Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σταθεροποιητικές τάσεις στη Wall Street - Αμετάβλητα τα επιτόκια από τη Fed - Στο +0,10% ο Dow Jones

tags :
Σταθεροποιητικές τάσεις στη Wall Street - Αμετάβλητα τα επιτόκια από τη Fed - Στο +0,10% ο Dow Jones
Απόλυτα αναμενόμενη η απόφαση της Fed για διατήρηση σταθερών των αμερικανικών επιτοκίων
Ήπιες διακυμάνσεις εμφάνισαν στη σημερινή (11/12/2019) συνεδρίαση της Wall Street, μετά την απόφαση -απόλυτα αναμενόμενη- της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια των ΗΠΑ στην κλίμακα 1,5% - 1,75%
Image
Κέρδη +0,1% για τον Dow Jones στις 27.910 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,28% στις 3.141 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 0,44% υψηλότερα στο επίπεδο των 8.654 μονάδων.
Στην ανακοίνωση της τράπεζας τονίζεται ότι «τα στοιχεία που ελήφθησαν από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) τον Οκτώβριο δείχνουν ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και ότι η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται με μέτριο ρυθμό.
Τα κέρδη από τις θέσεις εργασίας ήταν σταθερά κατά μέσο όρο τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό.
Αν και οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξάνονται με έντονους ρυθμούς, οι σταθερές επενδύσεις και οι εξαγωγές των επιχειρήσεων παραμένουν αδύναμες.
Σε δωδεκάμηνη βάση, ο συνολικός πληθωρισμός και ο δομικός πληθωρισμός είναι κάτω από το 2%.
Τα μέτρα αντιστάθμισης του πληθωρισμού που βασίζονται στην αγορά παραμένουν χαμηλά,  τα μέτρα που βασίζονται σε έρευνες για τις πιο μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν αλλάζουν πολύ.
Συνεπής με τη θεσμοθετημένη εντολή της, η επιτροπή επιδιώκει να ενισχύσει τη μέγιστη δυνατή απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών.
Η επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει το στόχο για το ποσοστό των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε 1-1/2 έως 1-3/4 τοις εκατό.
Η FOMC κρίνει ότι η σημερινή στάση της νομισματικής πολιτικής είναι κατάλληλη για τη στήριξη της διαρκούς επέκτασης της οικονομικής δραστηριότητας, των ισχυρών συνθηκών της αγοράς εργασίας και του πληθωρισμού κοντά στο συμμετρικό στόχο του 2%.
Η επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις συνέπειες των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων εξελίξεων και των μειωμένων πιέσεων στον πληθωρισμό, καθώς αξιολογεί την κατάλληλη πορεία του στόχου για το ποσοστό των ομοσπονδιακών επιτοκίων.
Κατά τον καθορισμό του χρονικού ορίζοντα και του μεγέθους των μελλοντικών προσαρμογών στο στόχο για το ποσοστό των ομοσπονδιακών επιτοκίων, η επιτροπή θα αξιολογήσει τις πραγματοποιημένες και αναμενόμενες οικονομικές συνθήκες σε σχέση με το μέγιστο στόχο της απασχόλησης και το συμμετρικό στόχο πληθωρισμού 2%.
Η αξιολόγηση αυτή θα λάβει υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, των δεικτών των πληθωριστικών πιέσεων και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, καθώς και αναγνώσεις σχετικά με τις χρηματοπιστωτικές και διεθνείς εξελίξεις.
Ψήφισαν για τη δράση νομισματικής πολιτικής ήταν οι Jerome H. Powell, πρόεδρος, John C. Williams, Αντιπρόεδρος, Michelle W. Bowman, Lael Brainard, James Bullard, Richard H. Clarida, Charles L. Evans, Esther L. George, Randal K. Quarles και Eric S. Rosengren».

Οι εκτιμήσεις της Fed για την αμερικανική οικονομία

Παράλληλα η τράπεζα έδωσε στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις της για την αμερικανική οικονομία το επόμενο διάστημα.
Σε αυτές εκτιμά ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα φθάσει στο 2,2% φέτος, θα υποχωρήσει στο 2% το 2020, στο 1,95 το 2021 και στο 1,8% το 2020.
Πρόκειται για προβλέψεις αμετάβλητες σε σχέση με τις προηγούμενες που δημοσιοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο 2019.
Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα τοποθετεί την ανάπτυξη στο 1,9%.
Αναμένει ότι η ανεργία θα διαμορφωθεί φέτος στο 3,6% (έναντι 3,7% τον Σεπτέμβριο 2019), θα υποχωρήσει 3,5% το 2020 (από 3,7% που προέβλεπε τον Σεπτέμβριο 2019), θα διαμορφωθεί στο 3,6% το 2021 (έναντι 3,8% τον Σεπτέμβριο 2019) και στο 3,7% το 2022 (έναντι 3,9% τον Σεπτέμβριο του 2019).
Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα φθάσει στο 4,1% (από 4,2% που εκτιμούσε τον Σεπτέμβριο 2019).

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση στη Wall Street

Dow Jones
Image
S&P 500
Image
Nasdaq
Image

Ανοδικά οι ευρωαγορές εν αναμονή Fed, ΕΚΤ και βρετανικών εκλογών

Στάση αναμονής τήρησαν οι επενδυτές στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις αυριανές κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της Βρετανίας καθώς και στις συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ και της ευρωζώνης αυτή την εβδομάδα.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 0,57% στις 13.145 μονάδες.
Image
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο παρέμεινε αμετάβλητος στις 7.214 μονάδες.
Image
Στο Παρίσι ο CAC 40 είχε κέρδη 0,22% στις 5.860 μονάδες.
Image
Στη Μαδρίτη ο IBEΧ 35 ενισχύθηκε 0,77% στις 9.393 μονάδες.
Image
Ο FTSE MIB ο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,14% στις 23.155 μονάδες.
Image
Στο επίκεντρο παρέμεινε η διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve, η οποία ολοκληρώνεται αργότερα εντός της ημέρας, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι δε θα υπάρξει κάποια αλλαγή στα επιτόκια.
Οι επενδυτές, ωστόσο, θα αναμένουν νέες πληροφορίες από τους αξιωματούχους της τράπεζας, αναφορικά με τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν το νέο έτος.
Όσον αφορά τις βρετανικές εκλογές (12/12), το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού της Βρετανίας Boris Johnson οδεύει προς πλειοψηφία 28 εδρών στις εκλογές, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων YouGov, εκτίμηση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη του περασμένου μήνα, όταν προβλεπόταν πως οι Τόρις όδευαν σε θρίαμβο και πλειοψηφία 68 εδρών.
Εάν ο Johnson δεν καταφέρει να κερδίσει μια ξεκάθαρη πλειοψηφία, η έκβαση θα παρατείνει την αβεβαιότητα του Brexit και θα πλήξει περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα.
Στο εμπορικό μέτωπο, πλησιάζει η προθεσμία της 15ης Δεκεμβρίου για την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.
Οι αγορές βρίσκονται εν αναμονή της απόφαση του Donald Trump για το αν θα επιβληθούν ή όχι οι δασμοί.
Τις επόμενες μέρες ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τους κορυφαίους οικονομικούς και εμπορικούς συμβούλους του Λευκού Οίκου, προκειμένου να λάβει την τελική του απόφαση.
Την Τρίτη οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ προσανατολίζονται στην αναβολή της επιβολής των δασμών, με φόντο τις διαπραγματεύσεις για την Πρώτη Φάση της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν για δεύτερη ημέρα οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις που αφορούν τόσο τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας όσο και τη συνεδρίαση της Federal Reserve.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά -0,14% στις 23.378 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,36% στις 2.105,62 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,66% στις 26.612 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος έκλεισε στο +0,63% και τις 11.700,77 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά +0,24% στις 2.924,42 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης SZSE Component υποχώρησε κατά -0,64% στις 9.852,71 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης