Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κατατίθεται σήμερα 10/12 το νομοσχέδιο για τον Ηρακλή που αφορά τα NPEs των ελληνικών τραπεζών ύψους έως 32 δισ - Θετική η γνώμη της ΕΚΤ

Κατατίθεται σήμερα 10/12 το νομοσχέδιο για τον Ηρακλή που αφορά τα NPEs των ελληνικών τραπεζών ύψους έως 32 δισ - Θετική η γνώμη της ΕΚΤ
Ο Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Wilbur Ross μίλησε με εξαιρετικά ευνοϊκά σχόλια για το σχέδιο "Ηρακλής"
Σήμερα, 10 Δεκεμβρίου 2019, θα κατατεθεί στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το σχέδιο "Ηρακλής" για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) των ελληνικών τραπεζών.
Το σχέδιο έχει δημιουργήσει μια κατάσταση ευφορίας στην Αθήνα, όπως προέκυψε και από το συνέδριο του Capital Link που διενεργήθηκε στη Νέα Υόρκη.
Εν τω μεταξύ έως αύριο 11 Δεκεμβρίου 2019 αναμένεται να ανακοινωθεί η γνώμη της ΕΚΤ για το σχέδιο Ηρακλής, η οποία προφανώς αναμένεται να είναι θετική.
Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την έκδοση εγγυήσεων ύψους έως 12 δισ. ευρώ, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες κατά την τιτλοποίηση των δανείων τους.
Με βάση όλες τις ενδείξεις τα τιτλοποιούμενα προβληματικά δάνεια θα φτάσουν τα 31 - 32 δισ. ευρώ περίπου και κατανέμονται ως εξής:
- Alpha Bank - 12 δισ. NPEs
- Eurobank - 7,5 δισ. NPEs
- Εθνική - 8 δισ. NPEs (5 δισ. NPEs στεγαστικά και 3 δισ. μικρών επιχειρήσεων)
- Πειραιώς - 4 δισ. NPEs με προοπτική 6 δισ.
Σύνολο δηλαδή 31 - 32 δισ.
Το ελληνικό Δημόσιο θα εγγυηθεί το «υψηλότερης διαβάθμισης» τμήμα, ενώ το «μεσαίας διαβάθμισης» και το «χαμηλότερης διαβάθμισης» θα έχουν μικρότερη προστασία.
Οι τράπεζες σχεδιάζουν να κρατήσουν το «υψηλότερης διαβάθμισης» τμήμα και να πουλήσουν τα άλλα σε επενδυτές.
Οι τιτλοποιήσεις θα είναι ύψους 30 δισ. ευρώ ενώ οι ζημιές που θα προκύψουν σε πρώτη φάση για τις τράπεζες χωρίς να υπολογιστεί η αντιστάθμιση των εγγυήσεις προσδιορίζονται σε κοντά 5 δισ. ευρώ.
Κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρετέθη κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου του Capital Link 21 στην Νέα Υόρκη ο ομιλητής Υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross μίλησε με εξαιρετικά ευνοϊκά σχόλια για όλο το εύρος των πρόσφατων κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων και των επιπτώσεων που θα έχουν για την προσέλκυση των επενδυτών.
Πιο συγκεκριμένα αναφερόμενος στις πρόσφατες τραπεζικές μεταρρυθμίσεις είπε ότι «η μέρα - Τρίτη - που η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή για ψήφιση το σχέδιο νόμου για την μείωση των κόκκινων δανείων θα είναι μια μεγάλη μέρα για την Ελλάδα καθώς το νέο θεσμικό πλαίσιο θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να απελευθερωθούν από το βάρος αυτό και έτσι θα μπορέσουν να ενεργοποιηθούν προσφέροντας ρευστότητα στην ελληνική οικονομία.
Αυτό που προκύπτει από τις διαβουλεύσεις που έγιναν στη Νέα Υόρκη είναι ότι ο "Ηρακλής" αποτελεί πλέον το πρόσημο βάσει του οποίου η Ελλάδα σηματοδοτεί την νέα περίοδο των εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων βασει των οπίων απευθύνεται για άντληση κεφαλαίων στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης