Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Πολιτική βούληση της κυβέρνησης να συνδεθεί η καινοτομία με την έρευνα

Μητσοτάκης: Πολιτική βούληση της κυβέρνησης να συνδεθεί η καινοτομία με την έρευνα
Ομιλία του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας
Την θέση ότι για πρώτη φορά η Καινοτομία αποκτά ισότιμο ρόλο στο πλαίσιο της Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αναφέροντας πως αυτό το γεγονός αποτελεί «δείγμα της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να συνδεθεί η Έρευνα με την Καινοτομία -και αυτή με την Οικονομία».
«Γι’ αυτό, άλλωστε, και η συγκεκριμένη Γραμματεία μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Διότι καμία έρευνα δεν επιτελεί τον κοινωνικό της προορισμό αν τα αποτελέσματά της δεν μετατρέπονται και σε καινοτόμες λύσεις.
Μόνο τότε βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και, μαζί της, εξελίσσεται και η ευημερία των πολιτών» ανέφερε ο κ.Μητσοτάκη κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας.
Κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αποστολή του Συμβουλίου, η οποία όπως είπε, θα είναι «η παρακολούθηση των εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών εξελίξεων στο χώρο της έρευνας και της καινοτομίας, και η σύνταξη και υποβολή της ετήσιας Έκθεσης Στρατηγικής για την Έρευνα και την Καινοτομία».
«Στόχος είναι να αποτελεί βάση του σχεδιασμού για όλη τη Δημόσια Διοίκηση αλλά και την Κυβέρνηση» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.
«Όπως γνωρίζετε, στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο έχει ήδη γίνει νόμος του κράτους για πρώτη φορά προβλέπονται σημαντικά φορολογικά κίνητρα για stock options, τα οποία είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο ανταμοιβής εργαζομένων σε καινοτόμες επιχειρήσεις.
15% αυτοτελής φορολόγηση, 5% για τις νέες επιχειρήσεις, καθώς και αυξημένα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις στην έρευνα και στην καινοτομία.
Η Γενική Γραμματεία μετακομίζει σύντομα σε καινούργια κτίρια και φυσικά ο υπουργός, όπως είπε, αξιολογεί όλο αυτό το βαρύ γραφειοκρατικό πλαίσιο αξιολόγησης ερευνητικών προγραμμάτων, το οποίο σχετικά εύκολα μπορεί να γίνει πολύ πιο απλό.
Πού θέλω να καταλήξω: Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό όλες αυτές οι πρωτοβουλίες να μπορούν να ενταχθούν σε μία συνολική στρατηγική βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη, μακροπρόθεσμη, η οποία θα έχει ένα ξεκάθαρο όραμα, να καταστήσει την Ελλάδα όχι απλά έναν εθνικό παίκτη, αλλά έναν περιφερειακό παίκτη στον τομέα της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας.
Να φέρει πίσω κόσμο ο οποίος έχει φύγει στο εξωτερικό και θα ήθελε να εργαστεί και να δημιουργήσει στην Ελλάδα.
Να παράγει νέο πλούτο και με κάποιο τρόπο να έχει και μία επίπτωση στον τρόπο με τον οποίο η νέα γενιά, τα παιδιά μας, τα παιδιά τα οποία είναι σήμερα στο σχολείο, αντιλαμβάνονται το αντικείμενο αυτό.
Διότι κάτι το οποίο ενδεχομένως δεν θα μπορούμε να μετρήσουμε και να αποτυπώσουμε στους σκληρούς δείκτες καινοτομίας, έρευνας και ανάπτυξης είναι την διάθεση μιας ολόκληρης νέας γενιάς παιδιών να αγκαλιάσουν την καινοτομία, την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα» ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης