Τελευταία Νέα
Οικονομία

FAZ: Γεωργιάδης, ο φιλομεταρρυθμιστής και μαχητικός Υπουργός Οικονομίας της Ελλάδας

tags :
FAZ: Γεωργιάδης, ο φιλομεταρρυθμιστής και μαχητικός Υπουργός Οικονομίας της Ελλάδας
Ύμνοι FAZ για τον Άδωνι Γεωργιάδη
Εν όψει της επίσκεψης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Σ.Α. Γεωργιάδη, στο Βερολίνο, στη Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύεται στις οικονομικές σελίδες της εφημερίδας πορτρέτο του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, με τίτλο «ο φιλομεταρρυθμιστής και μαχητικός Υπουργός Οικονομίας της Ελλάδας» και υπότιτλο «Ο Άδωνις Γεωργιάδης έγινε γνωστός παρουσιάζοντας βιβλία ιστορίας σε δεξιό τηλεοπτικό κανάλι.
Στη συνέχεια απέκτησε το προφίλ μεταρρυθμιστή».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα:
«Ένας εντελώς νέος, λαμπερός και αποφασιστικός τύπος Έλληνα Υπουργού είναι από σήμερα προσκεκλημένος στον ομόλογό του στο Βερολίνο, τον Υπουργό Οικονομίας Peter Altmaier (CDU). Μέχρι σήμερα, οι «Υπουργοί Ανάπτυξης» από την Αθήνα ήταν άλλης κοπής.
Από την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση ήλθε πριν από πέντε χρόνια ένας Υπουργός, ο οποίος μπορούσε να περιγραφεί καλύτερα ως γενναίος ανθυπολοχαγός και εκτελεστικό όργανο του κόμματος. Τον διαδέχτηκε, στην αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ένας πολιτικός, εύπορος ο ίδιος, ο οποίος προωθούσε στο πρόγραμμά του αριστερές ιδέες και ιδέες για μια κρατική οικονομία, αλλά στην πράξη επανειλημμένα έμοιαζε σαν να ήταν σε κατάσταση παράλυσης.
Ο 47χρονος Άδωνις Γεωργιάδης θέλει τώρα να κερδίσει τον χαμένο χρόνο για την Ελλάδα όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις και την προσέλκυση νέων επενδυτών.
Γι’ αυτές υπάρχουν επιτέλους «φανταστικές» προϋποθέσεις – λέει ο Γεωργιάδης στην εφημερίδα. «Είναι τώρα πολύ πιο απλό να είσαι μεταρρυθμιστής, επειδή η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη».
Πριν από λίγα χρόνια ακόμα ήταν αδιανόητο αυτό που έζησε πριν λίγες μέρες – λέει: Με αφορμή την παραλαβή ναυπηγείου από αμερικανούς επενδυτές συμμετείχαν σε εκδήλωση και εκπρόσωποι συνδικάτων, και στις ομιλίες τους ευχαρίστησαν ρητά τον επενδυτή και τον αμερικανό πρέσβη. «Οι Έλληνες γνωρίζουν πλέον ότι υπάρχει μόνο ο δρόμος προς τα εμπρός και θέλουν να προχωρήσουμε εκεί γρήγορα».
Όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό – το οποίο αναμένεται να φέρει επενδύσεις ύψους 8 δις. Ευρώ, αλλά εδώ και πέντε χρόνια παραμένει αναξιοποίητο – ο Γεωργιάδης θέλει το 2020 να δει την έναρξη των εργασιών. Του χρόνου, η κυβέρνηση θέλει συνολικά να πετύχει κέρδη από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 2,4 δις. Ευρώ, περισσότερα από όσα ήταν το αποτέλεσμα της κυβέρνησης Τσίπρα σε τέσσερα χρόνιια.
Ο Γεωργιάδης κρίνει την επιτυχία του με βάση το αν θα πετύχει τη μείωση της γραφειοκρατίας για το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων, την ενίσχυση start-up νέων Ελλήνων και την εγκατάσταση ξένων ομίλων.
Πρώτο δείγμα επιτυχίας αποτελεί ένα νέο ερευνητικό κέντρο του φαρμακευτικού ομίλου Pfizer στη Θεσσαλονίκη, αλλά και το ενδιαφέρον του μεγαλύτερου Hedge­fonds Black­rock, λέει ο Γεωργιάδης.
Η καριέρα του ασχολούμενου τώρα εντατικά με τη βελτίωση του ελληνικού οικονομικού συστήματος Γεωργιάδη ξεκίνησε στις παρυφές του πολιτικού κομματικού συστήματος, στο δεξιό αποσχισμένο κόμμα «ΛΑΟΣ», με το οποίο εξελέγη βουλευτής το 2007 και το 2009, αλλά τον απέβαλαν από την κοινοβουλευτική ομάδα, όταν ψήφισε το 2010 το «μνημόνιο» για την εξυγίανση της Ελλάδας.
Ως εκπρόσωπος ακόμα του «ΛΑΟΣ» ο Γεωργιάδης είχε αποκτήσει όνομα, γιατί μετά τις σπουδές του στην Ιστορία και Αρχαιολογία δεν ασκούσε μόνο πολιτική σε έναν μικρό δεξιό τηλεοπτικό σταθμό, αλλά κυρίως διαφήμιζε βιβλιοπωλεία της οικογένειας και προϊόντα του μικρού εκδοτικού οίκου του.
Με τους υψηλούς τόνους του ο Γεωργιάδης έμοιαζε να αποτελεί προϊόν της πανεπιστημιακής γειτονιάς των Εξαρχείων στην Αθήνα, βόρεια από το κέντρο της πόλης.
Εκεί, μετά το τέλος της στρατιωτικής χούντας το 1974, δημιουργήθηκε ένας αναρχικός χώρος. Επειδή η αστυνομία δεν είχε πρόσβαση στον χώρο του Πανεπιστημίου, η περιοχή έγινε άντρο εγκληματικών στοιχείων – μέχρι που η νέα κυβέρνηση κατήργησε το λεγόμενο «πανεπιστημιακό άσυλο».
Η επιδιωκόμενη δήθεν με το «πανεπιστημιακό άσυλο» εγγύηση της ελευθερίας της γνώμης δεν ίσχυε για τους φιλελεύθερους ή τους δεξιούς, που φοβούνταν ότι θα πέσουν θύματα ξυλοδαρμού.
Ο Γεωργιάδης έζησε αυτόν τον πόλεμο χαρακωμάτων και το βιβλιοπωλείο του έγινε στόχος εμπρηστικών επιθέσεων πάνω από δέκα φορές.
Το ίδιο ατρόμητος όπως στην πανεπιστημιακή γειτονιά αποδείχτηκε στη συνέχεια ο Γεωργιάδης και το 2014, ως Υπουργός Υγείας.
Εκεί έπρεπε αφενός να μειώσει δαπάνες, αφετέρου όμως προσπάθησε να βελτιώσει με μεταρρυθμίσεις την αποτελεσματικότητα του συστήματος.
Στα μάτια των πιστωτών της Ελλάδας, της «Τρόικα», ο Γεωργιάδης ήταν ένας από τους λίγους που στη μάλλον αντιευρωπαϊκή κυβέρνηση του συντηρητικού Αντώνη Σαμαρά εργάστηκε με συνέπεια στις μεταρρυθμίσεις – μαζί με τον τότε Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τώρα πλέον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Και προκάλεσε μεγάλη έκπληξη πριν από ένα χρόνο η υποψία ότι ο Γεωργιάδης μαζί με άλλους πολιτικούς, δήθεν ακόμα και με τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και με έναν μεταβατικό Πρωθυπουργό με θητεία λίγων εβδομάδων, δωροδοκήθηκαν από τον φαρμακευτικό όμιλο της Novartis, για να μεγαλώσει εκείνος τις δουλειές του στην Ελλάδα.
«Στη διάρκεια της θητείας μου οι πληρωμές στη Novartis μειώθηκαν κατά 1 δις. Ευρώ», σχολίασε τότε ο Γεωργιάδης.
Εν τω μεταξύ όμως, από τις κατηγορίες προέκυψε σκάνδαλο για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Σύμφωνα με πρόσφατες καταθέσεις μαρτύρων και ανακρίσεις μιας νέας διερευνητικής επιτροπής, φίλοι της αριστερής κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη είχαν εκβιάσει σημαντικούς μάρτυρες της υπόθεσης να κατονομάσουν πολιτικούς της αντιπολίτευσης που αντιπαθούσαν. Σύμφωνα με την κατάθεση ενός εισαγγελέα την Τρίτη, φέρεται να το γνώριζε αυτό και ο πρώην Π/Θ Αλέξης Τσίπρας.
Ο Γεωργιάδης παρέμεινε ανεπηρέαστος και κατά την περίοδο της αριστερής διακυβέρνησης.
Στο γραφείο του κρέμασε στον τοίχο, κατά αναχρονιστικό βέβαια τρόπο, λατινικά ρητά όπως „Pac­ta sunt ser­van­da“ ή «Τοις τολμηροίς η τύχη ξύμφορος».
Η υπόθεση Novartis γι’ αυτόν έχει λήξει, έστω και ως «μία από τις μεγαλύτερες συνωμοσίες των τελευταίων ετών».
Για τον Έλληνα Υπουργό Οικονομίας σημαντικότερο πλέον είναι το οικονομικό κλίμα και τα στοιχεία για την πραγματική ανάπτυξη στην Ελλάδα: «Το 2019 πετύχαμε ανάπτυξη σχεδόν 2%, μεγαλύτερη από αυτήν που όλοι προέβλεψαν».
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης