Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πώς η Κίνα ελέγχει όλο και περισσότερο την παραγωγή πετρελαίου του Ιράν

tags :
Πώς η Κίνα ελέγχει όλο και περισσότερο την παραγωγή πετρελαίου του Ιράν
H Κίνα ελέγχει όλο και περισσότερο την παραγωγή πετρελαίου του Ιράν
To πετρελαϊκό κοίτασμα Azadegan του Ιράν, είναι εξίσου σημαντικό με το γενικό στρατηγικό σχέδιο του Ιράν να επιβιώσει από το σημερινό περιβάλλον των κυρώσεων και να ευημερήσει όταν αρθούν οι κυρώσεις.
Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία πετρελαίου του Ιράν (PEDEC) ανακοίνωσε ότι πέντε νέα πηγάδια ανάπτυξης θα δημιουργηθούν στο North Azadegan για να διατηρηθούν τα σημερινά επίπεδα παραγωγής.
Όπως αναφέρει το OilPrice.com αυτό είναι μόνο ένα μέρος της εικόνας, αφού έχουν συμφωνηθεί πολύ μεγαλύτερα σχέδια για την ανάπτυξη τους επόμενους έξι μήνες με τη βοήθεια της Κίνας και της Ρωσίας.



Βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα δυτικά του Ahvaz, κοντά στα ιρακινά σύνορα, το σύνολο των 900 τετραγωνικών χιλιομέτρων του πεδίου Azadegan είναι το τρίτο μεγαλύτερο κοίτασμα  υδρογονανθράκων στον κόσμο μετά το πετρελαϊκό πεδίο Ghawar στη Σαουδική Αραβία και το κοίτασμα Burgan στο Κουβέιτ.
Τα συνολικά του αποθέματα υπολογίζονται σε περίπου 42 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, ενώ περίπου 7 δισεκατομμύρια βαρέλια θεωρούνται σήμερα ανακτήσιμα.
Το πρώτο πηγάδι εξερεύνησης άνοιξε το 1976, αλλά παρά τις δυνατότητές του, μια μακρά περίοδος προβολής στα τέσσερα κύρια στρώματα - Sarvak, Kazhdomi, Godvan και Fahilan - του χώρου σήμαινε ότι ο ρυθμός παραγωγής ήταν βραδύτερος από ό, τι σε πολλά γειτονικά πεδία, ειδικά εκείνα που βρίσκονται πέρα από τα σύνορα στο Ιράκ.



Βασικός λόγος για αυτό ήταν η στάση των κινεζικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Ιράν εκείνη την εποχή, οι οποίες έκαναν γενικά το ελάχιστο απαραίτητο για την παραγωγή  πετρελαϊκών ροών από τα πεδία πίσω στην Κίνα χωρίς να δαπανώνται πάρα πολλά χρήματα.
Ωστόσο, αυτή η στάση - ιδιαίτερα όταν το Ιράν διεξήγαγε ήδη διαπραγματεύσεις για την πυρηνική συμφωνία (JCPOA) πριν από τη συμφωνία του το 2015 - κατέληξε στο γεγονός πως η Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου (NIOC) ακύρωσε το συμβόλαιο της κινεζικής CNPC για την ανάπτυξη της Φάσης 11 του πεδίου φυσικού αερίου South Pars το 2013.
Ένα χρόνο αργότερα - με την CNPC να έχει αναπτύξει μόνο 7 από τα 185 πηγάδια που σχεδίαζε στον κοίτασμα του South Azadegan - η NIOC ακυρώνει επίσης αυτή τη σύμβαση ανάπτυξης με την κινεζική εταιρεία επίσης.
Ηο CNPC επίσης προειδοποιήθηκε περαιτέρω ότι η σύμβασή της  για το North Azadegan θα ακυρωνόταν, αν δεν ανέβαζε τον αναπτυξιακό ρυθμό, πράγμα που έκανε, αυξάνοντας την παραγωγή από περίπου 15.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) σε αυτό το στάδιο σε περίπου 35.000 βαρέλια την ημέρα μέσα σε ένα χρόνο περίπου.
Σήμερα, με την CNPC να είναι ο βασικός ξένος κατασκευαστής στο North Azadegan, η δυναμική σχέση μεταξύ Ιράν και Κίνας έχει μετατοπιστεί ξανά.
Με τις επιβληθείσες κυρώσεις από τις ΗΠΑ που εξακολουθούν να ισχύουν, το Ιράν δεν έχει την πολυτέλεια να αποξενώσει την Κίνα και τους τελευταίους μήνες τις έχει προσφέρει εξαιρετικά συμφέρουσες προσφορές για να επιστρέψει στα προηγούμενα έργα ή να αναλάβει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στα υπάρχουσα κοιτάσματα.
Τα πιο αξιοσημείωτα από αυτά ήταν το νότιο Azadegan και η 11η φάση του υπερβολικά μεγάλου κοίτασμα φυσικού αερίου του South Pars..
Σε αυτήν την παύση, όμως, η Κίνα προχωράει την προσέγγισή της στο γειτονικό Ιράκ.



Από την οπτική της Κίνας, το όραμά της  για το μεγαλεπήβολο σχέδιο «One Belt, One Road» - το οποίο θα αλλάξει απόλυτα την ισορροπία της παγκόσμιας γεωπολιτικής σκακιέρας για πάντα - εξαρτάται απόλυτα από τη συμμετοχή του Ιράν για τρεις βασικούς λόγους.
Πρώτον, το Ιράν συμμετέχει στενά στις υποθέσεις εκείνων των χωρών που συνιστούν την εξουσία των Σιιτών, - την Ιορδανία, το Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη - η οποία επιτρέπει στην Κίνα να ελέγχει τις ΗΠΑ σε αυτές τις περιοχές.
Δεύτερον, έχει μια άμεση χερσαία διαδρομή προς την Ευρώπη, μέσω της Τουρκίας και των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Ρωσίας.
Και τρίτον, έχει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Αυτοί οι παράγοντες στηρίζουν την 25χρονη σφαιρική στρατηγική εταιρική σχέση που άλλαξε το παιχνίδι, η οποία υπεγράφη στο Πεκίνο από τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Mohammad Zarif, και τον ομόλογό του από την Κίνα, Wang Li.
Μακροπρόθεσμα, το σχέδιο του Ιράν είναι να αυξήσει το ποσοστό ανάκτησης από όλα τα πετρελαϊκά του πεδία, ξεκινώντας από εκείνα που βρίσκονται στη περιοχή West Karoun (στην οποία βρίσκονται το βόρειο και νότιο Azadegan, μαζί με το βόρειο και νότιο Yaran και Yadavaran, μεταξύ άλλων ) σε τουλάχιστον 25% από το σημερινό 4,5% (ήταν 5,5% πριν την επιβολή νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ).
Συγκριτικά, το μέσο ποσοστό ανάκτησης από πετρελαϊκά πεδία της Σαουδικής Αραβίας είναι περίπου 50%, με τα σχέδια να αυξηθούν στο 70%.
Καθώς τα πεδία του Δυτικού Καρουνίου εκτιμάται ότι περιέχουν τουλάχιστον 67 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, για κάθε αύξηση κατά 1% του ρυθμού ανάκτησης που μπορεί να επιτευχθεί, τα ποσά των ανακτήσιμων αποθεμάτων θα αυξηθούν κατά 670 εκατομμύρια βαρέλια ή περίπου στα 34 δολάρια ΗΠΑ δισεκατομμύρια σε έσοδα με πετρέλαιο ακόμη και στα 50 δολάρια το βαρέλι. Μόλις η Κίνα αναλάβει επίσης το Νότο Azadegan, σύμφωνα με την πηγή του Ιράν, αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή από τα τρία πεδία - το Βόρειο και Νότιο Azadegan και το Yadavaran - κατά τουλάχιστον 500.000 bpd μέσα σε τρία χρόνια από την υπογραφή του Νότου Συμφωνία Azadegan (αναμένεται εντός των επόμενων έξι μηνών).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης