Τελευταία Νέα
Διεθνή

Oι Ισραηλινοί βουλευτές έχουν περιθώριο ως τις 11/12 να βρουν τον αντικαταστάτη του Netanyahu αλλιώς η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές

tags :
Oι Ισραηλινοί βουλευτές έχουν περιθώριο ως τις 11/12 να βρουν τον αντικαταστάτη του Netanyahu αλλιώς η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές
Ισραήλ: Οι βουλευτές έχουν περιθώριο δύο ημέρες προκειμένου να αποφύγουν την προκήρυξη εκλογών για τρίτη φορά σε διάστημα ενός έτους
Ένας άνδρας, δύο ημέρες, τρεις εκλογικές αναμετρήσεις: οι Ισραηλινοί βουλευτές έχουν περιθώριο ως την Τετάρτη (11/12) τα μεσάνυκτα για να βρουν τον αντικαταστάτη του πρωθυπουργού B. Netanyahu, διαφορετικά η χώρα θα οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές, τις τρίτες σε έναν χρόνο.
Ο τρέχων μαραθώνιος βρίσκεται στα τελευταία του χιλιόμετρα μετά τις εκλογές του Απριλίου και του Σεπτεμβρίου, στις οποίες ο Netanyahu και ο αντίπαλός του B. Ganze συγκέντρωσαν σχεδόν τον ίδιο αριθμό εδρών, και την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του απερχόμενου πρωθυπουργού για διαφθορά.
Αν ο Netanyahu ή ο Ganze δεν καταφέρουν μέχρι τα μεσάνυκτα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης να συγκεντρώσουν στο πλευρό τους την πλειοψηφία των Ισραηλινών βουλευτών, κινδυνεύουν να βρεθούν σε τρίτη εκλογική αντιπαράθεση.
Για να το αποφύγουν αυτό κάποιοι βουλευτές θα πρέπει να αλλάξουν στρατόπεδο και να ενταχθούν σε αυτό του Ganze ή του Netanyahu.
Εκτός κι αν οι δύο αντίπαλοι ενώσουν τις δυνάμεις τους.
Όμως προς το παρόν κανένας βουλευτής δεν έχει κάνει κάποια κίνηση και οι αναλυτές εκτιμούν ότι το Ισραήλ οδεύει προς νέα εκλογική αναμέτρηση τον Μάρτιο.
Στο Λικούντ, το κόμμα του Netanyahu, έχει ξεσπάσει πόλεμος εξαιτίας του G. Saar, ο οποίος αν και δεν εντάχθηκε στο αντίπαλο στρατόπεδο, ζήτησε να οριστεί μέσω ψηφοφορίας ο νέος επικεφαλής του κόμματος.
Όμως το αίτημά του δεν βρίσκει ανταπόκριση στο κόμμα, με το Λικούντ να αναμένει να δει αν θα προκηρυχθούν νέες εκλογές προτού αποφασίσει αν θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου του επικεφαλής.
Τις τελευταίες ημέρες ο ίδιος ο Netanyahu πρότεινε τη διεξαγωγή «άμεσης εκλογής» του πρωθυπουργού από τους πολίτες.
Σε αυτή την περίπτωση νικητής θα ήταν όποιος κερδίσει τις περισσότερες ψήφους και όχι το κόμμα που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες έδρες.
Όμως ο Ganze απέρριψε την πρόταση αυτή.
Προκειμένου να αποφευχθεί μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση σε διάστημα ενός έτους ο Ganze ίσως συμφωνήσει σε μία κυβέρνηση συνασπισμού με τον Netanyahu, όμως επιμένει ότι θα πρέπει να γίνει εκείνος πρώτος πρωθυπουργός ώστε ο απερχόμενος να μπορέσει να διευθετήσει τις υποθέσεις του με τη δικαιοσύνη.
Εξάλλου μια νέα εκλογική αναμέτρηση ίσως να έχει ακριβώς την ίδια έκβαση με τις προηγούμενες: δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα από το τηλεοπτικό δίκτυο Kan εμφανίζει Netanyahu και Ganze να δίνουν μάχη στήθος με στήθος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης