περίοδος.
Η Βρετανία θα πρέπει μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2020 να προχωρήσει σε μια σειρά από συμφωνίες προκειμένου να αντικαταστήσει τις δεκάδες υπάρχουσες με τους οικονομικούς και εμπορικούς της εταίρους.
Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο χρόνος δεν επαρκεί και ότι πρέπει να υπάρξει παράταση της μεταβατικής περιόδου,  κάτι το οποίο αρνείται ο Boris Johnson.

«Μετέωρο» κοινοβούλιο

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την αδυναμία σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης (Hung Parliament).
Μολονότι οι Εργατικοί εμφανίζονται αρκετά πίσω στις δημοσκοπήσεις, δεν αποκλείεται να στερήσουν την αυτοδυναμία από το Συντηρητικό Κόμμα.
Η προκάτοχός του Johnson, Τheresa May, η οποία είχε επίσης προκηρύξει εκλογές το 2017 για να εδραιώσει τη νομιμότητά της, ήταν επίσης πρώτη στις δημοσκοπήσεις μέχρι το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας.
Τελικά δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, βυθίζοντας ακόμη περισσότερο τη χώρα της στην κρίση.
Σε αυτή την περίπτωση, τα δύο μεγάλα κόμματα θα αναζητήσουν συμμαχίες με τα μικρότερα κόμματα, αποστολή ιδιαίτερα δύσκολη, δεδομένων των διαφωνιών για το Brexit.
Με ένα Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, του οποίου η υπόσχεση να ματαιώσει πλήρως το Brexit προκαλεί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, περιορισμένο ενθουσιασμό, η ψήφος υπέρ των Εργατικών μπορεί να φανεί σε πολλούς ως η μόνη που θα επέτρεπε να εμποδισθεί η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με το AFP, Το στρατόπεδο του «leave», είναι στοιχισμένο πίσω από τον Johnson, ο οποίος δέχθηκε χθες την προσχώρηση τεσσάρων ευρωβουλευτών του κόμματος του Brexit του ευρωφοβικού Νigel Farage, οι οποίοι βλέπουν την υπερψήφιση των Συντηρητικών ως τον μοναδικό τρόπο για να αποτραπεί η παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρά το γεγονός ότι υστερεί στις δημοσκοπήσεις, ο Corbyn εξακολουθεί να έχει ελπίδες.
Αν οι Συντηρητικοί αποτύχουν να κερδίσουν την πλειοψηφία, ο ηγέτης των Εργατικών θα μπορούσε να πάρει τα κλειδιά του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ χάρη σε μια συμμαχία με το SNP, το κόμμα που υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Σκωτίας και αντιτίθεται κατηγορηματικά στο Brexit.

Δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit

Το τρίτο σενάριο προβλέπει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, το οποίο αποτελεί δέσμευση του ηγέτη των Εργατικών Jeremy Corbyn.
Οι Εργατικοί έχουν δεσμευθεί να επαναδιαπραγματευθούν τη συμφωνία για το Brexit, στην οποία κατέληξε ο Johnson και να διενεργήσουν νέο δημοψήφισμα και να τη θέσουν σε δημοψήφισμα, σε ορίζοντα 6 μηνών, από την ανάληψη της εξουσίας.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Βρετανοί παραμένουν διχασμένοι για το Brexit, αν και οριακά η πλάστιγγα γέρνει υπέρ της παραμονής.

Προβάδισμα 9% για τους Τόρις σε νέα δημοσκόπηση

Επανήλθαν τα χαμόγελα στο Συντηρητικό Κόμμα μετά τη δημοσκόπηση, που έδειχνε μείωση της διαφοράς στις έξι μονάδες.
Νέα δημοσκόπηση ενόψει των εκλογών της ερχόμενης Πέμπτης (12/12) από την BMG δίνει στους συντηρητικούς του Boris Johnson προβάδισμα 9% έναντι των  Εργατικών.
Στην πρόθεση ψήφου οι «Τόρις» συγκεντρώνουν το 41% ενισχυμένοι κατά  δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα.
Στον αντίποδα οι Εργατικοί απώλεσαν 1% και βρίσκονται στο 32%. 
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες σημείωσαν άνοδο κατά μία μονάδα στο 14% και το κόμμα Brexit παρέμεινε αμετάβλητο στο 4%.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης