Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το πραγματικό στοίχημα για την οικονομία

tags :
Το πραγματικό στοίχημα για την οικονομία
Πως θα έρθει ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις και κατανάλωση;
Το τελευταίο καιρό και μετά τις εκλογές και τη νίκη της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ, άπαντες μιλούν για βελτίωση του οικονομικού κλίματος, για βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, για βελτίωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.
Αυτό άλλωστε προκύπτει και από διάφορες μελέτες οργανισμών στην Ελλάδα. Τελευταίο παράδειγμα, η τελευταία έκδοση οικονομικής συγκυρίας που εκπονεί ο ΙΟΒΕ για τον τομέα της βιομηχανίας.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος παρουσιάζει βελτίωση τον Νοέμβριο του 2019 κυρίως λόγω των υπηρεσιών και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Μάλιστα, ο δείκτης κλίματος εντοπίζεται περίπου σε υψηλό δεκαετίας, ενώ αυτός της καταναλωτικής εμπιστοσύνης περίπου σε υψηλό εικοσαετίας.
Ωστόσο, οι έμποροι τονίζουν ότι το «κλίμα» και η «εμπιστοσύνη» δεν γεμίζουν τα ταμεία.
Την ίδια στιγμή, ο ΣΕΒ προειδοποιεί ότι θα χρειαστεί σημαντική ανάκαμψη στις επενδύσεις σε πάγια και στην ιδιωτική κατανάλωση κατά το τέταρτο τρίμηνο ώστε ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ να διαμορφωθεί άνω του 2%, όπως προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2020.
Όπως τονίζει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο οικονομικό δελτίο, στον προϋπολογισμό 2020, προβλέπεται αύξηση των επενδύσεων σε πάγια το 2019 κατά 8,8%, έναντι αύξησης +1% στο εννεάμηνο του 2019.
Αυτό απαιτεί αύξηση επενδύσεων σε πάγια +33,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2019, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί.
Επίσης, η πρόβλεψη του προϋπολογισμού 2020 για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 0,6%, το 2019 προϋποθέτει αύξηση κατά 1,8% το 4ο τρίμηνο του 2019, που θεωρείται επίσης μάλλον ανέφικτη, δεδομένου ότι η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης ήδη διαμορφώνεται σε 0,2% στο εννεάμηνο του 2019.
Κατά συνέπεια το ζητούμενο για την οικονομία, είναι αυτή η βελτίωση του κλίματος να μεταφραστεί άμεσα σε επενδύσεις και κατανάλωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης