Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές ενόψει Fed και εμπορίου - Στο -0,14% και τις 23.378 μονάδες ο Nikkei

tags :
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές ενόψει Fed και εμπορίου - Στο -0,14% και τις 23.378 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,66% στις 26.612 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν για δεύτερη ημέρα οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις που αφορούν τόσο τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας όσο και τη συνεδρίαση της Federal Reserve.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά -0,14% στις 23.378 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,36% στις 2.105,62 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,66% στις 26.612 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος έκλεισε στο +0,63% και τις 11.700,77 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά +0,24% στις 2.924,42 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης SZSE Component υποχώρησε κατά -0,64% στις 9.852,71 μονάδες.
Η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, με τη Wall Street Journal να αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να καθυστερήσει τους νέους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα που έχει προγραμματίσει για την Κυριακή (15/12).
Ωστόσο, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Peter Navarro, τόνισε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να αποφευχθούν.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής προσωπικού του Λευκού Οίκου, Mick Mulvaney, τόνισε ότι οι νέοι δασμοί «παραμένουν στο τραπέζι» και ότι θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή ακόμα και αν σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.
«Οι αγορές ελπίζουν ότι οι δασμοί μπορεί να καθυστερήσουν ενώ οι συνομιλίες συνεχίζονται», δήλωσε ο αναλυτής της Mizuho Bank, Vishnu Varathan, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αυτές οι ελπίδες είναι πρόχειρες, εάν όχι εύθραυστες, χωρίς καμία δεύσμευση από τον Trump».
Στο επίκεντρο παραμένει και η διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve, η οποία ολοκληρώνεται αργότερα εντός της ημέρας, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι δε θα υπάρξει κάποια αλλαγή στα επιτόκια.
Οι επενδυτές, ωστόσο, θα αναμένουν νέες πληροφορίες από τους αξιωματούχους της τράπεζας, αναφορικά με τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν το νέο έτος.
Στον τομέα των μακροοικονομικών στοιχείων, άνοδο κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στην Ιαπωνία για τον Νοέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά +0,2% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019, έναντι ανόδου +1,1% τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στο +0,1%.
Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά +0,1% έναντι ετήσιας πτώσης -0,4% τον Οκτώβριο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι δε θα σημειωθεί κάποια μεταβολή.
Όσον αφορά τις τιμές εξαγωγών, σημειώθηκε άνοδος της τάξεως του +0,2% σε μηνιαία βάση, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους καταγράφηκε πτώση της τάξεως του -5,9%.
Οι τιμές εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά +0,2% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2019, ενώ σε ετήσια βάση καταγράφηκε σημαντική πτώση της τάξεως του -11,2%.
Πτώση καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, δεχόμενο πιέσεις από την άνοδο που σημειώθηκε στα αποθέματα αμερικανικού αργού την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2020 για το Brent υποχωρεί κατά -0,67% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 63,91 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,61% στα 58,88 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Δεκεμβρίου υποχώρησαν κατά 1,41 εκατ. βαρέλια, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για πτώση της τάξεως των 2,8 εκατ. βαρελιών.
Αργότερα εντός της ημέρας αναμένονται τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας, τα οποία εάν επιβεβαιώσουν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του API αναμένεται να ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης