Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές λόγω εμπορίου και Βρετανίας - Στο +2,55% και τις 24.023,10 μονάδες ο Nikkei

tags :
Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές λόγω εμπορίου και Βρετανίας - Στο +2,55% και τις 24.023,10 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng έκλεισε με «άλμα» της τάξεως του +2,62% στις 27.701,50 μονάδες
Σημαντική άνοδο κατέγραψαν σήμερα Παρασκευή (13/12) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση τόσο από τις αναφορές για κατ' αρχήν συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για το εμπόριο, όσο και από την επικράτηση του Boris Johnson στις γενικές εκλογές της Βρετανίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία ενισχύθηκε κατά +2,55% στις 24.023,10 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,46% στις 6.739,70 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε άνοδο της τάξεως του +1,54% στις 2.170,25 μονάδες, ενώ ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,68% στις 6.181,24 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng έκλεισε με «άλμα» της τάξεως του +2,62% στις 27.701,50 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο +0,77% και τις 11.927,73 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε στο +1,78% και τις 2.967,68 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +1,71% και τις 10.004,62 μονάδες.
Οι αναφορές ότι η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο συμφώνησαν να μην προχωρήσουν σε αύξηση των δασμών μέσα στις επόμενες ημέρες έδωσαν ώθηση στις αγορές της Wall Street, οδηγώντας και τους τρεις δείκτες σε νέα ιστορικά υψηλά.
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε μία «μεγάλη συμφωνία», τονίζοντας ότι «αυτοί το θέλουν, όπως το θέλουμε και εμείς».
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η διαπραγματευτική ομάδα της Ουάσιγκτον πρόσφερε στο Πεκίνο ακύρωση των νέων δασμών που είναι προγραμματισμένοι για την Κυριακή, καθώς και μείωση των υφιστάμενων δασμών κατά 50% σε εισαγωγές προϊόντων συνολικής αξίας 360 δισ. δολ.
Παράλληλα, η εκλογική νίκη των Συντηρητικών στη Βρετανία παρείχε περαιτέρω στήριξη στις αγορές της Ασίας, καθώς αναμένεται να δρομολογήσει άμεσες εξελίξεις όσον αφορά το Brexit.
Η ισχυρή πλειοψηφία που εξασφάλισε ο Boris Johnson αναμένεται να δώσει στον ίδιο την «ώθηση» ώστε να περάσει τη συμφωνία απόσυρσης της Βρετανίας από το Κοινοβούλιο, περιορίζοντας τις ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών για το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.
«Η έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα απομακρύνει οποιοδήποτε κίνδυνο ενός Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Ιανουαρίου, θα μειώσει την άμεση αβεβαιότητα και θα δώσει ώθηση τις βρετανικές επενδύσεις, τουλάχιστον λίγο», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για το Ηνωμένο Βασίλειο, Paul Dales.
Στην Ιαπωνία, σημαντική πτώση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή της χώρας για τον Οκτώβριο του 2019, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας της χώρας, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Η βιομηχανική παραγωγή της χώρας υποχώρησε κατά -4,5% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2019, έναντι ανόδου +1,7% προηγουμένως, την ίδια στιγμή που οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση της τάξεως του -4,2%.
Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε πτώση της τάξεως του -7,7% έναντι ετήσιας ανόδου +1,3% τον Σεπτέμβριο και έναντι προκαταρκτικών εκτιμήσεων στο -7,4%.
Οι αποστολές κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -4,5% σε μηνιαία βάση, ενώ τα αποθέματα και ο δείκτης αποθεμάτων αυξήθηκαν κατά +1,3% και +4,6% αντίστοιχα.
Σε ετήσια βάση, οι αποστολές υποχώρησαν κατά -7,3%, ενώ τα αποθέματα και ο δείκτης αποθεμάτων αυξήθηκαν κατά +2,6% λαο +9,5% αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης