Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Η Γερμανία παρέχει υλικοτεχνική βοήθεια για πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, ύψους 1,56 εκατ. ευρώ

Η Γερμανία παρέχει υλικοτεχνική βοήθεια για πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, ύψους 1,56 εκατ. ευρώ
Η μεταναστευτική κρίση δεν είναι παροδική, έχει ιδιαίτερη σημασία να πετύχει μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου - Την πλήρη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στο θέμα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, εξέφρασε ο Γερμανός πρέσβης
«Η συνεργασία Ελλάδας- Γερμανίας φέρνει συγκεκριμένα αποτελέσματα, αλλά αυτή η συνεργασία δεν εξαντλείται σήμερα», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος κατά τη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε με τον Γερμανό πρέσβη στην Ελλάδα, Ernst Reichel, σχετικά με την παροχή υλικοτεχνικής βοήθειας από τη Γερμανία προς την Ελλάδα για τη διαχείριση του προσφυγικού.
Καθώς η μεταναστευτική κρίση δεν είναι παροδική, έχει ιδιαίτερη σημασία να πετύχει μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος, για αυτό και οι προσπάθειες που κάνει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως και οι πρωτοβουλίες πολλών κρατών-μελών, μεταξύ αυτών και η Γερμανία, βρίσκουν την Ελλάδα σύμφωνη.
Διευκρίνισε ότι η ενιαία πολιτική θα βασίζεται σε στέρεα θεμέλια και στις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας.
Αναφερόμενος στις αμείωτες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, ο κ. Κουμουτσάκος, επανέλαβε τη θέση ότι η Τουρκία δεν θέλει, όχι ότι δεν μπορεί, να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει ριζικά τα παράνομα δίκτυα διακινητών.
«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι στο πώς η Τουρκία ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.
Θα θέλαμε καλύτερη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών Ελλάδας (Λιμενικό, Αστυνομία)-Τουρκίας (Λιμενικό, Στρατοχωροφυλακή), αλλά η απόδοση των τουρκικών υπηρεσιών είναι μειωμένη, σε σχέση με αυτή που θα μπορούσε να είναι».
Δυο φορές μέσα σε τέσσερις μήνες συναντήθηκε ο κ. Κουμουτσάκος με Τούρκους συνομιλητές του και τις δυο φορές η πρωτοβουλία ήρθε από την Ελλάδα, όπως είπε.
Το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα δεν είναι ένα παραδοσιακό διμερές ζήτημα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, είναι όμως η ελληνοτουρκική διάσταση της ευρωτουρκικής Κοινής Δήλωσης του 2016, εκτίμησε ο κ. Κουμουτσάκος.
«Στη συζήτηση που ξεκίνησε για την ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, η Ελλάδα θα είναι ενεργώς παρούσα με προτάσεις και ιδέες, ώστε να επιτύχουν όλοι οι εταίροι μαζί, η Ευρώπη να αποκτήσει μια δική της μεταναστευτική πολιτική», δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος.
Τις τελευταίες ημέρες έφθασαν στην Αθήνα συνολικά 55 φορτηγά με υλικό αξίας 1,56 εκατομμύρια ευρώ, που προορίζεται για τη άμεση στήριξη των ελληνικών αρχών στη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών με είδη ύπνου, ενόψει του χειμώνα, περιέγραψε ο κ. Reichel.
Συνολικά 10.000 άνθρωποι θα επωφεληθούν με κρεβάτια, στρώματα, κλινοσκεπάσματα, κουβέρτες κλπ., ενώ η αποστολή του εν λόγω υλικού πραγματοποιήθηκε μετά τη δέσμευση Ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών, Horst Zeehofer, για αλληλεγγύη προς την Ελλάδα κατά την τελευταία επίσκεψή του στη χώρα μας.
Ο κ.Reichel μίλησε για τη μακροπρόσθεσμη συνεργασία Γερμανίας - Ελλάδας και την κοινή τους θέση υπέρ ενός πιο δίκαιου συστήματος ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την στήριξη που παρέχει η Γερμανία για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.
Την πλήρη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στο θέμα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης εξέφρασε ο κ. Reichel, όταν ερωτήθηκε για το θέμα, αλλά θα ήταν προς το συμφέρον όλων να κρατηθούν τα δυο θέματα, επέκταση της τουρκικής ΑΟΖ και μεταναστευτικό, ξεχωριστά, επισήμανε.
Επίσης, τόνισε την ανάγκη η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας να συνεχίσει να λειτουργεί και στο μέλλον.
Ο κ. Κουμουτσάκος από την πλευρά του, υποστήριξε ότι μέχρι τώρα η Τουρκία έχει εντάξει το μεταναστευτικό στην ευρύτερη γεωπολιτική και γεωστρατηγική της επιδίωξη, που έχει να κάνει με τη διοχέτευση της εξωτερικής της πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή και αυτό δεν πρέπει να γίνει, όπως σημείωσε.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης