Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Πράσινο φως από τη Γερουσία στις θέσεις του πρωθυπουργού Conte για τον ESM

tags :
Ιταλία: Πράσινο φως από τη Γερουσία στις θέσεις του πρωθυπουργού Conte για τον ESM
Ο πρωθυπουργός Conte έπεισε τους Ιταλούς γερουσιαστές ότι δεν θα δεχθεί παθητικά τη μεταρρύθμιση του ESM
Το πράσινο φως από τη Γερουσία έλαβε χθες Τρίτη 11/12 το βράδυ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte προκειμένου να συζητήσει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του το ζήτημα της μεταρρύθμισης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Η Γερουσία με 164 ψήφους υπέρ, 122 κατά και 2 αποχές ενέκρινε τις θέσεις της κυβέρνησης με τον Conte να πείθει το Σώμα ότι δεν πρόκειται να δεχθεί παθητικά την μεταρρύθμιση του ESM, αναγγέλλοντας ότι το 2020 θα γίνουν νέες, επιμέρους αλλαγές και διαπραγματεύσεις.
Με τις δεσμεύσεις αυτές ο Conte κατάφερε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Κινήματος Πέντε Αστέρων, που θεωρεί ότι με το τρέχον προσχέδιο μεταρρύθμισης, σε περίπτωση νέας οικονομικής κρίσης η χώρα διατρέχει κίνδυνο να τεθεί αυτόματα υπό επιτροπεία.
Πλέον αναλυτές υποστηρίζουν ότι το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας προοιωνίζεται ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει επίσης την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού και «θα γιορτάσει χωρίς εκπλήξεις την έλευση του νέου έτους».
Και όλα αυτά την ώρα που σενάρια είχαν φουντώσει σχετικά με την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Σημειώνεται ότι το Κίνημα Πέντε Αστέρων υποστήριζε ότι η Ιταλία δεν πρέπει να εγκρίνει την μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM, ζητούσε περισσότερη ενημέρωση επί του θέματος και πρότεινε ότι πρέπει να δοθεί αναβολή.
Η μεταρρύθμιση προβλέπει την ισχυροποίηση του Μηχανισμού Σταθερότητας έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε ότι αφορά την βοήθεια κρατών μελών που αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα.
Τα κράτη -μέλη είχαν δεσμευθεί να δώσουν το αναγκαίο «πράσινο φως» έως τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης