Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υεμένη: Κυβέρνηση και αυτονομιστές του νότου δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

tags :
Υεμένη: Κυβέρνηση και αυτονομιστές του νότου δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού
Υεμένη: Κυβέρνηση και αυτονομιστές του νότου δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού επιφέροντας πλήγμα στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης στη χώρα
Η κυβέρνηση της Υεμένης και οι αυτονομιστές αντάρτες του νότου δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης στο χρονικό περιθώριο που προβλεπόταν στη συμφωνία που υπέγραψαν τον Νοέμβριο, η οποία είχε δημιουργήσει ελπίδες και για την επίλυση της σύγκρουσης με τους αντάρτες Χούτι.
Η σύγκρουση, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ξέσπασε το 2014 όταν η κυβέρνηση της Υεμένης εκδιώχθηκε από την πρωτεύουσα Σανάα από τους Χούτι, προκαλώντας την επέμβαση ενός στρατιωτικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία.
Τον Αύγουστο συγκρούσεις ξέσπασαν σε άλλο μέτωπο, όταν οι αυτονομιστές του νότου κατέλαβαν το Άντεν, τη μεγάλη πόλη στη νότια Υεμένη, όπου είχε μεταφερθεί η κυβέρνηση της χώρας.
Οι στενοί δεσμοί μεταξύ των δυνάμεων των αυτονομιστών και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, συμμάχου-κλειδί του Ριάντ στον στρατιωτικό συνασπισμό, προκάλεσαν ένταση στο εσωτερικό του.
Προκειμένου να τερματιστεί αυτός «ο πόλεμος μέσα στον πόλεμο» η Σαουδική Αραβία κατάφερε στις 5 Νοεμβρίου να πετύχει συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και του Μεταβατικού Συμβουλίου του Νότου (STC).
Η συμφωνία προέβλεπε την επιστροφή της κυβέρνησης στο Άντεν, όπου επέστρεψαν στις 18 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός Μάιν Σάιντ και πολλοί υπουργοί.
Όμως ένα άλλο άρθρο της συμφωνίας, το οποίο προέβλεπε τον σχηματισμό σε διάστημα 30 ημερών κυβέρνησης η οποία θα αποτελείται από 24 μέλη και στην οποία θα περιλαμβάνονται υπουργοί από το STC δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, όπως και η ενσωμάτωση των δυνάμεων των αυτονομιστών του νότου στην κεντρική στρατιωτική διοίκηση.
Κάθε πλευρά κατηγορεί την άλλη ότι παραβιάζει τη συμφωνία, κυρίως σε ό,τι αφορά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Την Πέμπτη ο Νίζαρ Χαίταμ εκπρόσωπος του STC επεσήμανε ότι η κυβέρνηση «απομακρύνεται» από τη συμφωνία και αναπτύσσει τις δυνάμεις της στη νότια Υεμένη, κάτι που η ίδια διέψευσε.
Άλλος αξιωματούχος των αυτονομιστών έκανε πρόσφατα λόγο για «σημαντικές προόδους» στην εφαρμογή των άρθρων της συμφωνίας που αφορούν την ασφάλεια και την άμυνα.
«Την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε τα συμφωνηθέντα», επεσήμανε η πηγή αυτή, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Ο Ραζίχ Μπάντι εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Υεμένης επέρριψε την ευθύνη στις δυνάμεις των αυτονομιστών, διαβεβαιώνοντας ότι οι στρατιωτικοί ελιγμοί των κυβερνητικών δυνάμεων στον νότο δεν αντίκειται στη συμφωνία.
Αν και η ένταση στη νότια Υεμένη έχει αποκλιμακωθεί, η ηρεμία παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί η Ελίζαμπεθ Κένταλ ειδικός σε θέματα Υεμένης στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
«Είναι εξαιρετικά φιλόδοξο να ελπίζουμε ότι θα τηρηθεί μία συμφωνία μοιράσματος της εξουσίας στο Άντεν», επεσήμανε ο Νιλ Πάτρικ ειδικός σε θέματα Κόλπου.
Όταν υπεγράφη η συμφωνία αυτή ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη Μάρτιν Γκρίφιθς είχε χαιρετίσει «ένα σημαντικό βήμα» στις προσπάθειες «για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Υεμένη».
Όμως η απουσία προόδου επί του πεδίου εδώ και ένα μήνα φαίνεται ότι αποτελεί πισωγύρισμα για όσους επιθυμούσαν τον τερματισμό του πολέμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης