Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο υιοθέτησε το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

tags :
ΗΠΑ: Το Κογκρέσο υιοθέτησε το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων
Το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθέτησε το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων
Το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθέτησε το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε εγκρίνει στα τέλη Οκτωβρίου, με συντριπτική πλειοψηφία - 405 ψήφοι υπέρ, 11 κατά - το ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζεται γενοκτονία η μαζική σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς πριν από έναν αιώνα.
Μετά από εμπόδια που έθεσαν αρκετές φορές Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές για να μην τεθεί προς ψήφιση το ψήφισμα στο Σώμα, η Γερουσία το ενέκρινε σήμερα ομόφωνα .
Ο T. Cruz, από τους γερουσιαστές που κατέθεσαν το ψήφισμα, χαιρέτισε την έγκριση του ψηφίσματος.
"Είναι η τρίτη συνεχή εβδομάδα, που ερχόμαστε στην αίθουσα της Γερουσίας για να επικυρώσουμε αυτό το ψήφισμα.
Και είμαι ευγνώμων που σήμερα το πετύχαμε.
Το ψήφισμα Menendez-Cruz επιβεβαιώνει την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της γενοκτονίας των Αρμενίων", τόνισε ο Cruz, αναφερόμενος στον Δημοκρατικό γερουσιαστή Menendez, ο εισηγητής του ψηφίσματος.
Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις των δύο πλευρών στην αναγνώριση.

Αρμενία:  Νίκη της δικαιοσύνης και της αλήθειας η αναγνώριση

Η υιοθέτηση, σήμερα 12 Δεκεμβρίου, από τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Οκτώβριο, ψηφίσματος που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων είναι μια «νίκη της δικαιοσύνης και της αλήθειας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Nikol Pashinyan.
«Εκ μέρους του αρμενικού λαού, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μας στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε ο Pashinyan στο Twitter.
Το ψήφισμα που επικυρώθηκε σήμερα είναι «ένα θαρραλέο βήμα προς την αποτροπή γενοκτονιών στο μέλλον», πρόσθεσε.

Cavusoglu: «Πολιτικό σόου» και «επαίσχυντο παράδειγμα πολιτικοποίησης της Ιστορίας», το ψήφισμα

«Το ψήφισμα της Γερουσίας δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα πολιτικό σόου.
Δεν είναι νομικά δεσμευτικό και δεν έχει απολύτως καμία ισχύ», δήλωσε με ανάρτηση στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, αντιδρώντας στην έγκριση της αμερικανικής Γερουσίας νωρίτερα σήμερα ενός ψηφίσματος για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε πως εκείνοι που χρησιμοποιούν την Ιστορία για πολιτικούς σκοπούς είναι δειλοί που δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν την αλήθεια.
Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ υπογραμμίζει πως το ψήφισμα είναι ένα «επαίσχυντο παράδειγμα πως η Ιστορία μπορεί να πολιτικοποιηθεί».
«Η απόφαση της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, της 12ης Δεκεμβρίου 2019, για τα γεγονότα του 1915 στερείται ιστορικής συνειδητοποίησης και νομικής βάσης.
Δεν είναι δεσμευτική και έγκυρη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά την απόφαση αναγνώρισης της Γενοκτονίας Των Αρμενίων.
Εξαπολύοντας επίθεση αναφέρει στη συνέχεια: "Αυτή η απόφαση της Γερουσίας είναι ένα επαίσχυντο παράδειγμα του πώς μπορεί να γίνει πολιτικοποίηση της ιστορίας. Ωστόσο, όσοι χρησιμοποιούν ιστορία για πολιτικούς σκοπούς δεν θα επιτύχουν ποτέ τους στόχους τους, αγνοώντας τα γεγονότα.
Η απόφαση αυτή, καθώς και οι προσπάθειες για την ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ, είναι μία προσπάθεια καταστροφική.

Τουρκία: Ζητά να εμποδίσουν την αναγνώριση της Γενοκτονίας οι αδελφοί μας Αρμένιοι

«Σε κάθε προηγούμενη προσπάθεια πολιτικοποίησης της ιστορίας από ορισμένα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, επαναλάβαμε τη θέση μας να συγκροτήσουμε μια ομάδα για να την μελετήσουμε και εκφράσαμε την άποψη ότι η ιστορία δεν πρέπει να είναι κάτι που χωρίζει τα έθνη αλλά τα ενώνει», σχολίασε με μία σειρά από tweet ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Τουρκίας, Fahrettin Altun.
«Ωστόσο», πρόσθεσε, «ορισμένα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, τους τελευταίους μήνες κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να αγνοήσουν την άποψη και τις ευαισθησίες ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ και να ενεργήσουν ανεύθυνα για να αμαυρώσουν τους δεσμούς μεταξύ δύο εθνών και δύο κρατών.
Τα ψηφίσματα δεν θα ωφελήσουν τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αναμένουμε από τους Αρμένιους αδελφούς μας να σταθούν και να εμποδίσουν το Κογκρέσο να καταστρέψει κάθε προσπάθεια να συμβιβαστούν οι διαφορές μας, μέσω επιστημονικών και ακαδημαϊκών διαύλων.
Η ιστορία θα σημειώσει αυτά τα ψηφίσματα ως ανεύθυνες και παράλογες ενέργειες από ορισμένα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας.
Θα μείνουν στην ιστορία ως υπεύθυνα για την πρόκληση μακροχρόνιας ζημίας μεταξύ δύο εθνών.
Μετά το πέρασμα της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Γερουσία ψήφισε σήμερα, με "μπροστάρη" τον Γερουσιαστή, Μπομπ Μενέντεζ, ολοκληρώνοντας την αναγνώριση της συστηματικής εξόντωσης περί του 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων από εντεταλμένους του Οθωμανικού κράτους, την περίοδο 1915 - 1923» κατέληξε.

Image



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης