Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Οριακή άνοδος με τη ΔΕΗ στο +9% και τον ΟΠΑΠ σε νέα υψηλά

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Οριακή άνοδος με τη ΔΕΗ στο +9% και τον ΟΠΑΠ σε νέα υψηλά
ΑΓΟΡΑ: Είχε μεταβλητότητα η συνεδρίαση και τελικά κλείσαμε με μικρή άνοδο. Όλα τα βλέμματα ήταν πάνω στη ΔΕΗ. Τρίτη ανοδική και μάλιστα η πιο θεαματική. Εξαιρετικός και ο ΟΠΑΠ, ενώ η Jumbo έκλεισε σε υψηλά ημέρας στις δημοπρασίες και κοντά στα ιστορικά της.

Από την άλλη οι τράπεζες είχαν μικτές τάσεις, ενώ η Lamda μετά την παύση διαπραγμάτευσης του δικαιώματος υποχώρησε. Μεγάλο ο όγκος στην Ελλάκτωρ. Συνολικά οι συναλλαγές της αγοράς ήταν καλές για την εποχή και ξεπέρασε ο καθαρός τζίρος τα 65 εκατ. ευρώ.

ΔΕΗ: Με τη σημερινή εντυπωσιακή άνοδο κάλυψε όλη την απώλεια από την αποκοπή του ΑΔΜΗΕ. Έτσι οι μέτοχοι της ΔΕΗ, αυτοί που έχουν τις μετοχές δύο χρόνια και μερικούς μήνες πλέον έχουν κέρδος όλες τις μετοχές του ΑΔΜΗΕ. Αν προσθέσουμε και αυτή την αξία η μετοχή βρίσκεται σε υψηλά 5 ετών παρά 3 μήνες.

Ο όγκος μεγάλος καθώς πλησίασε τα 2 εκατ. τεμάχια με τους αγοραστές να ποντάρουν στο business plan. Τιτλοποίηση, ομολογιακό αλλά και EBITDA 800 εκατ. ευρώ το 2020 είναι τα σημεία που κάνουν τους αγοραστές να κυνηγάνε τη μετοχή.

ΕΥΔΑΠ: Από Νέα Υόρκη έρχονται τα νέα για αποκρατικοποίηση και δεν αποκλείεται κάποιοι να θέλουν να αυξήσουν τη θέση τους αλλά χαμηλά. Κάποιοι άλλοι επειδή δεν μπορούν να περιμένουν μειώνουν θέσεις. Η εξέλιξη της διαδικασίας θα καθορίσει την πορεία της μετοχής.

Παραμένουμε πιστοί στην εταιρεία και θεωρούμε πως στα τρέχοντα επίπεδα η αποτίμηση είναι ελκυστική. Δεν κυνηγάμε ωστόσο την τιμή, αφού βλέπουμε ότι βγαίνουν κομμάτια. Χαμηλά και χωρίς να εξαντλούμε τη ρευστότητα. Με απώλειες 0,82% στο κλείσιμο και στα 7,24 ευρώ. Ο όγκος στις 70 χιλ. τεμάχια.

ΟΠΑΠ: Νέα υψηλά για τη μετοχή και στα 11,73 ευρώ πλέον. Η αποτίμηση στα 3,7 δισ. ευρώ. Μπορεί σε κάποιους να μην αρέσει η αύξηση του δανεισμού προκειμένου να δοθεί αυξημένο μέρισμα αλλά είναι ξεκάθαρο πως είναι περισσότεροι αυτοί που είναι θετικοί στην κίνηση της διοίκησης.

ΑΒΑΞ (απάντηση): Μας ρωτάτε γιατί δεν την έχουμε συμπεριλάβει στις εκτιμήσεις μας ενώ βάλαμε την Ελλάκτωρ. Δεν παίζουμε πολλά turnaround και έχουμε τις ανησυχίες μας για την πορεία του κατασκευαστικού κλάδου στη χώρα. Η πρόσφατη υποχώρηση της Ελλάκτωρ και η αναχρηματοδότηση έστω και με υψηλό επιτόκιο, με την παράλληλη βελτίωση των αποτελεσμάτων μας έκανε να τη συμπεριλάβουμε και να «ποντάρουμε» σε αυτό το στόρι.

Επιπλέον θεωρούμε καλύτερη τη σχέση p/bv της Ελλάκτωρ έναντι της Άβαξ αλλά και τη σχέση ξένων/ιδίων κεφαλαίων. Σημειώνουμε πως η Άβαξ έχει μπροστά της και μία αύξηση κεφαλαίου 20 εκατ. ευρώ. Για τη στήλη η αύξηση είναι μικρή.

FRIGOGLASS: Η καθαρή θέση παραμένει αρνητική, βελτιώθηκε ο καθαρός δανεισμός, βελτιώνονται και τα EBITDA. Τώρα αν κάνουμε μία αναγωγή στην υπόθεση αναλυτών ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να παίζει δύο φορές τα εκτιμώμενα EBITDA των 800-1.000 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2020-21 και αν θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο για τη Frigoglass, τότε το περιθώριο ανόδου και εδώ είναι σημαντικό. Όμως θέλουμε να δούμε βελτίωση στην καθαρή θέση και διάρκεια στη βελτίωση των μεγεθών.

Θα μπορούσαμε βέβαια να κάνουμε και την ίδια υπόθεση για άλλες αγαπημένες εισηγμένες των αναλυτών και εκεί θα βλέπαμε πως κάποιες παίζουν πολλές φορές περισσότερες τα EBITDA τους. Δεν είναι όλες οι εταιρείες βέβαια ίδιες αλλά και μερικές αναλύσεις μας φαίνονται κάπως ιδιαίτερες σε σύγκριση με κάποιες άλλες. Γι’ αυτό προτιμούμε συνδυασμό δεικτών αλλά με κάποιες σταθερές στην επιλογή μετοχών και μία από αυτές είναι η θετική και καλή σε σύγκριση με την αποτίμηση καθαρή θέση.

ΚΛΜ: Συσσωρεύει κάτι παραπάνω από 2 μήνες στα τρέχοντα επίπεδα και κάτω από τα 0,80 ευρώ. Έχει ρίξει όγκους και βέβαια το ενδιαφέρον των μικρών επενδυτών είναι μικρό. Στις συσσωρεύσεις πάντως πρέπει να γίνεται το «μάζεμα» ή το «χτίσιμο θέσεων» και όχι να αγοράζουν στις ανοδικές κινήσεις.

Εκεί που αυξάνεται ο όγκος και γίνεται μεγάλη άνοδος της τιμής, όσοι μάζευαν στις συσσωρεύσεις, μειώνουν θέσεις. Το κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας και στα 0,7440 ευρώ με όγκο μόλις 1.758 τεμάχια. Η αποτίμηση στα 30 εκατ. ευρώ. Τι να πούμε…

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Η πρόσφατη υποχώρηση της τιμής μέχρι τα 2,11 ευρώ δε μας χάλασε το γράφημα. Αντέδρασε η μετοχή και στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις βλέπουμε πως έχει αυξηθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον. Βέβαια προς το τέλος της συνεδρίασης βγήκαν κάποιες πωλήσεις αλλά η μετοχή έκλεισε στα 2,20 ευρώ.

ΚΕΚΡΟΨ: Νέα υποχώρηση κατά 5,62% με όγκο 67 χιλ. τεμάχια. Στα 1,68 ευρώ με χαμηλό στα 1,6540 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης