Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το 2020 θα ξεκινήσει θετικά για το ελληνικό χρηματιστήριο και τα ομόλογα αλλά θα τελειώσει ίσως και χαμηλότερα από το κλείσιμο του 2019

tags :
Το 2020 θα ξεκινήσει θετικά για το ελληνικό χρηματιστήριο και τα ομόλογα αλλά θα τελειώσει ίσως και χαμηλότερα από το κλείσιμο του 2019
Το βασικό σενάριο πάντως για το 2020 για τις μετοχές είναι ότι η άνοδος που θα σημειώσουν – εάν σημειώσουν – θα είναι πολύ μικρότερη από τις επιδόσεις του 2019.
Κάθε χρόνο ειδικά προς το τέλος κάθε έτους και με την έναρξη της νέας χρονιάς προσπαθούν όλοι όσοι ασχολούνται με τις αγορές να προβλέψουν τι θα συμβεί στο μέλλον.
Πως θα κινηθούν οι μετοχές, τα ομόλογα πως θα είναι γενικώς το επενδυτικό κλίμα.
Για να απαντηθούν τα ερωτήματα αυτά θα πρέπει να αναλυθούν οι σταθμισμένοι κίνδυνοι καθώς οι αστάθμητοι δεν είναι προβλέψιμοι.
Οι κίνδυνοι λοιπόν είναι
1)Να επιχειρηθεί μεγάλης κλίμακας διόρθωση στις αγορές μετοχών παγκοσμίως πριν ή μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου 2020.
2)Να καταγραφεί ύφεση σε κάποια τρίμηνα του 2020 ίσως στο α΄ ή β΄ τρίμηνο του 2020 επιδρώντας στις αγορές
3)Απαιτηθεί νέα μεγαλύτερης κλίμακας παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών φθάνοντας στα όρια της ρήψης των χρημάτων από το ελικόπτερο σενάριο όχι πιθανό με την Lagarde επικεφαλής της ΕΚΤ.
4)Ειδικά στην Ελλάδα η οικονομία ακολουθήσει μια ήπια πλαγιοανοδική κίνηση με το ΑΕΠ να φθάνει στο 2,5%.
5)Το 2020 θα είναι χρονιά των έργων και των επενδύσεων, των εξαγορών και όχι των προσδοκιών αν στο σκέλος των πράξεων το έργο δεν ενθουσιάσει σίγουρα θα έχει επίδραση στις αγορές.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το παγκόσμιο σύστημα συντηρείται λόγω της πολιτικής χειραγώγησης των κεντρικών τραπεζών με την επικίνδυνη για την παγκόσμια σταθερότητα ποσοτική χαλάρωση.
Είναι επικίνδυνη η ποσοτική χαλάρωση γιατί οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν μηχανισμό να την διακόψουν.
Οι αγορές έμαθαν από το φθηνό χρήμα και τις παρενέργειες του, στις ΗΠΑ οι εταιρίες αντί να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους τροφοδοτούν τις επαναγορές μετοχών που έφθασαν στο 1 τρισεκ. δολάρια στην Wall Street.
Κάποια στιγμή η φούσκα στις αγορές θα σκάσει, μια πτώση χάους 30% με 35% θα ήταν εξέλιξη υγείας γιατί θα επέτρεπε στην φούσκα των μετοχών και ομολόγων να ξεφουσκώσει.
Ήδη πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη υποστηρίζουν ότι πρέπει να τελειώσει η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων όχι μόνο λόγω των παρενεργειών στην κερδοφορία των τραπεζών αλλά κυρίως για να μπορέσουν οι αγορές να αναπροσαρμοστούν σε ποιο λογικές τιμές.
Οι τιμές στα ομόλογα είναι φούσκα, οι τιμές στις μετοχές είναι φούσκα.
Όλα αυτά πως θα επιδράσουν στην Ελλάδα το 2020;
Να σημειωθεί ότι το 2019 τα ελληνικά assets σημείωσαν ράλι τόσο στις μετοχές όσο και στα ομόλογα αφενός λόγω της προσδοκίας της έλευσης της ΝΔ αφετέρου λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης που συντηρεί την φούσκα.
Η εκτίμηση ότι το 2020 η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα έχει μηδενική πιθανότητα επιβεβαίωσης, η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει προς το τέλος του 2021.
Στις αρχές του 2020 με την επάνοδο των διεθνών χαρτοφυλακίων τόσο οι ελληνικές μετοχές όσο και τα ομόλογα θα βρεθούν στο επίκεντρο.
Όμως όλοι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προϊδεασμένοι, οι επιδόσεις του 2019 δεν θα επαναληφθούν το 2020.
Π.χ. οι τράπεζες από τα χαμηλά τους επίπεδα έφθασαν πλησίον των τιμών των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015, επίπεδα που αντικατοπτρίζουν το fair value.
Εάν μια μετοχή ενισχυθεί 20% ή 30% το μέγιστο μέσα στην χρονιά θα αποτελεί θετική έκπληξη.
Ειδικά οι τραπεζικές μετοχές δεν έχουν μεγάλα περιθώρια ανόδου αν και κάθε τραπεζική μετοχή έχει διαφορετικά περιθώρια.
Το ίδιο συμβαίνει και στα ομόλογα καθώς από το 4,5% το 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,36% και με την προοπτική να βρεθεί στο 1% στο καλύτερο σενάριο.
Όμως υπάρχει ένας πολύ σοβαρός κίνδυνος που δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί ότι προς το τέλος του 2020 να συμβούν πολλά διεθνώς και οι μετοχές να κλείσουν σε επίπεδα χαμηλότερα από το κλείσιμο του 2019.
Ο κίνδυνος δεν είναι αμελητέος αλλά υπάρχει ως πιθανότητα.
Το βασικό σενάριο πάντως για το 2020 για τις μετοχές είναι ότι η άνοδος που θα σημειώσουν – εάν σημειώσουν – θα είναι πολύ μικρότερη από τις επιδόσεις του 2019.
Η πιθανότητα αυτού του σεναρίου είναι πολύ υψηλή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης