Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Εκλογικός θρίαμβος Johnson με 363 έδρες, ήττα για Εργατικούς με 203 έδρες - Κυβέρνηση πλειοψηφίας, το Brexit σχεδιάζεται 31/1/2020

tags :
Βρετανία: Εκλογικός θρίαμβος Johnson με 363 έδρες, ήττα για Εργατικούς με 203 έδρες - Κυβέρνηση πλειοψηφίας, το Brexit σχεδιάζεται 31/1/2020
Διέψευσε όλες τις εκτιμήσεις ο Johnson κατακτώντας την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, βάσει του exit poll
(upd9) Ο εκλογικός θρίαμβος που πέτυχαν οι Συντηρητικοί και ο Boris Johnson στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη Μ.Βρετανία σηματοδοτεί την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την υλοποίηση του Brexit στις 31 Ιανουαρίου του 2020.
Με καταμετρημένες τις ψήφους στις 648 από τις 650 περιφέρειες, οι Συντηρητικοί εξασφαλίζουν 363 έδρες έναντι 203 των Εργατικών, έχοντας διασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων (όριο για την αυτοδυναμία είναι οι 326 έδρες).
Αν και ο Johnson μέχρι πρότινος μετρούσε αρκετές κοινοβουλευτικές και πολιτικές ήττες, ο Johnson κατάφερε μια τεράστια εκλογική νίκη, καθώς δίνει στους Συντηρητικούς τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία τους από την εκλογική νίκη της Margaret Thatcher το 1987.
Σημειώνεται πως βάσει των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων, το SNP της Σκοτίας λαμβάνει 48 έδρες, οι Φιλεύθεροι Δημοκράτες 11 έδρες, το DUP 8 έδρες ενώ άλλες 14 έδρες μοιράζονται σε άλλα κόμματα.

Νωρίτερα το κοινό exit poll των BBC και SkyNews έδινε στους Συντηρητικούς 368 έδρες έναντι 191 εδρών των Εργατικών και 55 εδρών του SNP της Σκοτίας.
.
Image
Image
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι Συντηρητικοί του Johnson πέτυχαν μια μεγάλη εκλογική νίκη, ίσως μεγαλύτερη και από αυτήν που ήλπιζαν πολλά από τα στελέχη τους.
Η πλειοψηφία που εξασφαλίζουν, θα επιτρέψει στον Johnson να προχωρήσει στην υλοποίηση του Brexit, όπως έχει δεσμευτεί ότι θα πράξει.
Στα εντυπωσιακά της κρίσιμης αυτής εκλογικής αναμέτρησης είναι και ο αριθμός των άλλοτε προπύργιων των Εργατικών που πέρασαν στα χέρια των Συντηρητικών, κάτι άλλωστε που έρχεται να επιβεβαιώσει και το γιατί οι Εργατικοί πέτυχαν ένα από τα χειρότερα εκλογικά αποτελέσματα στην ιστορία τους.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο επικεφαλής των Εργατικών, Jeremy Corbyn ξεκαθάρισε ότι δεν θα ηγηθεί των Εργατικών στις επόμενες εκλογές, αν και δεν ανακοίνωσε την άμεση αποχώρηση του από την ηγεσία του κόμματος, το οποίο, όπως είπε, πρέπει να αναστοχαστεί για το μέλλον του.
Στη Σκοτία, το SNP πέτυχε μια μεγάλη νίκη και η επικεφαλής του Nicola Sturgeon διεμήνυσε πως η Σκοτία έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι δεν θέλει την κυβέρνηση Johnson και ότι αυτή δεν έχει εντολή για να βγάλει τη Σκοτία από την ΕΕ.

Johnson: Λάβαμε ισχυρή εντολή, ιστορικές εκλογές

Σε δηλώσεις του λίγο μετά τα exit poll ο Johnson υποστήριξε ότι το κόμμα του έλαβε ισχυρή εντολή.
«Σε αυτό το στάδιο πράγματι φαίνεται ότι (...) η κυβέρνηση των Συντηρητικών έλαβε ισχυρή νέα εντολή, να ολοκληρώσει το Brexit κι όχι μόνο να ολοκληρώσει το Brexit, αλλά να ενώσει αυτή τη χώρα και να την οδηγήσει μπροστά.
Νομίζω ότι αυτές θα αποδειχθούν ιστορικές εκλογές, που μας δίνουν τώρα, σε αυτή τη νέα κυβέρνηση, την ευκαιρία να σεβαστούμε τη δημοκρατική βούληση του βρετανικού λαού, να αλλάξουμε αυτή τη χώρα προς το καλύτερο και να αφήσουμε ελεύθερες τις δυνατότητες ολόκληρου του λαού αυτής της χώρας.
Αυτό θα κάνουμε τώρα, κι αν είμαστε αρκετά τυχεροί και κερδίσουμε την εξουσία τότε η δουλειά μας θα αρχίσει σήμερα» τόνισε ο Johnson.

Corbyn: Δεν θα ηγηθώ των Εργατικών στις επόμενες εκλογές – Μεγάλη ήττα

Την πρόθεση του να μην ηγηθεί του Εργατικού Κόμματος στις επόμενες εκλογές εξέφρασε ο Jeremy Corbyn ύστερα από τα exit poll και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που δείχνουν πως οι Συντηρητικοί πέτυχαν μια μεγάλη νίκη στις χθεσινές εκλογές στη Μ. Βρετανία, την ώρα που το Εργατικό Κόμμα κατέγραψε την χειρότερη εκλογική επίδοση του.
«Είναι προφανώς μια πολύ απογοητευτική νύκτα για το Εργατικό Κόμμα με το αποτέλεσμα που έχουμε.
Δεν θα ηγηθώ του κόμματος σε οποιεσδήποτε μελλοντικές γενικές εκλογές» υποστήριξε ο Corbyn, την ώρα που επικρατεί μεγάλος προβληματισμός στο εσωτερικό του Εργατικού Κόμματος τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα όσο και για το μέλλον του.
Όπως φαίνεται, οι ψηφοφόροι προτίμησαν την υπόσχεση του Johnson ότι θα φέρει σε πέρας το Brexit και την φιλοσοφία του υπέρ της αγοράς και απέρριψαν τον Corbyn, ο οποίος είχε υποσχεθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit και μεγάλη επέκταση του κράτους.
Με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα οι Eργατικοί υπέστησαν ήττα και ήταν η χειρότερη τους επίδοση από το 1964.
1964: 317
1966: 364
1970: 288
1974: 301
1974: 319
1979: 269
1983: 209
1987: 229
1992: 271
1997: 418
2001: 413
2005: 355
2010: 258
2015: 232
2017: 262
2019: 203

Sturgeon (SNP): Να επιτραπεί στη Σκοτία να οργανώσει δημοψήφισμα για τη θέση της στο Ηνωμένο Βασίλειο

Την θέση ότι πρέπει να επιτραπεί στη Σκοτία να οργανώσει νέο δημοψήφισμα για την θέση της στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη συντριπτική νίκη του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες Πέμπτη 12/12 στη Μ. Βρετανία διατύπωσε η επικεφαλής του SNP, Nicola Sturgeon.
Σύμφωνα με το exit poll, το SNP οδεύει να κερδίσει τις 55 από τις 59 έδρες της Σκοτίας.
«Δόθηκε πλέον εντολή για να προσφερθεί στον λαό της Σκοτίας η δυνατότητα να επιλέξει το μέλλον του.
Υπάρχει ξεκάθαρη επιθυμία και ενστερνισμός της ιδέας η Σκοτία δεν πρέπει να καταλήξει με μια κυβέρνηση του Boris Johnson και να ξεριζωθεί από την Ευρώπη παρά τη θέλησή της.
Ο Boris Johnson μπορεί να έχει εντολή να βγάλει την Αγγλία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αλλά λέω εμφατικά ότι δεν έχει εντολή να πάρει το Σκοτία και να τη βγάλει από την ΕΕ.
Η Σκοτία πρέπει να έχει δικαίωμα επιλογής για το δικό της μέλλον» υποστήριξε η Sturgeon.

Βόρεια Ιρλανδία: Οι εθνικιστές κέρδισαν για πρώτη φορά περισσότερες έδρες από τους ενωτικούς

Για πρώτη φορά στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία οι Ιρλανδοί εθνικιστές κατάφεραν να κερδίσουν περισσότερες έδρες από τους ενωτικούς στη Βόρεια Ιρλανδία.
Το Sinn Fein διατήρησε τις επτά έδρες του, ενώ το επανεμφανιζόμενο φιλο-ιρλανδικό κόμμα SDLP κέρδισε ακόμη δύο.
Μαζί τα δύο αυτά κόμματα των Ιρλανδών εθνικιστών μαζί ξεπερνούν σε έδρες το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα, το οποίο είδε τις έδρες του να μειώνονται από δέκα σε οκτώ.
Όπως μεταδίδει το Reuters, το πρωτοφανές αποτέλεσμα μετά τον χωρισμό της Ιρλανδίας το 1921 οδήγησε το Sinn Fein να εντείνει τις εκκλήσεις του για αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο μετά τη συντριπτική νίκη του Boris Johnson οδεύει με σιγουριά προς το Brexit.

Trump: Μεγάλη νίκη του Johnson – Θα υπογράψουμε μια τεράστια νέα εμπορική συμφωνία

Τα συγχαρητήρια του στον Boris Johnson για την εκλογική του νίκη εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος υποστήριξε ότι πλέον ΗΠΑ και Μ. Βρετανία είναι ελεύθερες να υπογράψουν μια τεράστια εμπορική συμφωνία.
«Συγχαρητήρια στον Boris Johnson για τη μεγάλη του Νίκη!.
Η Μ.Βρετανία και οι ΗΠΑ θα είναι τώρα ελεύθερες να επιτύχουν μια τεράστια νέα εμπορική συμφωνία μετά το Brexit.
Αυτή η συμφωνία θα έχει τη δυναμική να είναι κατά πολύ μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα από οποιαδήποτε συμφωνία που θα μπορούσε να γίνει με την ΕΕ.
Γιόρτασε Boris!» ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ο Boris Johnson.

Μ. Βρετανία: Η επόμενη ημέρα του εκλογικού θριάμβου του Boris Johnson

Ο εκλογικός θρίαμβος των Συντηρητικών και η διασφάλιση μιας μεγάλης άνετης πλειοψηφίας στη Βουλή των Κοινοτήτων λύνουν τα «χέρια» του Boris Johnson, ο οποίος αναμένεται να κινηθεί ταχύτατα προκειμένου να υλοποιήσει το αργότερο έως τα τέλη του Ιανουαρίου του 2020 το Brexit.
Σε αυτό το πλαίσιο, πιθανότατα ακόμα και σήμερα Παρασκευή 13/12 ο Johnson να μεταβεί στα ανάκτορα προκειμένου να λάβει από τη βασίλισσα Ελισάβετ την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Την ερχόμενη Τρίτη 17/12 αναμένεται οι 650 νεοεκλεγέντες βουλευτές να ορκιστούν και να εκλέξουν τον πρόεδρο τους ενώ δύο ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα, την Πέμπτη 19/12 θα πρέπει να αναμένεται η ομιλία της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία θα διαβάσει στη Βουλή των Λόρδων τον κατάλογο των νομοθετικών κειμένων που θα θελήσει να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση Johnson.
Σε κάθε περίπτωση, άμεση και πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση του Boris Johnson θα είναι να υλοποιήσει το αργότερο έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020 το Brexit βάσει των όσων έχει συμφωνήσει με την ΕΕ.
Σημειώνεται πως βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί, μετά την υλοποίηση του Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο θα περάσει σε μια μεταβατική περίοδο, αν και οι σχέσεις της με την ΕΕ θα παραμείνουν οι ίδιες έως τις 31/12/2020.

Το χρονικό της ψηφοφορίας

Η προσέλευση στις κάλπες ήταν υψηλή, ενώ σε κάποια εκλογικά κέντρα του Λονδίνου, αλλά και σε άλλες πόλεις όπως το Κέιμπριτζ, το Μάντσεστερ, το Κάντερμπερι, έχουν αναφερθεί ουρές και αναμονή μέχρι μίας ώρας.
Σε εκλογική περιφέρεια της Σκοτίας ανακοινώθηκε από τις αστυνομικές αρχές ότι διεξήχθη ελεγχόμενη έκρηξη κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν εντοπίστηκε μία ύποπτη συσκευή κοντά σε ένα εκλογικό κέντρο.
Οι ψηφοφόροι που ήταν εγγεγραμμένοι σε αυτό το εκλογικό κέντρο μεταφέρθηκαν σε άλλο και η εκλογική διαδικασία διεξήχθη ομαλά.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 7.00 το πρωί και θα κλείσουν στις 10.00 το βράδυ ώρα Βρετανίας.
Image
Οι αρχηγοί των κομμάτων προσήλθαν αρκετά νωρίς στην κάλπη για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Ο πρωθυπουργός, Boris Johnson, επέλεξε να μην ψηφίσει στην περιφέρεια Αξμπριτζ, όπου ο ίδιος είναι υποψήφιος, αλλά στην περιφέρεια Σίτι του Λονδίνου και Ουέστμινστερ, όπου οι Συντηρητικοί διεκδικούν την έδρα με οριακό αποτέλεσμα.
Στο τελευταίο του μήνυμα, χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός ζήτησε την στήριξη των πολιτών για να ξεκαθαρίσει το θέμα του Brexit πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ ο επικεφαλής των Εργατικών, Jeremy Corbyn, κάλεσε τους Βρετανούς να "ταρακουνήσουν το κατεστημένο και να ψηφίσουν για την ελπίδα".
Γύρω στις 4.30 θα είναι γνωστό το αποτέλεσμα στην περιφέρεια του 'Αξμπριτζ, όπου είναι υποψήφιος ο πρωθυπουργός, Johnson, ενώ μέχρι τις 7.00 το πρωί της Παρασκευής 13/12θα είναι ξεκάθαρο ποιος θα ζητήσει από την Βασίλισσα την άδεια να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς θα έχουν απομείνει ελάχιστες έδρες όπου θα εκκρεμεί το αποτέλεσμα, ή ενδεχομένως θα χρειάζεται να γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων.
Image
Σε περίπτωση που το exit poll αποδειχθεί ορθό, οι Τόρις αυξάνουν τις έδρες τους κατά 51 σε σύγκριση με τις εκλογές του 2017.
Αντίθετα το Εργατικό Κόμμα έχει δεχθεί σφοδρό πλήγμα, καθώς η δύναμή του είναι κατα 71 έδρες μειωμένη σε σχέση με τις εκλογές του 2017.
Στους κερδισμένους και το κόμμα της Σκωτίας SNP, όπου οι έδρες τους έχουν αυξηθεί κατά 20.
Η πρώτη αντίδραση από τις αγορές ήρθε, όπως ήταν άλλωστε φυσικό καθώς είναι η μόνη που δεν κλείνει ποτέ, από την αγορά συναλλάγματος, όπου η στερλίνα σημείωσε κέρδη που ξεπέρασαν το 2% έναντι του δολαρίου.
Image
Brexit τον Ιανουάριο 2020 μετά τη νίκη Johnson αναμένουν οι αναλυτές

Η διαφαινόμενη νίκη του Boris Johnson του προσφέρει τη δυνατότητα να περάσει τη συμφωνία του Brexit την οποία διαπραγματεύθηκε με τις Βρυξέλλες νωρίτερα φέτος και η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ στα τέλη Ιανουαρίου.
Μόλις η Βρετανία αποχωρήσει από το ευρωπαϊκό μπλοκ, θα εισέλθει σε μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία θα διατηρηθεί το μεγαλύτερο μέρος του status quo της σχέσης της με την ΕΕ. Η περίοδος αυτή θα διαρκέσει έως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2020.
Η περίοδος αυτή θα χρησιμοποιηθεί για να υπάρξει διαπραγμάτευση επί μια συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ που θα καθορίσει τη σχέση μεταξύ της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και του μεγαλύτερου εμπορικού της εταίρου.
Ο Johnson έχει δηλώσει ότι δεν θα παρατείνει τη μεταβατική περίοδο.
Κάποιοι φοβούνται ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η περίοδος αυτή θα τελειώσει χωρίς συμφωνία, διακόπτοντας απότομα τις εμπορικές διευθετήσεις.
Οι Συντηρητικοί υποσχέθηκαν έναν προϋπολογισμό τον Φεβρουάριο, για να εισαχθεί ένα νέο σύστημα μετανάστευσης και να ξεκινήσουν οι υψηλότερες δαπάνες για τις υποδομές, χρηματοδοτούμενες από αυξημένο δανεισμό.
Image

Image

Image

 Guardian
Image
Ο πρωθυπουργός Boris Johnson ψήφισε νωρίς το πρωί, παρέα με το....σκυλάκι του (ΑP)
Image
Ο ηγέτης των Εργατικών Jeremy Corbyn ψήφισε συνοδεία της συζύγου του (Leal-Olivas/AFP via Getty Images)

Οι προτάσεις των δύο κομμάτων για οικονομία και Brexit

Τα δύο βασικά κόμματα στις σημερινές εκλογές στη Βρετανία προσφέρουν αντικρουόμενα σχέδια για τις δαπάνες, τους φόρους, τον ρόλο του κράτους, τα εργατικά συνδικάτα και το Brexit.

Δαπάνες: Ο Boris Johnson ήδη χαλαρώνει τους περιορισμούς ύστερα από σχεδόν 10 χρόνια περικοπών για τις πολλές δημόσιες υπηρεσίες.
Ενέκρινε τη μεγαλύτερη αύξηση στις καθημερινές δαπάνες εδώ και 15 χρόνια τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, οι προτάσεις στο προεκλογικό μανιφέστο των Συντηρητικών για περαιτέρω αυξήσεις στη χρηματοδότηση είναι μέτριες και θα σημαίνουν συνεχή λιτότητα για πολλές υπηρεσίες εκτός του συστήματος υγείας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών (IFS).
Τα σχέδια των Εργατικών για τις δαπάνες κάνουν τα πλάνα του Johnson να φαίνονται μικροσκοπικά.
Ο Corbyn θέλει να αντιστρέψει τις περικοπές σε υπηρεσίες όπως η αστυνομία και να δώσει στους δημόσιους υπαλλήλους αύξηση 5%, κάτι που θα αυξήσει τις καθημερινές δαπάνες κατά 82,9 δισ. λίρες (106 δισ. δολάρια) τον χρόνο έως το 2024.
Η αντίστοιχη αύξηση στα σχέδια των Συντηρητικών για τις δαπάνες είναι 2,9 δισ. λίρες.
Στις επενδύσεις, η διαφορά είναι μικρότερη, αλλά και πάλι εμφανής.
Σε μια κυβέρνηση Συντηρητικών, θα αυξηθούν κατά περίπου 20 δισ. λίρες τον χρόνο ή το ένα τρίτο της αύξησης που σχεδιάζουν οι Εργατικοί.
Το IFS έχει πει ότι τα σχέδια των Εργατικών είναι πολύ μεγάλα για να εφαρμοστούν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Φόροι: Ο Johnson σταδιακά θα αυξήσει το όριο πάνω από το οποίο οι εργαζόμενοι καταβάλουν εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.
Έχει επίσης αποκλείσει την αύξηση του φόρου εισοδήματος και του ΦΠΑ.
Ο Corbyn έχει πει ότι οι αυξήσεις δαπανών των Εργατικών θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από υψηλότερους φόρους για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες που βρίσκονται στην ανώτερη εισοδηματική κλίμακα.
Το IFS έχει πει ότι και τα δύο κόμματα πιθανόν θα πρέπει να αυξήσουν περαιτέρω τους φόρους ή να δανειστούν περισσότερο, εάν εμείνουν στα σχέδιά τους.

Κράτος: Η αριστερή ηγεσία των Εργατικών θέλει να επαναφέρει το κράτος στο επίκεντρο της βρετανικής οικονομίας.
Τα σχέδια για εθνικοποίηση των δικτύων ενέργειας, των επιχειρήσεων ύδρευσης, των σιδηροδρομικών δικτύων και των ταχυδρομείων διευρύνθηκαν τον περασμένο μήνα προκειμένου να συμπεριλάβουν το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού BT ώστε να δοθεί ελεύθερο ευρυζωνικό δίκτυο σε όλους.
Οι Εργατικοί υποστηρίζουν ότι οι εργαζόμενοι σε μεγάλες επιχειρήσεις θα λάβουν ποσοστό 10% μέσω των Ταμείων Συμμετοχικής Ιδιοκτησίας, που θα μοιράζονται τα κέρδη με το προσωπικό και θα δίνουν κεφάλαια σε κυβερνητικά προγράμματα μαθητείας.
Ο Johnson τάσσεται υπέρ πολιτικών της ελεύθερης αγοράς, αλλά έχει προτείνει νέους κανόνες για την κρατική βοήθεια, την αλλαγή των πολιτικών για τις κρατικές προμήθειες και τη μεταρρύθμιση του γεωργικού τομέα ώστε δημόσιοι φορείς να αγοράζουν περισσότερα βρετανικά προϊόντα.
Οι Εργατικοί έχουν υποσχεθεί «μεγάλη επέκταση των μεμονωμένων και των συλλογικών δικαιωμάτων» προκειμένου να δοθούν μεγαλύτερες εξουσίες στα συνδικάτα.

Brexit: Η σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επηρεάσει ιδιαίτερα την οικονομία.
Ο Johnson θέλει η Βρετανία να αποχωρήσει έως τις 31 Ιανουαρίου και να εξασφαλίσει μια εμπορική συμφωνία με το μπλοκ έως τα τέλη του 2020 όταν θα λήξει η μεταβατική περίοδος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να τεθούν σε ισχύ δασμοί σε βρετανικά προϊόντα και υπηρεσίες και άλλα εμπόδια στο εμπόριο.
Ο Johnson υποστηρίζει ότι ο τερματισμός της αβεβαιότητας του Brexit θα «απελευθερώσει ένα μεγάλο κύμα επενδύσεων» και θα τονώσει την οικονομία.
Ωστόσο, η επίτευξη μιας νέας συμφωνίας πριν από το τέλος του επόμενου έτους θεωρείται δύσκολη δεδομένης της περιπλοκότητας των εμπορικών διαπραγματεύσεων.
Ο Corbyn δηλώνει ότι θα διαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία εξόδου και θα τη θέσει σε δημοψήφισμα, αυξάνοντας τις πιθανότητες να ανακληθεί τελείως η απόφαση για το Brexit.
Το υπουργείο Οικονομικών εκτίμησε το 2018 ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ θα μειώσει το μέγεθος της οικονομίας κατά περίπου 5% έως τα μέσα του 2030, συγκριτικά με την παραμονή στην ΕΕ.
Η πρόταση των Εργατικών για παραμονή στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ με στενή ευθυγράμμιση με την ενιαία αγορά θεωρείται από πολλούς ότι είναι λιγότερο επιζήμια για την οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης