Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αυτές οι «μυστικές» εταιρείες πετρελαίου κατέχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας 3 τρισ.

tags :
Αυτές οι «μυστικές» εταιρείες πετρελαίου κατέχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας 3 τρισ.
Οι «μυστικές» εταιρείες πετρελαίου κατέχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας 3 τρισ. δολαρίων, όμως ο μέσος άνθρωπος δεν τις έχει ακούσει
Ελέγχουν τη συντριπτική πλειοψηφία των παγκόσμιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως ο μέσος άνθρωπος δεν τις έχει ακούσει.
Οι κρατικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου (NOCs) ελέγχουν τουλάχιστον 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, έναντι περίπου 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2017 και αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% όλων των γνωστών αποθεμάτων - - αισθητά περισσότερο από τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες όπως η BP, η ExxonMobil και η Shell.
Εν τω μεταξύ, η Saudi Aramco οδηγεί την κούρσα ως η πιο κερδοφόρα εταιρεία στον κόσμο.
Αυτό σημαίνει ότι οι NOCs ελέγχουν τον ίδιο πλούτο με όλους τους δισεκατομμυριούχους των ΗΠΑ ή περίπου το διπλάσιο του ενεργητικού των παγκόσμιων τραπεζών ανάπτυξης.



Αν δούμε μόνο τα ετήσια έσοδα, η κρατική εταιρία  της Κίνας, Sinopec, ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο στα τέλη του 2018.
Με καθαρά έσοδα αυτός ο τίτλος αυτός πηγαίνει στη Saudi Aramco , η οποία ανακοίνωσε καθαρά έσοδα το 2018 ύψους 111,1 δισ. δολαρίων, σε σύγκριση με τα 9,1 δισ. δολάρια της Sinopec.
Σύμφωνα με τα ετήσια έσοδα, έως το τέλος του 2018, τέσσερις από τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο ανήκαν σε κρατική ιδιοκτησία: τη Sinopec, την Aramco, την China National Petroleum Corporation (CNPC) και τη ρωσική εταιρεία Gazprom.
Οι άλλες έξι είναι η Shell (4η), η BP (5η), η Exxon (6η), η Total (7η) η Valero (8η) και η Phillips 66 (10η).
Παρά την οικονομική τους σημασία και ευρωστία, οι περισσότερες από αυτές τις 71 NOCs είναι μυστικοπαθής, μόνο η Equinor της Νορβηγίας είναι μία από τις λίγες εξαιρέσεις.
Για τις υπόλοιπες NOCs,  η αδιαφάνεια τους δημιουργεί σημαντικό δημοσιονομικό και διαχειριστικό κίνδυνο, ειδικά όταν φέρουν τεράστια χρέη.



Η εθνική βάση δεδομένων πετρελαϊκών εταιρειών απαριθμεί τουλάχιστον 19 NOCs με περιουσιακά στοιχεία άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τουλάχιστον 25 NOCs αντιπροσωπεύουν το 20% ή περισσότερο των κυβερνητικών εσόδων, με την εθνική πετρελαϊκή εταιρεία της Νιγηρίας, Nigerian National Petroleum Corporation (NNPC), να παράγει περίπου το ήμισυ των εσόδων της γενικής κυβέρνησης μέσω πωλήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η βάση δεδομένων αποκαλύπτει επίσης ένα μοτίβο αδύναμων δημόσιων αναφορών από πολλές NOCs, με μόνο 20 από τις  71 NOCs α αποκαλύπτουν επαρκή πληροφόρηση για τους 10 πιο κρίσιμους δείκτες.
 Περισσότερο από το ήμισυ των NOCs δεν δημοσιεύουν οικονομικές καταστάσεις που έχουν ελεγχθεί από ανεξάρτητους ελεγκτές, με μερικές όπως το SNPC της Δημοκρατίας του Κονγκό να μην αποκαλύπτουν καθόλου τον ισολογισμό τους.
Συχνά, μόνο όταν τα φορτία του χρέους τους καθίστανται μη βιώσιμα, ο πραγματικός βαθμός τους αποκαλύπτεται στο κοινό, πιέζοντας τις κυβερνήσεις που είχαν εξασφαλίσει τα χρέη σε μια οικονομική κρίση.
Οι NOCs δανείζονται συχνά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων, διατηρούν μεγάλες διακριτικές δαπάνες ή εκπληρώνουν ορισμένες πολιτικές ατζέντες. Οι δανειοδοτήσεις μπορούν να λάβουν τη μορφή δανείων από άλλες εταιρείες πετρελαίου (π.χ. NNPC της Νιγηρίας), από τράπεζες (π.χ. GNPC της Γκάνα), από άλλη κυβερνητική οντότητα (π.χ. Sonatrach που δανείζεται από την Κεντρική Τράπεζα της Αλγερίας) π.χ. Rosneft της Ρωσίας), καθώς και δάνεια που υποστηρίζονται από πετρέλαιο από άλλες εταιρίες ή NOCs (π.χ. KazMunayGas του Καζακστάν).
Ο δανεισμός των NOCs έχει τα οφέλη της.
Η ανάγκη δανεισμού μπορεί να παροτρύνει αυτές τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να αναπτύξουν ορθές πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης προκειμένου να βελτιώσουν τις πιστοληπτικές τους αξιολογήσεις.
Μια καλή περίπτωση είναι η πρόσφατη έκδοση ομολόγων της Saudi Aramco, η οποία προσέφερε μια «σπάνια ματιά» στη χρηματοοικονομική της επίδοση (ισολογισμός).
Ωστόσο, το υπερβολικό χρέος μπορεί να δημιουργήσει σημαντικούς κινδύνους.
Ορισμένες NOCs, όπως η PDVSA της Βενεζουέλας και η Sonangol της Αγκόλα, έχουν χρέη που υπερβαίνουν το 20% του ΑΕΠ της χώρας.
Άλλες NOCs έχουν μεγάλη μόχλευση, όπως το Rosneft της Ρωσίας και η  TAQA με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η Pemex του Μεξικού έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια.





Παρόλα αυτά, η διατήρηση υγιούς επιπέδου χρέους και δικαιοσύνης δεν είναι πάντα αρκετή.
Εξετάστε το PDVSA της Βενεζουέλας, το οποίο παρά τα 335 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμων πετρελαίου - τα μεγαλύτερα αποθέματα οποιασδήποτε NOC - εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τα χρέη των 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει.
Όλος αυτός ο πλούτος είναι κυρίως στο υπέδαφος, όμως η εταιρεία δεν μπορεί να  έχει πρόσβαση μετά από χρόνια κακοδιαχείρισης, καθώς και τον αντίκτυπο των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και της οικονομικής κρίσης.
Τα στοιχεία του δημόσιου χρέους της Βενεζουέλας και του Μεξικού περιλαμβάνουν τα χρέη των NOCs, αν και τα χρέη της Petrobras της Βραζιλίας ή της YPFB της Βολιβίας δεν περιλαμβάνονται στα εθνικά τους χρέη.
Ορισμένες NOCs, όπως η Equinor της Νορβηγίας και η Ecopetrol της Κολομβίας, και έχουν αποδώσει σταθερά υψηλές αποδόσεις στις δημόσιες επενδύσεις.
Ωστόσο, σε πάρα πολλές χώρες, οι NOCs προσπάθησαν να εξελιχθούν σε εμπορικά αποτελεσματικούς παράγοντες και, σε ακραίες περιπτώσεις, συνέβαλαν ενεργά στη μεγάλη διαφθορά, για να μην αναφέρουμε ότι παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανυπόμονα για το ρόλο που παίζουν στην αλλαγή του κλίματος.
Έτσι, οι NOCs μπορούν να ελέγξουν τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε πετρέλαιο και να έχουν την πολυτέλεια να είναι εντελώς αδιαφανή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, διεφθαρμένα, αλλά οι αδελφοί τους που δεν ανήκουν στο κράτος της διεθνούς πετρελαϊκής εταιρείας (IOC) εξακολουθούν να συμβουλεύουν τις συνολικές κλίμακες εσόδων και εσόδων.
Όπου οι NOCs χάνουν είναι πολιτικά επειδή οι NOCs δεν είναι πάντα για να κάνουν καλή δουλειά. μερικές φορές, υπάρχει για να καθιερωθεί ένα σημείο κάπου ακόμα και όταν δεν έχει οικονομική λογική. Αυτό μπορεί να ισοδυναμεί με τεράστια δύναμη με την πάροδο του χρόνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης