Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία: Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της - Η Άγκυρα έστειλε στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες του συμφώνου με Λιβύη πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία: Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της - Η Άγκυρα έστειλε στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες του συμφώνου με Λιβύη πριν τη Σύνοδο Κορυφής
Το εν λόγω ζήτημα μάλιστα, δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της Συνόδου και θα συζητηθεί στο δείπνο όπως ζήτησε η ελληνική πλευρά
(upd3) Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, καθώς έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους. 
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα λάβει τη στήριξη των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το βράδυ (12/12), στο επίσημο δείπνο των ηγετών της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, όπως το έκανε στη σύνοδο του ΕΛΚ και στη συνάντηση που είχε με τον D. Tusk.  
«Ο πρόεδρος του ΕΛΚ εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στην ελληνική πλευρά. Αυτό περιμένουμε να αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα με τρεις βασικούς άξονες: Πρώτον να καταδικαστεί η τουρκική προκλητικότητα, δεύτερον να διατυπωθεί ότι δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα και τρίτον να στηριχθεί απερίφραστα η Ελλάδα και η Κύπρος.
Ελπίζουμε να τα δούμε και τα τρία, με εμφατικό τρόπο, στα συμπεράσματα», τόνισαν οι ίδιες πηγές.
«Είχαμε μιας ενέργεια που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.
Εμείς κάναμε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και ο πρωθυπουργός έκανε ό,τι έπρεπε με στόχο τη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας.
Αναμένουμε μια σαφή αποτύπωση και στα συμπεράσματα του συμβουλίου όλων των ηγετών της ΕΕ», συνέχισαν οι ίδιες πηγές, υπενθυμίζοντας ότι σε συνέχεια των αποφάσεων των δύο προηγούμενων ευρωπαϊκών συμβουλίων του Ιουνίου (και πολύ περισσότερο του Οκτωβρίου), ζητάμε «ένα ευρύτερο πλαίσιο κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία», όπως ανέφερε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.  
«Η 'ομπρέλα' αυτής της συνόδου κορυφής θα δώσει και την κατεύθυνση σε άλλα επίπεδα» συμπλήρωσαν, ενώ μετά από σχετική ερώτηση για τη στάση του ΟΗΕ πρόσθεσαν: «Δεν έχουμε την εικόνα της χλιαρής αντίδρασης. Είναι παγκόσμιος οργανισμός, η αντίδρασή πάντα είναι σε χαμηλούς τόνους στην αρχή μέχρι την οριστική θέση.
Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση».
Ανέφεραν επίσης, ότι δεν υπάρχει σύνδεση με το προσφυγικό, κάτι που συνέβαινε λόγων των δηλώσεων που είχε κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν απειλώντας την Ευρώπη και την Ελλάδα.
Επιπλέον οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι τα τρία τελευταία ευρωπαϊκά συμβούλια έχουν ασχοληθεί με την τουρκική προκλητικότητα σε διάφορα επίπεδα.
«Πέρα από τις κυρώσεις, είχαμε καταδίκη για την εισβολή στη Συρία, για τις εξελίξεις στο προσφυγικό.
Σήμερα πάλι απασχολεί το ευρωπαϊκό συμβούλιο η τουρκική προκλητική συμπεριφορά και η παράνομη ενέργεια της συμφωνίας με τη Λιβύη.
Αυτό απομακρύνει τις ευρωπαϊκές ηγεσίες και τις Βρυξέλλες και υψώνει τείχη απέναντι στην Τουρκία.
Αρχίζει να μεγαλώνει η απόσταση», υπογράμμισαν.
Επιπλέον, είπαν ότι σε αυτό το ευρωπαϊκό συμβούλιο, ένα βασικό θέμα είναι αυτό της κλιματικής αλλαγής και η ανακοίνωση της επιτροπής για την πράσινη ατζέντα.
«Ο πρωθυπουργός έχει το θέμα ψηλά στην ατζέντα και έχει θέσει πιο προωθημένους στόχους για τη δεκαετία 2020-2030», ανέφεραν, υπενθυμίζοντας την εξαγγελία για κατάργηση της χρήσης πλαστικούς μιας χρήσης μέχρι το 2021, όπως και της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη μέχρι το 2028.
Συμπλήρωσαν ότι χρειάζεται δίκαιη μετάβαση και απαιτούνται πόροι, κάτι που θα θίξει ο πρωθυπουργός μιλώντας για την ανάγκη νέου παραγωγικού μοντέλου και ενίσχυσης των περιοχών που θίγονται, όπως η δυτική Μακεδονία και η Πελοπόνησσος στην Ελλάδα.
Επιπρόσθετα ανέφεραν ότι θα συζητηθεί και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.  
«Η χώρα μας βίωσε δέκα χρόνια έντονης οικονομικής κρίσης και υπάρχουν πολλά μαθήματα που μπορεί να πάρει κανείς» υπογράμμισαν, ενώ σημείωσαν ότι ανάλογα με τα αποτελέσματα των εκλογών στη Μεγάλη Βρετανία, ίσως αύριο να γίνει συζήτηση και για το Brexit.
Ειδικότερα για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο αισιοδοξίας για συμφωνία, καθώς κάθε χώρα βάζει ψηλά τον πήχυ.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα που έχει την ανάγκη επενδύσεων, σημειώνει ότι αυτές χρειάζονται και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Αύριο, μετά το πέρας της συνόδου κορυφής, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Tύπου.

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Μήνυμα κατά της τουρκικής προκλητικότητας έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
«Θα ζητήσω και είμαι σίγουρος ότι θα λάβω τη στήριξή τους απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα. Το δήθεν μνημόνιο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι άκυρο: Παραβιάζει κατάφορα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα.
Η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Σε όλη αυτή τη διαδικασία η Ελλάδα δεν είναι μόνη, έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους.
Πορευόμαστε με ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση, αλλά και με σχέδιο και με τη βεβαιότητα ότι ενωμένος ο ελληνικός λαός, στηρίζει τις πρωτοβουλίες μας», είπε.

Akar (ΥΕΘΑ Τουρκίας): Το μνημόνιο με τη Λιβύη θα εμποδίσει τετελεσμένα - Δεν θα υποχωρήσουμε - Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση

«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε με πείσμα και αποφασιστικότητα τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στη Γαλάζια Πατρίδα, συμπεριλαμβανομένων και των περιχώρων της Κύπρου και των αιθέρων μας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, H. Akar, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην τουρκική εθνοσυνέλευση.
Σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΣΙΓΜΑ στην Κύπρο, ο Τούρκος υπουργός άμυνας είπε: «Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση.
Κανείς να μην περιμένει ότι θα υποχωρήσουμε.
Όλοι πρέπει να γνωρίζουν τις απόψεις μας και τις θέσεις μας σε αυτό το θέμα.
Δεν εποφθαλμιούμε τα δίκαια κανενός.
Όταν λέμε ότι επιθυμούμε τις σχέσεις καλής γειτονίας και ότι δεν επιτρέπουμε κανένα τετελεσμένο δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως απειλή, αλλά ούτε ως υποχώρηση και αδυναμία».
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε επίσης στο μνημόνιο με τη Λιβύη.
«Το μνημόνιο για την ασφάλεια και τη συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο είναι νόμιμο και οι ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας ορίστηκαν, σύμφωνα με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα και των δύο χωρών και σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο.
Το μνημόνιο αποτελεί σαφή απόδειξη ότι δεν πρόκειται να επιτραπούν τετελεσμένα στην περιοχή», δήλωσε.

Στον ΟΗΕ οι συντεταγμένες του τουρκολιβυκού συμφώνου

Πάντως,  η Άγκυρα συνέχισε να δυναμιτίζει το κλίμα δείχνοντας ότι δεν έχει καμία διάθεση να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο παραβλέποντας τις προειδοποιήσεις από την ΕΕ.
Ειδικότερα, η Τουρκία έστειλε στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες του τουρκολιβυκού συμφώνου για τις θαλάσσιες ζώνες.
Πρόκειται για επίσημο έγγραφο της γειτονικής χώρας, στο οποίο περιγράφονται τα θαλάσσια σημεία, εντός των οποίων καθορίζονται οι θαλάσσιες ζώνες Τουρκίας και Λιβύης.
xartis4
Κατά την ενημέρωση της επιτροπής εξωτερικών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, ο Γενικός Διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Çağatay Erciyes, δήλωσε ότι με την υπογραφή του μνημονίου έχουν καθοριστεί η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών με μια γραμμή 18,6 θαλάσσιων μιλίων.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Fatih Donmez, δήλωσε στην εφημερίδα Sabah ότι η Τουρκία δεν έχει κάνει τίποτα λάθος και ότι το τουρκολιβυκό σύμφωνο δεν παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.
«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να κάνει έρευνες, γεωτρήσεις ή παραγωγικές δραστηριότητες μέσα στα θαλάσσια σύνορα που διασφαλίζονται από τη συμφωνία με τη Λιβύη, χωρίς την άδεια της Άγκυρας» ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας.
Image
Ουδετερότητα από ΟΗΕ


Την ίδια στιγμή, ο ΟΗΕ ακολούθησε την πεπατημένη του... Πόντιου Πιλάτου, παροτρύνοντας Ελλάδα και Τουρκία να έχουν συνεχή διάλογο για τα ευαίσθητα θέματα των θαλάσσιων ζωνών.
«Η Γραμματεία του ΟΗΕ δεν παίρνει θέση ούτε σχολιάζει θέματα που αφορούν την κυριαρχία, τα δικαιώματα και τις δικαιοδοσίες (χωρών) στις θαλάσσιες ζώνες τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ και πρόσθεσε 
«Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές, όπως σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα συμφέροντα τρίτων μερών».
«Είμαστε βέβαιοι ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αναγνωρίζουν την ανάγκη για έναν συνεχή διάλογο για αυτά τα ευαίσθητα θέματα» τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης