Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fernandez σε ΔΝΤ: Η Αργεντινή θέλει να πληρώσει αλλά δεν μπορεί

tags :
Fernandez σε ΔΝΤ: Η Αργεντινή θέλει να πληρώσει αλλά δεν μπορεί
Η Αργεντινή «έχει τη βούληση να πληρώσει» το εξωτερικό της χρέος αλλά δεν έχει «τα μέσα να το κάνει», προειδοποίησε σήμερα (10/12) κατά την ομιλία της ορκωμοσίας του ο νέος πρόεδρος Α. Fernandez
Η Αργεντινή «έχει τη βούληση να πληρώσει» το εξωτερικό της χρέος αλλά δεν έχει «τα μέσα να το κάνει», προειδοποίησε σήμερα (10/12) κατά την ομιλία της ορκωμοσίας του ο νέος πρόεδρος Α. Fernandez, καλώντας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναπτύξει μια «εποικοδομητική» σχέση.
Σύμφωνα με τον Fernandez, η προηγουμένη κυβέρνηση του φιλελεύθερου M. Macri «άφησε τη χώρα σε κατάσταση εικονικής χρεοκοπίας» με ένα συνολικό δημόσιο χρέος 315 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδόν το 100% του ΑΕΠ.
Το ΔΝΤ χορήγησε το 2018 δάνειο για τρία έτη ύψους 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αργεντινή αλλά ο εκλεγμένος πρόεδρος αποφάσισε να αρνηθεί την τελευταία δόση αυτού του δανείου, ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα την ώρα που το ΔΝΤ εκτιμά ότι αυτή αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3,1% το 2019.
Ο νέος πρόεδρος, ένας κεντροαριστερός περονιστής, αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε μια περίοδο που οι δείκτες της αργεντίνικης οικονομίας είναι στο κόκκινο.
Εκτός από την πτώση του ΑΕΠ, η χρονιά αναμένεται να τελειώσει με πληθωρισμό γύρω στο 55%, ποσοστό φτώχειας γύρω στο 40%, ανεργία στο 10,4% και μια υποτίμηση του νομίσματος κατά σχεδόν 40%.
Στα τέσσερα χρόνια της θητείας του, ο Macri κατάφερε το δημόσιο έλλειμμα από 5% να περάσει στο 0,5% του ΑΕΠ και σχεδόν να διπλασιάσει τα συναλλαγματικά αποθέματα, που σήμερα είναι 43,8 δισ. δολάρια, έναντι 25,5 δισ. μόλις ανήλθε στην εξουσία στα τέλη του 2015.
Ο Alberto Fernandez  παρέλαβε μία χώρα, η οποία στην τελευταία διετία είχε βυθισθεί στην ύφεση και η ανάγκη να διαπραγματευθεί το εξωτερικό της χρέος έχει γίνει κατεπείγουσα, καθώς αυτό είναι πλέον αδύνατον να αποπληρωθεί.
Στο διάστημα που μεσολάβησε από τις εκλογές της 27ης Οκτωβρίου υπήρξε μία περίοδος κενού διακυβέρνησης.
Ο προηγούμενος πρόεδρος Mauricio Macri δεν μπόρεσε να διαχειρισθεί τη διαπραγμάτευση του δανείου που συνήψε με το ΔΝΤ και ιδιώτες, ενώ επέβαλε συναλλαγματικούς περιορισμούς προκειμένου να σταματήσει την αιμορραγία στα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας.
Αναλαμβάνοντας ο Alberto Fernandez θα χρειασθεί μέσα σε ένα εξάμηνο να δώσει λύσεις στο εξωτερικό χρέος, καθώς οι πολίτες αξιώνουν άμεσα μέτρα βλέποντας τους μισθούς και την αγοραστική τους δύναμη να εξανεμίζονται από τον πληθωρισμό, που φέτος θα φθάσει το 55%.
Ο άνθρωπος που επελέγη από τον πρόεδρο για να λύσει τον γρίφο των οικονομικών της χώρας ονομάζεται M. Gushman, ένας μαθητής του Νομπελίστα J. Stiglitz, τον οποίο ο Alberto Fernandez μετακάλεσε από το Παν/μιο της Columbia.
Ο Gushman είναι ειδικός στην επαναδιαπραγμάτευση εξωτερικών χρεών, όμως έχει μηδενική πολιτική εμπειρία.
Τον περασμένο Νοέμβριο, ο οικονομολόγος κατέθεσε στον ΟΗΕ ένα σχέδιο για το χρέος της χώρας, που προβλέπει μία περίοδο χάριτος: η Αργεντινή δεν θα αποδώσει ούτε κεφάλαια, ούτε τόκους έως το 2020, δεν θα συνάψει νέο δάνειο με το ΔΝΤ και θα αποκλεισθεί όποια πιθανότητα να κηρυχθεί χρεοκοπία. Σε τούτην την περίοδο το Μπουένος Άιρες θα αναδιαρθρώσει τον ισολογισμό της, κατά τρόπον ώστε το χρέος θα καθίσταται "βιώσιμο" σε βραχυπρόθεσμο διάστημα.
Ο Fernandez έχει να αντιμετωπίσει εξίσου την καταβαράθρωση της εγχώριας οικονομίας, που έχει στιγματισθεί με την απότομη πτώση του ΑΕΠ κατά την τελευταία διετία (στο -3 μιλούν οι εκτιμήσεις για το 2019, η χειρότερη επίδοση στην περιοχή μετά τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα) και την απότομη άνοδο της φτώχειας στο 40,8% του πληθυσμού--η χειρότερη σε μία 20ετία.
Για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός, ο Fernandez έχει ζητήσει να υπάρξει ένα εθνικό σύμφωνο, που θα συνυπογράψουν τα εργατικά συνδικάτα κι οι πρόθυμοι επιχειρηματίες, με τους πρώτους να μειώνουν τις μισθολογικές απαιτήσεις και τους δεύτερους να συγκρατήσουν τις τιμές.
Το άλλο ζήτημα που θα χρειασθεί να ελέγξει ο Alberto Fernandez είναι η σχέση της κυβέρνησης με το Κογκρέσο. Όμως, σε αυτό το σημείο έχει να υπολογίζει στην παρουσία της αντιπροέδρου C.  Fernandez - Kirchner, η οποία έχει ρίξει γέφυρες με πολλούς Γερουσιαστές και εξασφαλίζει τη στήριξη της Άνω Βουλής. Ο δε γιός της, Μ. Kirchner, θα είναι επικεφαλής της κυβερνητικής ομάδας στην Κάτω Βουλή.
Η αμφιλεγόμενη προσωπικότητά της και οι δικαστικές εμπλοκές της για σκάνδαλα, θα αποτελέσουν ένα επιπλέον στοίχημα για την προεδρία του Alberto Fernandez που δεν θα έχει τη μηδαμινή περίοδο χάριτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης