Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ στην Morgan Stanley από τη Γαλλία για χειραγώγηση κρατικών ομολόγων το 2015

tags :
Πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ στην Morgan Stanley από τη Γαλλία για χειραγώγηση κρατικών ομολόγων το 2015
Η Morgan Stanley δήλωσε ότι προτίθεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης
Στο ποσό των 20 εκατ. ευρώ ανήλθε το πρόστιμο των γαλλικών αρχών στη Morgan Stanley, για παράνομη χειραγώγηση κρατικών ομολόγων το 2015.
Σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε από την Autorité des Marchés Financiers, οι traders που εδρεύουν στο Λονδίνο "αγόρασαν" συμβάσεις συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με γαλλικά ομόλογα προκειμένου να προκαλέσουν "μη φυσιολογική και τεχνητή" αύξηση της τιμής των γαλλικών και βελγικών ομολόγων.
"Αυτές οι πράξεις αποτελούσαν επίσης χειραγώγηση των τιμών, δεδομένου ότι η απόκτηση των futures ήταν ασυμβίβαστη με τη συνολική στρατηγική του Γραφείου Ευρωπαϊκών Ομολογιακών Χρεογράφων και είχε σαν αποτέλεσμα να δώσει σε άλλους συμμετέχοντες μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τις συνθήκες της γαλλικής αγοράς κρατικών ομολόγων", ανέφερε σε δήλωσή της η επιτροπή AMF.
Η Morgan Stanley δήλωσε ότι προτίθεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.
Οι εν λόγω συναλλαγές έλαβαν χώρα στις 16 Ιουνίου 2015, σε μια εποχή που οι φόβοι ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη τροφοδότησαν αναταραχές στις αγορές ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων της Morgan Stanley.
Μετά τη δραστηριότητά της στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, η τράπεζα πούλησε 815 εκατομμύρια γαλλικά ομόλογα και 340 εκατομμύρια βελγικά ομόλογα, όπως σημείωσε η AMF.
Σε ακρόαση τον περασμένο μήνα, η AMF δήλωσε ότι το γραφείο συναλλαγών της Morgan Stanley έκανε τις μελλοντικές αγορές προκειμένου να αποφύγει τις μεγάλες απώλειες των ομολόγων της, με μια τεχνική που θυμίζει το λεγόμενο εμπόριο «Dr Evil» της Citigroup.
Ο Stéphane Bénouville, δικηγόρος της Morgan Stanley, δήλωσε στην ακρόαση ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αγοράστηκαν ως αντιστάθμισμα της ρευστότητάς τους και ότι ήταν πολύ μικρά για να επηρεάσουν την αγορά ομολόγων.
Το πρόστιμο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο που δίδεται από την AMF.
Κατά τον καθορισμό του μεγέθους της ποινής, η αρχή δήλωσε ότι έλαβε υπόψη το γεγονός ότι το εν λόγω γραφείο συναλλαγών απέφερε κέρδος περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων κατά το έτος.
Η AMF δήλωσε ότι οι ενέργειες της Morgan Stanley ήταν ιδιαίτερα σοβαρές χάρη στην ιδιότητα της τράπεζας ως «κύριο αντιπρόσωπο» στο γαλλικό χρέος - μια ομάδα επενδυτικών τραπεζών που βοηθά την κυβέρνηση να πουλήσει νέα ομόλογα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης