Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διπλή «ομπρέλα» προστασίας στην Ελλάδα από ΕΕ και ΗΠΑ για τις τουρκικές προκλήσεις

Διπλή «ομπρέλα» προστασίας στην Ελλάδα από ΕΕ και ΗΠΑ για τις τουρκικές προκλήσεις
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τις τελευταίες ημέρες καταδικάζουν τις τουρκικές προκλήσεις
Η Ευρώπη ανοίγει «ομπρέλα» προστασίας στην Ελλάδα για τις τουρκικές προκλήσεις καθώς για πρώτη φορά από το 2016 τόσο η Ευρώπη όσο και η Αμερική αποδοκιμάζουν με σκληρή γλώσσα και προειδοποιούν τον Σουλτάνο να ξεχάσει τους σχεδιασμούς του και τις επεκτατικές του βλέψεις.
Ο Τούρκος ηγέτης με το σύμφωνο - παρωδία με την κυβέρνηση της Τρίπολης αφενός δείχνει ότι θέλει να υποδηλώσει την παρουσία του σε κάθε γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο ανεξάρτητα από τα οικονομικά αποτελέσματά της και αφετέρου να συνεχίσει την προσπάθεια που ξεκίνησε το 2015 να ηγηθεί μερίδας του αραβικού κόσμου και ειδικά στη δυτική και βόρεια πλευρά της Αφρικής.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τις τελευταίες ημέρες καταδικάζουν τις τουρκικές προκλήσεις και εκφράζουν την στήριξή τους στην ελληνική πλευρά η οποία αναμένει να αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα στο τέλος της Συνόδου.
Στην παρέμβασή του στο δείπνο των ηγετών, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κινήθηκε σε τρεις βασικές κατευθύνσεις σε σχέση με την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Συγκεκριμένα, ζήτησε ρητή αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης είναι άκυρο και, άρα, δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε ακόμη, ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας από τους Ευρωπαίους αλλά και να στηριχθεί απερίφραστα η Ελλάδα και η Κύπρος.
Την ίδια ώρα, μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη ήρθε σε συνέχεια της ανακοίνωσης που υπήρξε από το State Department πριν γίνει γνωστή η συμφωνία Τουρκίας με τη Λιβύη η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και καταδικαστική για την συμπεριφορά της Τουρκίας. Ωστόσο, η παρέμβαση του κ. Pyatt δίνει μία επιπλέον διάσταση διότι παίρνει θέση για το επίδικο.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι μια βαρύνουσας σημασίας παρέμβαση από τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα και είναι τέτοια γιατί ο Geoffrey Pyatt δεν εκφράζει μια άποψη για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες αλλά δημοσιοποιεί την νομική ανάλυση που έκανε το State Department επί της Τουρκολιβυκής συμφωνίας.
«Η νομική ανάλυση των ΗΠΑ αναφορικά με το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης διαφέρει από αυτήν της Άγκυρας.
Σύμφωνα με τη δική μας νομική ανάλυση, που ολοκληρώθηκε αφού λάβαμε όλο το μνημόνιο Άγκυρας- Τρίπολης, θεωρούμε ότι τα κατοικημένα νησιά πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με την ηπειρωτική χώρα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Pyatt.
Και η εν λόγω δήλωση αποτελεί ενδεχομένως και μια δικαίωση όσων υποστηρίζει η ελληνική πλευρά καθώς είναι απολύτως σύμφωνη με αυτήν.
Επιπροσθέτως, έχει σημασία γιατί αυτή η δήλωση γίνεται πριν συμπληρωθούν δύο εικοσιτετράωρα από την επίσκεψη του Pyatt στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μια συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό που σχετιζόταν άμεσα με την προετοιμασία του ταξιδιού που θα πραγματοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Λευκό Οίκο, στις 7 Ιανουαρίου.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης