Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Το Brexit και όχι οι εκλογές θα καθορίσει την πορεία της βρετανικής οικονομίας

Deutsche Bank: Το Brexit και όχι οι εκλογές θα καθορίσει την πορεία της βρετανικής οικονομίας
Δυσοίωνες οι προοπτικές για τη στερλίνα, σύμφωνα με τη Deutsche Bank
Τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η νέα βρετανική κυβέρνηση σε επίπεδο οικονομίας και αγορών, εξετάζει σε report της ομάδα αναλυτών της Deutsche Bank υπό τον Oliver Harvey.
Η ομάδα των αναλυτών αναλύει διεξοδικά το οικονομικό μανιφέστο τόσο του Συντηρητικού Κόμματος (το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι ο νικητής των σημερινή εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου 2019) όσο και του Εργατικού Κόμματος.
Σταθερά η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με χαμηλή παραγωγικότητα, όπως άλλωστε αποδεικνύουν και τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Ενώ την ίδια στιγμή το επίπεδο διαβίωσης δεν έχει ανακάμψει στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Την ίδια ώρα οι Εργατικοί θέλουν να αυξήσουν αρκετούς φόρους, κυρίως στα έσοδα από trading.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Deutsche Bank «είναι πολύ δύσκολο να είναι κάποιος αισιόδοξος για το μέλλον της στερλίνας, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία του Brexit.
Ένα ακόμη πρόβλημα μπορεί να προκύψει από το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών κυρίως εάν το Συντηρητικό Κόμμα δεν κατακτήσει την πλειοψηφία των εδρών του κοινοβουλίου, καθώς θα χρειαστεί τη στήριξη άλλων μικρότερων κομμάτων για τη διαδικασία του Brexit.
Η μία εναλλακτική είναι συνεργασία των Τόρις με το DUP ή το Brexit Party ή η δημιουργία κυβέρνησης μειοψηφίας σε συνεργασία με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.
Εάν υπάρξει συνεργασία με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες η DB τονίζει ότι θα έχει ιδιαίτερα αρνητική επίπτωση στη στερλίνα, ενώ αντίθετα θα οδηγήσει υψηλότερα τα βρετανικά επιτόκια.
Καμία από τις δύο επιλογές των Τόρις δεν είναι άνευ κινδύνου.
Το DUP αποτελεί ένα «αγκάθι» για τον Βρετανό πρωθυπουργό από το περασμένο καλοκαίρι, καθώς τόσο αυτό όσο και το Brexit Party έχουν ασκήσει σκληρή κριτική στον Boris Johnson αναφορικά με τις κινήσεις του για το θέμα της εξόδου από την ΕΕ.
Αν κερδίσουν αρκετές έδρες, θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να αναγκάσουν τον Johnson να καταργήσει τη συμφωνία και να πιέσει για έναν ακόμα γύρο διαπραγματεύσεων, ο οποίος πιθανόν θα εξοργίσει τόσο την ΕΕ όσο και το βρετανικό κοινό.
Αν οι συντηρητικοί καταλήξουν να συνεργαστούν με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, ίσως χρειαστεί να δεσμευτούν για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit για να περάσουν τη συμφωνία του Johnson.
Βραχυπρόθεσμα, τουλάχιστον, αυτό θα παρουσιάσει μια πιο αισιόδοξη προοπτική για τη λίρα και τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου ευρύτερα.
Όσον αφορά την ανάπτυξη, η συντηρητική πλειοψηφία, ακολουθούμενη από την εφαρμογή της συμφωνίας του  Brexit τον Ιανουάριο, θα μπορούσε να προκαλέσει ανάκαμψη στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, κάτι που μπορεί βραχυπρόθεσμα να στηρίξει την ανάπτυξη.
Οι αναλυτές της DB θεωρούν ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις θα αυξηθούν αν η κυβέρνηση συμφωνήσει να παρατείνει τη διαδικασία για το Brexit έως ότου επιτύχει μία βιώσιμη εμπορική συμφωνία (και για τις δύο πλευρές) με την ΕΕ.

Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι Τόρις έχουν σημαντικό προβάδισμα.
Αλλά, όπως τονίζει η Deutsche Bank, δεν υπάρχει μεγάλη σχέση μεταξύ του ποσοστού της ψηφοφορίας και του αριθμού των εδρών που θα κερδίσουν.

Ακόμα, το πρόγραμμα των Εργατικών για μαζική αύξηση των δημόσιων δαπανών είναι ελκυστικό για τον μέσο Βρετανό που έχει κουραστεί από τη λιτότητα.
Το μανιφέστο του Εργατικού Κόμματος είναι φιλόδοξο και περιλαμβάνει την εθνικοποίηση του της BT (πρώην British Telecom) για να φέρει ελεύθερη ευρυζωνική σύνδεση σε όλη τη Βρετανία πριν από το 2030.
Το μανιφέστο απαιτεί επίσης υψηλότερες περιφερειακές επενδύσεις για την εξομάλυνση των έντονων οικονομικών ανισοτήτων.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης