Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Τα 4 σενάρια των σημερινών εκλογών στη Μ. Βρετανία

tags :
Politico: Τα 4 σενάρια των σημερινών εκλογών στη Μ. Βρετανία
Κρίσιμη η σημερινή εκλογική αναμέτρηση για το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας
Στα 4 πιθανά σενάρια που μπορεί να βγάλει η κάλπη στη Μεγάλη Βρετανία αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα του το περιοδικό Politico.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 09:00 (ώρα Ελλάδας), θα κλείσουν στις 00:00 τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) και αμέσως θα βγει το exit poll που θα είναι κοινό για το BBC, το ITV και το Sky News.
Σύμφωνα με το Politico, τέσσερα είναι τα πιθανά σενάρια:

Μια μεγάλη νύχτα για τον Boris Johnson

Μια εκλογική νίκη με πλειοψηφία 50 και άνω βουλευτών θα ήταν το καλύτερο επιστέγασμα του ρίσκου που πήρε ο επικεφαλής των Συντηρητικών.
Το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα θα του επιτρέψει να προχωρήσει άνετα στην υλοποίηση του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020 και να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους για μια νέα εμπορική συμφωνία Μ. Βρετανίας – ΕΕ.
Είναι χαρακτηριστικό πως δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov, το οποίο ήταν το πρώτο που στις εκλογές του 2017 είχε προβλέψει ότι δεν θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, είχε προβλέψει πως οι Συντηρητικοί θα έβγαιναν πρώτο κόμμα με πλειοψηφία 68 εδρών.
Ωστόσο, προχθές Τρίτη 10/12 μείωσαν την πλειοψηφία των Συντηρητικών στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 28 έδρες.

Νίκη του Johnson, αλλά τίποτα παραπάνω

Μια εκλογική νίκη του Johnson που θα του δώσει μια πλειοψηφία 15 βουλευτών ή και λιτότερων θα του επιτρέψει μεν να προχωρήσει στον πολιτικό σχεδιασμό του αλλά θα τον καταστήσει ευάλωτο σε τυχόν «αντάρτες» βουλευτές.
Όλοι οι βουλευτές των Συντηρητικών έχουν συναινέσει στη συμφωνία που σύνηψε με τους Ευρωπαίους, αλλά μια συντονισμένη κίνηση από τους Brexiteers στα δεξιά του κόμματος θα μπορούσαν να τον αναγκάσουν να τηρήσει μια πιο δύσκολη θέση στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Theresa May πήγε σε εκλογές το 2017 διότι θεώρησε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 12 βουλευτών που είχαν οι Συντηρητικοί, δεν ήταν αρκετή για να περάσει τη συμφωνία για το Brexit.

Καμία πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο

Το σενάριο να μην καταφέρουν οι Συντηρητικοί (αλλά και ούτε οι Εργατικοί) να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή, θα είναι πραγματικά ταπεινωτικό για τον Johnson, ο οποίος – σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις – φέρεται να έχει σαφές προβάδισμα.
Εάν οι Συντηρητικοί πάρουν τις περισσότερες έδρες, θα έχουν και τον πρώτο λόγο να σχηματίσουν κυβέρνηση, αλλά εάν συμβεί το σενάριο αυτό, είναι πολύ πιθανό οι άλλοτε σύμμαχοι τους, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα να αρνηθούν να στηρίξουν την υφιστάμενη συμφωνία για το Brexit.
Σε αυτήν την περίπτωση, οι Εργατικοί, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το Εθνικό Σκωτικό Κόμμα θα επιχειρούσαν να περάσουν νομοσχέδιο για ένα δεύτερο δημοψήφισμα, το οποίο για πολλούς βουλευτές θα ήταν μονόδρομος για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

Πλειοψηφία Εργατικών

Αν και το σενάριο αυτό θεωρείται εξαιρετικά απίθανο, μια και οι πιθανότητες προσεγγίζουν το μηδέν, το ενδεχόμενο να επικρατήσουν οι Εργατικοί και να έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή, θα τους φέρει σε ισχυρή θέση προκειμένου να εφαρμόσουν την πολιτική τους τόσο για μια νέα συμφωνία για το Brexit που θα τεθεί σε νέο δημοψήφισμα εντός 6 μηνών όσο για αλλαγή της οικονομικής πολιτικής.
Προφανώς σε αυτό το σενάριο ο Boris Johnson θα υπέβαλε την παραίτηση του από την ηγεσία των Συντηρητικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης