Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde (ΕΚΤ): Εντυπωσιακή η ανάκαμψη της Ελλάδας, αλλά πρέπει να σεβαστούμε τα κριτήρια για το QΕ - Το μήνυμα σε κυβερνήσεις και...ΜΜΕ

tags :
Lagarde (ΕΚΤ): Εντυπωσιακή η ανάκαμψη της Ελλάδας, αλλά πρέπει να σεβαστούμε τα κριτήρια για το QΕ - Το μήνυμα σε κυβερνήσεις και...ΜΜΕ
«Μην προσπαθήσετε να με συγκρίνετε ή να με παρερμηνεύσετε» διαμήνυσε η Lagarde στην πρώτη της συνέντευξη τύπου ως πρόεδρος της ΕΚΤ, στην οποία επιβεβαίωσε τις επικοινωνιακές της ικανότητες
(upd) Για εντυπωσιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας έκανε λόγο η Christine Lagarde στην πρώτη της συνέντευξη από τη θέση της προέδρου της ΕΚΤ, σημείωσε ωστόσο ότι η ΕΚΤ πρέπει να σεβαστεί τα κριτήρια επιλεξιμότητας για συμμετοχή στο QE.
«Είμαι πολύ ευχαριστημένη από την πορεία της Ελλάδας,
Η ανάκαμψή της είναι εντυπωσιακή.
Για να μπορέσει να συμμετέχει στο QE, η Ελλάδα πρέπει να πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας.
Μέχρι τότε... πρέπει να σεβαστούμε τα κριτήρια αυτά», ξεκαθάρισε η Christine Lagard, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
«Θα μπορούσαμε να χειριστούμε την ελληνική κρίση καλύτερα», τόνισε η Lagarde, ενώ χαρακτήρισε δύσκολη την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Όχι» στις εικασίες για την αναθεώρηση της στρατηγικής - Τα αρνητικά επιτόκια λειτουργούν

Η νομισματική πολιτική θα εξακολουθήσει να είναι διευκολυντική, έως ότου η πραγματική οικονομία σημειώσει σημάδια ανάκαμψης, εκτίμησε η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde στην παρθενική της συνέντευξη τύπου, στην οποία ξεδίπλωσε τις επικοινωνιακές της ικανότητες, για τις οποίες άλλωστε φημίζεται.
Η αναθεώρηση της στρατηγικής της ΕΚΤ θα αρχίσει τον Ιανουάριο του 2020 και στόχος είναι να ολοκληρωθεί έως το τέλος της χρονιάς, τόνισε η Christine Lagarde, διαμηνύοντας ότι δεν είναι καθόλου φρόνιμο να υπάρχουν εκτιμήσεις και εικασίες.
«Δεν υπάρχει καμία εκτίμηση σε αυτό το σημείο για το αποτέλεσμα της στρατηγικής αναθεώρησης», τόνισε.
Σε μια προσωπική αναφορά στην πρώτη της συνέντευξη ως επικεφαλής της ΕΚΤ, η Christine Lagarde τόνισε ότι «θα είμαι ο εαυτός μου και για αυτό μην προσπαθήσετε να με παρερμηνεύσετε ή να με συγκρίνετε».
«Δεν είμαι ούτε «περιστέρι»... ούτε «γεράκι».
Θα κάνω ότι μπορώ για να είναι η νομισματική πολιτική εργαλείο ανάπτυξης .
Σκοπεύω να είμαι «κουκουβάγια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τα αρνητικά επιτόκια, η Lagarde τόνισε ότι φαίνεται πως λειτουργούν και ότι η ΕΚΤ γνωρίζει πολύ καλά τις παρανέργειες.
«Τα αρνητικά επιτόκια φαίνεται ότι λειτουργούν.
Οι αρνητικές παράπλευρες παρενέργειες έχουν προληφθεί.  
Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την αγορά και θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε περαιτέρω εργαλεία», τόνισε.
«Δεν εξετάζω το παρελθόν και τι αποφάσεις ελήφθηκαν.
 Το tiering στα αρνητικά επιτόκια ήταν ακριβώς για να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες στη νομισματική πολιτική», πρόσθεσε.
Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του TLTRO III, η Lagarde σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη ασφαλή συμπεράσματα από τα TLTRO III .
«Δεν συνιστούν ούτε επιτυχία... ούτε αποτυχία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αποφασίσαμε να κρατήσουμε σταθερή τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, έως ότου ο πληθωρισμός θα φτάσει στο στόχο κοντά αλλά κάτω από το 2%», τόνισε η Lagarde.
Όπως σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, οι πιστωτικές συνθήκες στην οικονομία της Ευρωζώνης έχουν ενισχύσει την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις.
Σχετικά με τον κίνδυνο «ιαπωνοποίησης» της οικονομίας της Ευρωζώνης, η Lagarde εκτίμησε ότι η Ευρωζώνη δεν βρίσκεται σε αυτό το στάδιο.
H Lagarde υπογράμμισε ότι σταθεροποιείται η πορεία της οικονομίας και εκτίμησε ότι οι ευνοϊκές πιστωτικές συνθήκες θα στηρίξουν την περαιτέρω ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
«Η  ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εφόσον χρειαστεί, ενώ ταυτόχρονα παραμένει δεσμευμένη στη συμμετρία», σημείωσε η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ έστειλε το δικό της μήνυμα στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, τονίζοντας ότι:
Οι κυβερνήσεις με δημοσιονομικό χώρο πρέπει να είναι έτοιμες να ενεργήσουν με αποτελεσματικό και έγκαιρο τρόπο - Σε χώρες όπου το δημόσιο χρέος είναι υψηλό, οι κυβερνήσεις πρέπει να ακολουθήσουν συνετές πολιτικές και να επιτύχουν στόχους διαρθρωτικής ισορροπίας
«Προκειμένου να επωφεληθούν πλήρως από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής, άλλοι τομείς πολιτικής πρέπει να συμβάλουν αποφασιστικά στην αύξηση του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού, στηρίζοντας τη συνολική ζήτηση στην παρούσα συγκυρία και στη μείωση των τρωτών σημείων», ανέφερε η Lagarde.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις ανησυχίες της Ιταλίας σχετικά με τη μεταρρύθμιση τoυ ESM,
η Lagarde τόνισε ότι «ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), αν ολοκληρωθεί, δεν προορίζεται να βλάψει κανένα μέλος της ΕΕ.
Εάν είχε υπάρξει για την Ελλάδα την περίοδο της κρίσης, θα μπορούσε να επιταχύνει τις λύσεις».

Image

 Οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα διαμορφωθεί στο 1,2% το 2019, οριακά υψηλότερα από το 1,1% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.
Το 2020 το ΑΕΠ της ευρωζώνης εκτιμάται στο +1,1% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση 1,2%.
Το 2021 η ανάπτυξη αναμένεται να τρέξει με ρυθμό +1,4%.
Το 2022 η ανάπτυξη θα παραμείνει σταθερή στο 1,4%.
Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,2% το 2019, ενώ το 2020 θα υποχωρήσει στο 1,1% .
Στη συνέχεια θα αυξηθεί στο 1,4% το 2021 και το 1,6% το 2022.

Image

 Αμετάβλητα τα επιτόκια

ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως θα παραμείνουν τα επιτόκια πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.
Όπως αποφασίστηκε κατά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο, θα συνεχίσει τη διενέργεια καθαρών αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος του Διοικητικού Συμβουλίου για την αγορά στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP) με ύψος 20 δισεκ. ευρώ μηνιαίως.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι οι εν λόγω αγορές θα διενεργούνται για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να ενισχυθεί η διευκολυντική επίδραση των επιτοκίων πολιτικής του και ότι θα λήξουν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Σύμφωνα με το Reuters, πέντε είναι τα βασικά ερωτήματα για τις χρηματοπιστωτικές αγορές όσον αφορά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη:

 1. Πόσο ισχυρή είναι η δέσμευση της Lagarde στο πακέτο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής του Σεπτεμβρίου;

Η Lagarde αναμένεται να διαμηνύσει τη δέσμευσή της στο πρόσφατο πακέτο στήριξης, που περιλάμβανε μείωση των επιτοκίων και την επανέναρξη των αμφιλεγόμενων αγορών ομολόγων, ενώ δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ για το 2019.
«Το γενικό μήνυμα θα είναι ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει διευκολυντική και ότι δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή στον ορίζοντα, αν δεν αλλάξουν οι μακροοικονομικές προοπτικές», δήλωσε υψηλόβαθμος οικονομολόγος της Jefferies.
Οι ενδείξεις για σταθεροποίηση της οικονομίας της Ευρωζώνης δίνουν κάποιο περιθώριο στη Lagarde.
Οι οικονομολόγοι δεν αναμένουν την Πέμπτη κάποια σημαντική αναθεώρηση των οικονομικών προβλέψεων της ΕΚΤ.
Εμπροσθοβαρείς δείκτες, όπως ο δείκτης Ifo για το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία και ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας της IHS Markit, δείχνουν ότι τα χειρότερα πιθανόν να έχουν περάσει. Οι φόβοι για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και ένα Brexit χωρίς συμφωνία έχουν υποχωρήσει.

 2. Θα αλλάξει η Lagarde τον τρόπο που γίνονται οι συζητήσεις και λαμβάνονται οι αποφάσεις;

Η διαμόρφωση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης και η διασφάλιση ότι η ΕΚΤ θα μιλά με μία φωνή αναμένεται να είναι κορυφαία προτεραιότητα για τη Λαγκάρντ, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι στο Reuters πρόσφατα.
Η απόφαση για την επαναγορά ομολόγων αποκάλυψε ένα βαθύ ρήγμα στην ΕΚΤ και η Λαγκάρντ, που έγινε πρόεδρος την 1η Νοεμβρίου, είναι πιθανόν να ερωτηθεί πιεστικά για τα σχέδιά της σχετικά με την αποκατάσταση της ενότητας.
Αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν πιέσει για μία πιο συναινετική προσέγγιση στη λήψη αποφάσεων, ενώ η Lagarde έχει αποφύγει να χαρακτηρισθεί ως «γεράκι» ή «περιστέρι» - όροι που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή της στάσης όσον αφορά τη νομισματική πολιτική «Ελπίζω ότι θα είμαι κουκουβάγια. Μου αρέσουν οι κουκουβάγιες. Είναι πολύ σοφά ζώα», δήλωσε η Lagarde στον γερμανικό Τύπο.

3. Θα δώσει κάποια εικόνα η Lagarde για την επικείμενη επανεξέταση της στρατηγικής της ΕΚΤ;

Η Lagarde υποσχέθηκε να ξεκινήσει μία επανεξέταση του πλαισίου της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, μία μεγάλη προσπάθεια που αναμένεται να συμπεριλάβει τον επανασχεδιασμό του στόχου της για τον πληθωρισμό. Οι αναλυτές αναμένουν ότι η επανεξέταση θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο.
Μία ερώτηση για το χρονικό πλαίσιο της και το εύρος της επανεξέτασης είναι πιθανόν να τεθεί, αν και δεν αναμένονται ακόμη λεπτομέρειες.
Όταν δημιουργήθηκε η ΕΚΤ πριν από 20 χρόνια, ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν ο πληθωρισμός, ενώ τώρα συμβαίνει το αντίθετο.
Στην τελευταία της επανεξέταση της στρατηγικής, το 2003, η ΕΚΤ αποσαφήνισε τον στόχο της για τον πληθωρισμό ως «κάτω, αλλά κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα».
Έκτοτε, ο πληθωρισμός ήταν χαμηλότερος από τον στόχο, ακόμη και μετά από τεράστια νομισματική στήριξη.

 4. Πώς σχεδιάζει η Lagarde να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τις δαπάνες τους;

Η Lagarde, η οποία διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, είναι πιθανόν να ερωτηθεί για το πώς σκοπεύει να οδηγήσει τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα, δεδομένου ότι οι οικονομολόγοι προειδοποιούν πως η ΕΚΤ πλησιάζει τα όρια της αυτόνομης δυνατότητάς της να επηρεάζει την οικονομία μετά από σειρά ετών πρωτοφανούς νομισματικής στήριξης. Στην πρώτη ομιλία της ως επικεφαλής της ΕΚΤ, η Lagarde υποστήριξε ότι η νομισματική πολιτική θα κάνει αυτό που της αναλογεί για την ενίσχυση της ανάπτυξης και των προοπτικών του πληθωρισμού, αλλά η κύρια ευθύνη ανήκει σε άλλους που ασκούν πολιτική, κάτι που απαιτεί περισσότερες και πιο έξυπνες επενδύσεις και καλύτερη χρήση της δημοσιονομικής πολιτικής.
Οι ελπίδες, ωστόσο, δεν είναι μεγάλες: Πρόσφατη έρευνα του Reuters έδειξε ότι από τους 43 οικονομολόγων που ρωτήθηκαν το 60% δήλωσαν ότι η Λαγκάρντ δεν θα πετύχει να παρακινήσει τις κυβερνήσεις σε μεγαλύτερες δαπάνες.

5. Πόσο σημαντική είναι η κλιματική αλλαγή;

Η Lagarde χαρακτήρισε τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής ως «κρίσιμη αποστολή» και δήλωσε ότι θα αποτελέσει μέρος της επανεξέτασης της πολιτικής της ΕΚΤ. Οικονομολόγοι λένε ότι το θέμα μπορεί να γίνει το βασικό χαρακτηριστικό της 8ετούς θητείας της Lagarde αν και θα είναι δύσκολο να ανταποκριθεί με πράξεις στα όσα λέει. Σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι φοβούνται την κλιματική αλλαγή περισσότερο από την απώλεια της θέσης εργασίας τους ή μία τρομοκρατική επίθεση, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Citigroup: Καμία αλλαγή στην πολιτική της ΕΚΤ από τη Lagarde - Προσοχή στις λεπτομέρειες

Η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 12 Δεκεμβρίου θα σηματοδοτήσει την έναρξη της 8ετούς θητείας της Christine Lagarde ως προέδρου.
Όλα τα βασικά επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα και η μελλοντική καθοδήγηση θα επιβεβαιωθεί.
Εντούτοις, σύμφωνα με τη Citigroup, το κύριο ενδιαφέρον θα είναι οι νέες προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία έως το 2022, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το πακέτο του Σεπτεμβρίου θα είναι αρκετό για να φθάσει ο πληθωρισμός να ευθυγραμμιστεί με τον στόχο της ΕΚΤ στον χρονικό ορίζοντα πρόβλεψης.
Αν όχι, η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί γρήγορα στην εργαλειοθήκη της ΕΚΤ και σε ποια μέσα θα είναι το διοικητικό συμβούλιο πρόθυμο να χρησιμοποιήσει και πότε, προκειμένου να υπερασπιστεί την αξιοπιστία του ελλείψει μιας μεγάλης δημοσιονομικής στήριξης.
Η επικείμενη στρατηγική αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής θα είναι επίσης πιθανότατα το επίκεντρο πολλών.
Σύμφωνα με τη Citigroup, πρώτον, οι προβλέψεις - εισροές για τις μακροοικονομικές προβολές ενδέχεται να δείξουν ότι ενώ το ευρώ/δολάριο υποχώρησε κατά 0,4% έως τις 29 Οκτωβρίου έναντι της αντίστοιχης περιόδου του Αυγούστου, αυτές οι μικρές κινήσεις δεν θα είναι αρκετές για να επηρεάσουν το πραγματικό ΑΕΠ και τον Ενδιάμεσο ΕνΔΤΚ.
Οι τιμές του πετρελαίου φαίνονται επίσης σταθερές σε αυτόν τον γύρο προβλέψεων, στα ~58 δολάρια το βαρέλι το 2020.
Ως εκ τούτου, όλες οι αναθεωρήσεις στις μακροοικονομικές προβολές του Δεκεμβρίου θα εξαρτηθούν πρώτα από οποιεσδήποτε μικρές αλλαγές στη νομισματική πολιτική, και δεύτερον σχετικά με το πόσο έχουν περάσει στην οικονομία τα διάφορα μοντέλα των εθνικών κεντρικών τραπεζών που αποδίδονται στη δέσμη μέτρων του Σεπτεμβρίου.
Σε αυτό το μέτωπο, η Citigroup εκτιμά ότι το μέσο πραγματικό ΑΕΠ του 2021 θα μπορούσε να αναθεωρηθεί σε 1,6% και το 2022 να είναι 1,4%.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Citigroup αναμένει ότι ο ΕνΔΤΚ του 2020 θα αυξηθεί κατά 0,2% στο 1,2%, του 2021 κατά 0,1% στο 1,6% και του 2022 στο 1,8%.
Δεύτερον, το μήνυμα για την καθοδήγηση της ΕΚΤ κατά τους επόμενους μήνες, θα αφορά μάλλον το αν υπήρξε ουσιαστική απόκλιση από την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Το λογικό φαίνεται να δούμε αν η προοπτική βελτιώνεται, αλλά και το πώς θα προσαρμοστεί ο στόχος για τον πληθωρισμό κατά τρόπο που να διευκολύνει την επίτευξη της σταθερότητας των τιμών.
Το πιο πιθανό αποτέλεσμα της στρατηγικής αναθεώρησης πιθανόν θα είναι μια διευκρίνιση της συμμετρίας του στόχου για τον πληθωρισμό γύρω στο 2%, η οποία θα μπορούσε επίσης να διευκολύνει την επικοινωνία με το ευρύτερο κοινό.
Τρίτον, η πιθανή αύξηση των TLTROs.
Αν και η Citigroup δηλώνει ότι είχε αποφύγει να δημοσιεύσει μια εκτίμηση για τις απορροφήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος TLTRO III, κυρίως επειδή οι αριθμοί δεν έχουν μεγάλη μακροοικονομική σημασία, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παρακολουθεί στενά τις τράπεζες
Κατά την πρώτη δημοπρασία TLTRO-III, χρησιμοποιήθηκαν μόνο 3,4 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, υπήρχαν κάποιες περιστάσεις μετριασμού της χρήσης, όπως η απόφαση της ΕΚΤ να καταργήσει τη διασπορά 10 δισ. ευρώ MRO και η ανακοίνωση μείωσης κατά 10% του επιτοκίου της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων σε -0,5%.
Επί του παρόντος, το TLTRO II ανέρχεται σε 627,6 δισ. ευρώ, χωρισμένο σε τέσσερις διάρκειες.
Εκτιμάται ότι οι τράπεζες πιθανότατα θα κυμαίνονται γύρω στα 2/3 του συνόλου, ή 418 δισ. ευρώ.
Η προηγούμενη συμπεριφορά υποβολής προσφορών TLTRO έδειξε ότι οι πρώτες προσφορές είναι οι περισσότερες, αποκλιμάκωση στο μέσον και αύξηση κατά την τελευταία δημοπρασία, προκειμένου να "κλειδωθεί"  η φθηνή χρηματοδότηση ως προληπτικό μέτρο σε περίπτωση αύξησης των επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης