Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Παπαϊωάννου (Fast Fianace ΑΕΠΕΥ): Είδες ο Trump και η ΔΕΗ...

tags :
Παπαϊωάννου (Fast Fianace ΑΕΠΕΥ): Είδες ο Trump και η ΔΕΗ...
Η είσοδος στην εορταστική περίοδο εκτιμούμε ότι μπορεί να επηρεάσει το συναλλακτικό ενδιαφέρον και να αυξήσει την μεταβλητότητα και την ρηχότητα της αγοράς
Η επαναπροσέγγιση της ισχυρής ζώνης αντίστασης των 890-900 μονάδων και η παραμονή πάνω από αυτή το επίπεδο, επαναφέρει τις προσδοκίες για ένα καλύτερο χρηματιστηριακό κλείσιμο έτους.
Οι μακροοικονομικές προβλέψεις για την Ελληνική οικονομία συνεχίζουν να είναι θετικές, με χθεσινή (12/12) υποστηρίκτρια την C. Lagarde.
Παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται για διάφορα θέματα, τα επαινετικά σχόλια βοηθούν στην δημιουργία καλού κλίματος στην Ελληνική κεφαλαιαγορά και όχι μόνο.
Όμως το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον, που αν και διατηρεί τις αγορές σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, εμπεριέχει αρκετούς σπόρους ανησυχίας, για πληθώρα θεμάτων, οικονομικού και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος.
Τα θέματα που θα μπουν σε αξιολόγηση είναι κυρίως :
• η ομιλία της C. Lagarde, οι αισιόδοξες δηλώσεις της για την οικονομία της Ευρωζώνης.
• οι Βρετανικές εκλογές που αναλόγως του αποτελέσματος θα διαμορφώσουν τις νέες συνθήκες του Brexit.
• Τα αμφιλεγόμενα Tweet του D. Trump που ενόψει της λήξης της προθεσμίας ξαναχτύπησε επαναφέροντας την φημολογία για σύντομη επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα…
Όσο αναφορά την αγορά Ελληνικών κρατικών ομολόγων, παραμένει κοντά στα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σε όλη την καμπύλη της.
Οι διαρροές του νέου προγράμματος διάθεσης δημοσίου χρέους, που κατά πληροφορίες θα κυμαίνεται από 7-9 δις για το 2020, κρατά το επενδυτικό ενδιαφέρον ζωηρό και βοηθά και στην αποκλιμάκωση των εντόκων γραμματίων.
Όμως το χθεσινό ενδιαφέρον του ελληνικού χρηματιστήριου επικεντρώθηκε κυρίως στην ΔΕΗ που με το εμβληματικό (+9,17%) και με όγκο 1,990,000 τεμάχια, συνέχισε την ανοδική κίνηση προς τα 4 ευρώ, με τους αγοραστές να υποθέτουν ότι τελικά διασώθηκε (όπως – όπως) και μπαίνει σε ένα νέο «ενάρετο κύκλο».
Υπενθυμίζουμε όμως τα πολλά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, (Συνδικαλιστές- Απαρχαιωμένες Λιγνιτικές μονάδες- Κόστος Ρύπων), κυρίως όμως ότι ακόμη δεν έχουμε δει ένα νέο αξιόπιστο επενδυτικό πλάνο και το τελικό μοντέλο ιδιωτικοποίησης της.
Το Συναλλακτικό ενδιαφέρον επίσης προσέλκυσαν οι ΟΤΕ και ΟΠΑΠ συγκεντρώνοντας το 28% του συνολικού τζίρου υποβοηθούμενοι, από την καλή τεχνική τους εικόνα, το έκτακτο μέρισμα ο ΟΠΑΠ και τις αγορές ιδίων μετοχών ο ΟΤΕ.
Στο Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 877 μονάδες, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 870, 855 και 820 μονάδες.
Η παραμονή άνω των 880 μονάδων θα πρέπει να διατηρηθεί πειστικά και έγκυρα, για να χαλάσει η θετική εικόνα του ΓΔ.
Υψηλότεροι στόχοι οριοθετούνται στα επίπεδα των 900 και 905 μονάδων, με επιθυμητό τεχνικά ετήσιο σημείο τις 940 μονάδες.
Αντίστοιχα για τον FTSE25 οι κοντινή κρίσιμη στήριξη εντοπίζεται στις 2210 μονάδες. Επόμενες στηρίξεις δημιουργούνται στις 2220, 2192, 2170 και 2158 μονάδων.
Οι επόμενες κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2245, 2266, και 2274 μονάδες.
Όμως ως επιθυμητός τεχνικός στόχος μέχρι τέλους έτους παραμένουν οι 2300 μονάδες, υπό την αυστηρή προϋπόθεση της διακράτησης των 2180 μονάδων, που μας ταλαιπώρησε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Συμπερασματικά η αργά εξελισσόμενη ανοδική κίνηση της αγοράς, με εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές , μας βοηθά να παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια.
Όμως η είσοδος στην εορταστική περίοδο εκτιμούμε ότι μπορεί να επηρεάσει το συναλλακτικό ενδιαφέρον και να αυξήσει την μεταβλητότητα και την ρηχότητα της αγοράς με ότι αυτό συνεπάγεται, χωρίς να λησμονούμε και την γεωπολιτική ένταση στην περιοχή μας με πρωταγωνιστή έναν απρόβλεπτο και επιθετικό γείτονα ..

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης