Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πάνω από 60 χιλ. θέσεις εργασίας περικόπτουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες - Αρνητικές οι προοπτικές

tags :
Πάνω από 60 χιλ. θέσεις εργασίας περικόπτουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες - Αρνητικές οι προοπτικές
Η ενδεχόμενη ενοποίηση της βιομηχανίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμα περισσότερες περικοπές για τους εργαζομένους
Σε περικοπές περισσότερων από 60.000 θέσεις εργασίας ανακοίνωσαν το 2019 οι ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των τραπεζών της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ελβετίας, εξαιτίας της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, του Brexit και των κανονιστικών απαιτήσεων.
Για τις δέκα πρώτες τράπεζες στην Ευρώπη με όρους της αγοράς, ο αριθμός των υπαλλήλων έχει πέσει κατά ένα πέμπτο από το 2008 σε 1,1 εκατομμύρια.
Αντίθετα, η πτώση είναι περίπου 7% για την πρώτη δεκάδα στις ΗΠΑ.
Πολλές απολύσεις προέρχονται από τις επενδυτικές τράπεζες της περιοχής, οι οποίες πλήττονται από μια γενική υποχώρηση του συνόλου των εσόδων καθώς και από τις συνεχιζόμενες απώλειες μεριδίων αγοράς από αμερικανούς ανταγωνιστές.
Η Moody's, η οποία αυτή την εβδομάδα άλλαξε τις προοπτικές της για τις παγκόσμιες τράπεζες σε αρνητικές από σταθερές, προειδοποιεί ότι το "χάσμα κερδοφορίας μεταξύ τραπεζών της ευρωζώνης και παγκόσμιων θα διευρυνθεί περαιτέρω" μεσοπρόθεσμα παρά τις μεγάλες μειώσεις προσωπικού.
"Το κόστος μείωσης της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας μέσω της αναδιάρθρωσης δεν έχει τιμολογηθεί ακόμη, ενώ τα κέρδη θα είναι ήπια", προειδοποίησαν οι αναλυτές της Moody's/
Οι περικοπές στην Deutsche Bank ήταν οι πιο σοβαρές.
Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια συγχώνευσης της με την Commerzbank, ο επικεφαλής της εταιρείας Christian Sewing ανακοίνωσε τη συρρίκνωση της επενδυτικής τραπεζικής το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα την απώλεια 18.000 θέσεων εργασίας και τη δημιουργία μιας νέας «κακής τράπεζας» για να διαθέσει 288 δισ. ευρώ προβληματικών περιουσιακών στοιχείων.
Στη Γαλλία, η Société Générale μείωσε 1.600 θέσεις εργασίας - περίπου το 8% του συνολικού αριθμού των τμημάτων της - ως μέρος ενός σχεδίου εξοικονόμησης ετήσιων δαπανών ύψους 500 εκατ. ευρώ, αφού κατέληξε ότι δεν θα μπορούσε πλέον να παράγει αποδεκτό επίπεδο κερδοφορίας.
Η BNP Paribas δήλωσε ομοίως ότι "οι ακραίες συνθήκες της αγοράς" είχαν επηρεάσει αρνητικά τα έσοδα από τις συναλλαγές, προκαλώντας έτσι μείωση των οικονομικών στόχων και δέσμευση για πρόσθετες περικοπές κόστους ύψους 600 εκατ. ευρώ.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο προσωρινός διευθύνων σύμβουλος της HSBC, Noel Quinn, προετοιμάζει ένα σχέδιο κοστολόγησης που θα οδηγήσει σε χιλιάδες απώλειες θέσεων εργασίας.
Πρόσφατα, η UniCredit δήλωσε ότι σχεδίαζε να μειώσει 8.000 θέσεις εργασίας και να κλείσει 500 υποκαταστήματα για να εξοικονομήσει 1 δισ. ευρώ, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Jean Pierre Mustier συνεχίζει την αναμόρφωση του ομίλου.
Τα επόμενα χρόνια θα μπορούσαν να φέρουν ακόμα περισσότερες μειώσεις εργαζομένων, εκτιμούν οι αναλυτές

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης