Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τα δύο βασικά λάθη της Lagarde στη νομισματική πολιτική – Το κατηγορώ των τραπεζιτών

Τα δύο βασικά λάθη της Lagarde στη νομισματική πολιτική – Το κατηγορώ των τραπεζιτών
Τα αρνητικά επιτόκια δεν είναι θετικά για κανέναν, τονίζουν κορυφαία τραπεζικά στελέχη
Η πρώτη συνέντευξη Τύπου της Christine Lagarde ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας, με την πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ να κάνει δύο βασικά λάθη, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το ZeroHedge.
Η κυρία Lagarde υποστήριξε και μάλιστα με σθένος ότι «η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να γίνει Ιαπωνία», αναφερόμενη τόσο στο φαινόμενο που πλήττει εδώ και δεκαετίες την Ιαπωνία, όπου συνδυάζεται η αναιμική ανάπτυξη με αποπληθωρισμό, όσο και στη νομισματική πολιτική.
Όμως τα στοιχεία φαίνεται να διαψεύδουν την επικεφαλής της ΕΚΤ, όπως δείχνει και το διάγραμμα που ακολουθεί.

Παράλληλα η κυρία Lagarde υποστήριξε ότι «τα αρνητικά επιτόκια είναι αποτελεσματικά», αν και παραδέχθηκε ότι «εμείς στην ΕΚΤ έχουμε γνώση των παράπλευρων απωλειών» από αυτή την πολιτική.
Το πρόβλημα είναι, όμως, ότι δεν εξήγησε «για ποιον» ακριβώς «είναι αποτελεσματικά» τα αρνητικά επιτόκια.

Οι πρώτοι που έχουν εκφράσει τις έντονες αντιρρήσεις τους είναι οι επικεφαλής των κορυφαίων ευρωπαϊκών τραπεζών.
Όπως τόνισε ο Οswald Gruebel, επικεφαλής της Credit Suisse από το 2004 έως το 2007 και κορυφαίο στέλεχος της UBS Group από το 2009 έως το 2011, άσκησε έντονη κριτική στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα NZZ am Sonntag.
Όπως τόνισε «τα αρνητικά επιτόκια είναι μία τρέλα.
Ουσιαστικά τα μετρητά, πλέον, δεν αξίζουν τίποτα.
Όσο έχουμε αρνητικά επιτόκια τόσο ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα συρρικνώνεται», υποστήριξε ο Gruebel.
Ανάλογες απόψεις έχει εκφράσει και ο επικεφαλής της UBS, Sergio Ermotti, ο οποίος τονίζει ότι εξαιτίας των αρνητικών επιτοκίων «οι τράπεζες έχουν βρεθεί στην πρωτόγνωρη θέση να μην θέλουν να έχουν καταθέσεις», ενώ προσέθεσε ότι αυτή η πολιτική βλάπτει και τα κοινωνικά συστήματα.
Ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Christian Sewing, προειδοποίησε ότι περαιτέρω χαλάρωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα έχει «θανάσιμες συνέπειες» για την Ευρωζώνη.
«Σε μακροχρόνιο ορίζοντα τα αρνητικά επιτόκια πλήττουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα», τόνισε ο Sewing σε συνέντευξή του στην Handelsblatt και προσέθεσε «μία νέα μείωσή τους μπορεί να ευνοεί τα κράτη (σ.σ.: φθηνός κρατικός δανεισμός) αλλά θα έχει θανάσιμες συνέπειες για τη ζώνη του ευρώ».
Ο Sewing υποστήριξε ακόμη ότι τα αρνητικά επιτόκια ουσιαστικά τιμωρούν όσους θέλουν να αποταμιεύσουν, με τους Ευρωπαίους καταθέτες να πληρώνουν 160 δισ. ευρώ ετησίως λόγω των αρνητικών επιτοκίων.
«Αυτό που είναι πραγματικά ανησυχητικό είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν κανένα εργαλείο προκειμένου να αντιμετωπίσουν μία νέα οικονομική κρίση.
Έχουν χρησιμοποιήσει τα πάντα, κυρίως η ΕΚΤ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης