Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Οι μετοχές του 2020 – Περισσότερες από 35 μετοχές θα μπορούσαν να πρωταγωνιστήσουν

tags :
Οι μετοχές του 2020 – Περισσότερες από 35 μετοχές θα μπορούσαν να πρωταγωνιστήσουν
Η στήλη παραμένει προσηλωμένη στα θεμελιώδη και εκτιμά πως το 2020 θα είναι μία ακόμη καλή χρονιά με διακυμάνσεις
Περισσότερες από 35 μετοχές διαπραγματεύονται μετά και την πρόσφατη διόρθωση του ΧΑ σε ελκυστικά επίπεδα από όλες τις κατηγορίες μετοχών.
Μάλιστα οι επιλογές θα μπορούσαν να αυξηθούν σημαντικά λόγω της υποχώρησης και σε συνδυασμό με την εκτιμώμενη βελτίωση των εταιρικών κερδών το 2020.
Η στήλη με βάση τα αποτελέσματα εξαμήνου κυρίως, όπου οι λογιστικές καταστάσεις είναι πιο αναλυτικές από την ενημέρωση που δίνουν στο εννεάμηνο όσες εταιρείες δημοσιεύουν έχει ξεχωρίσει 35 εταιρείες για το 2020.
Ωστόσο, εντοπίζει αξία σε 12 ακόμα μετοχές, αλλά προς το παρόν δεν τις επιλέγει.
Εκτίμηση της στήλης είναι πως το ελληνικό χρηματιστήριο θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί και το 2020, υπό την προϋπόθεση ότι η ανάπτυξη της χώρας θα είναι υψηλή, θα προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και η περιστολή των δαπανών, θα ξεκινήσουν και θα ξεμπλοκαριστούν μεγάλες επενδύσεις και δεν θα υπάρξει κάποια αρνητική έκπληξη στο εξωτερικό ή κάποιο θεσμό επεισόδιο.
Για το 2019 υπενθυμίζεται πως η στήλη είχε 46 επενδυτικές επιλογές, οι οποίες πήγαν αρκετά καλά.
Από αυτές, μέσα στη χρονιά αφαιρέσαμε κάποιες γιατί έφτασαν σε καλά επίπεδα, όπως ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, Medicon, ΕΚΤΕΡ, Λανακάμ, ΕΥΔΑΠ, ή κάποιες άλλες γιατί απορροφήθηκαν ή έγιναν στόχος δημοσίων προτάσεων όπως Άνεμος, Κανάκης και Ελτράκ.
Υπήρξαν και κάποιες με αποδόσεις σημαντικά χαμηλότερες από αυτές της αγοράς, όπως Πλαστικά Θράκης, Alpha Αστικά Ακίνητα, Flexopack κ.α.
Η πρόσφατη διόρθωση δημιουργεί προϋποθέσεις επανένταξης κάποιων από τους παραπάνω τίτλους.
Η στήλη παραμένει προσηλωμένη στα θεμελιώδη και εκτιμά πως το 2020 θα είναι μία ακόμη καλή χρονιά με διακυμάνσεις, γι΄ αυτό και θα πρέπει οι επενδυτές να βάλουν στόχους και στην είσοδο και στην έξοδο από κάποια μετοχή.
Είναι ξεκάθαρο πως αν η αγορά κινηθεί εκ νέου ανοδικά θα γίνει και με τις τράπεζες. Ωστόσο, για μία ακόμη χρονιά δεν επιλέγονται τράπεζες από τη στήλη.
Επιλέγονται όμως μετοχές με καλή ρευστότητα και κυρίως αρνητικό καθαρό δανεισμό (ταμείο υψηλότερο από τα δάνεια), με καλή κερδοφορία στο εξάμηνο που δημιουργεί υποσχέσεις ή προοπτικές βελτίωσης της τελικής γραμμής.
Επιλέγονται παράλληλα και κάποιες μετοχές που έχουν ένα ρίσκο γιατί είναι για παράδειγμα turnaround stories, προκειμένου να δώσουμε στους αναγνώστες περισσότερες επιλογές ανάλογα με το προφίλ τους.
Σε αυτές το stop loss θα πρέπει να είναι κοντινό λόγω μεγαλύτερου ρίσκου.
Από υψηλή κεφαλαιοποίηση η στήλη επιλέγει: Jumbo, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν και Ελλάκτωρ.
Για τη Jumbo δε χρειάζονται πολλά λόγια, η επιλογή εμπεριέχει τον υγιέστατο ισολογισμό, τις εξαιρετικές ταμειακές ροές, τον αρνητικό καθαρό δανεισμό, την ανάπτυξη και φυσικά το βελτιωμένο μέρισμα.
Ο ΟΠΑΠ έχει επίσης εξαιρετική μερισματική απόδοση, καλή είναι και της Μυτιληναίος, οι αγορές ιδίων στον ΟΤΕ, το μέρισμα αλλά και ο ισολογισμός είναι κάποια σημεία που δεν περνάνε απαρατήρητα, ο ΑΔΜΗΕ είναι φθηνός και δεν έχει ακολουθήσει την αγορά, η ΕΥΔΑΠ είναι επίσης εξαιρετικά φθηνή και το 2019 μας έδωσε καλή απόδοση, ενώ μπαίνει σύντομα στον FTSE 25.
Περιμένουμε το 2020 περισσότερα από την Τιτάν η οποία το 2019 δεν έκανε κάποια κίνηση και είναι στα χαμηλά της και εντάσσουμε λόγω αποτίμησης και την Ελλάκτωρ.
Θεωρούμε πως από τα turnaround stories του ΧΑ η συγκεκριμένη είναι αρκετά κοντά στο να το πετύχει, παρά το γεγονός ότι το επιτόκιο του ομολόγου είναι εξαιρετικά υψηλό.
Η υποχώρηση προς τα 1,50 ευρώ τράβηξε το βλέμμα της στήλης, αλλά το stop loss το πρέπει να είναι κοντινό καθώς δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί περαιτέρω υποχώρηση προς τα 1,20 ευρώ, επίπεδα που είχαν τοποθετηθεί μεγάλα funds.
Η στήλη επίσης είναι θετική και για τον ΟΛΠ και αν διορθώσει λίγο ακόμα θα μπορούσε εύκολα να ενταχθεί στις επιλογές.
Επιπλέον λόγω ισολογισμού η στήλη επιλέγει ΕΥΔΑΘ και ΟΛΘ.
Παλιές αγαπημένες μετοχές που θα μπορούσαν να έχουν πάει καλύτερα και το 2019.
Επιγραμματικά η στήλη διατηρεί και προσθέτει στις επιλογές της, τις μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Autohellas, Καράτζης, Τεχνική Ολυμπιακή (για όσους πιστεύουν ότι το ξενοδοχείο θα πουληθεί), Πλαστικά Κρήτης, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο, Intercontinental International, Reds, Μύλοι Λούλη, Έλτον, Ελινόιλ, ΑS Company, Κλουκίνας-Λάππας, Inform Λύκος, Centric, Byte, Νάκας, Καρέλιας, Newsphone Μουζάκης, ΕΚΤΕΡ, Κυριακούλης, Έλαστρον και Intertech.
Οι 12 μετοχές που κοιτάζει η στήλη αλλά δεν τις έχει εντάξει στις μετοχές που ξεχωρίζει είναι οι: ΟΛΠ, Ικτίνος, Μοτοδυναμική, Εβροφάρμα, Moda Bagno, Χαϊδεμέος, Λανακάμ,Κορδέλλου, Βογιατζόγλου, Intracom, Motor Oil και ΟΛΠ.
Image
Σημείωση: Η στήλη δεν προτείνει μετοχές για αγορά ή πώληση. Ξεχωρίζει τις μετοχές λόγω θεμελιωδών μεγεθών κυρίως και παρακολουθεί την πορεία τους. Οι επενδυτές με τη βοήθεια των επαγγελματιών της αγοράς, οι οποίοι γνωρίζουν το προφίλ τους, έχουν την τελική απόφαση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης