Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προσέγγιση των υψηλών έτους αλλά με κινήσεις κατοχύρωσης κερδών

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προσέγγιση των υψηλών έτους αλλά με κινήσεις κατοχύρωσης κερδών
ΑΓΟΡΑ: Με νέα ανοδική κίνηση βοηθούμενη από τις αγορές του εξωτερικού ξεκίνησε η συνεδρίαση. Νέα ανοδική κίνηση από τη ΔΕΗ με τους επενδυτές να ποντάρουν στην ανάκαμψη. Πάει για έγκριση σήμερα το business plan.

Η αγορά κινείται πάνω από τις 890 μονάδες με καλή άνοδο και παραμένει αρκετά κοντά στα υψηλά έτους. Παρατηρούνται καλές τοποθετήσεις σε βαριά χαρτιά και διαθέσεις rotation, όπως σημειώνουν αναλυτές.

Καλά χαρτιά, προοπτικές, μερισματικές αποδόσεις, στηρίζουν την αγορά. Έγινε και μία καλή διόρθωση τις προηγούμενες μέρες και έφερε καλύτερα επίπεδα τιμών. Οι τράπεζες κινούνται ανοδικά στο ξεκίνημα. Υστερούν λίγες μετοχές από την υψηλή κεφαλαιοποίηση.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Δεν αποκλείουμε να εκδηλωθούν και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών από όσους αγόρασαν κοντά στα χαμηλά των ημερών της διόρθωσης. Υπάρχουν σημαντικά κέρδη ειδικά στη ΔΕΗ, αλλά και σε επιλεγμένες μετοχές, όπως ΟΠΑΠ, ΟΤΕ αλλά και τράπεζες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές και όσο πλησιάζουμε στην περίοδο των Χριστουγέννων, η ρευστότητα στο σύστημα θα μειώνεται και θα χρειαστούν καλύτερα καύσιμα για να ξεπεράσουμε τις 900 μονάδες αλλά και οι τράπεζες τα επίπεδα των αυξήσεων κεφαλαίου.

ΔΕΗ: Έπιασε και τα 4 ευρώ στο ξεκίνημα και ήδη έχει κάνει υψηλό όγκο άνω των 170 χιλ. τεμαχίων. Οι απότομες αγορές την οδήγησαν σε δημοπρασία. Η αποτίμηση στα 918 εκατ. ευρώ.

Η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων τα μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας θα φέρουν σημαντική βελτίωση στα EBITDA. Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ θα πρέπει να καλύψουν μέρος της απώλειες ισχύος αλλά δεν έχει γίνει γνωστό με τι κεφάλαια θα γίνουν.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πάνω από τα 3 ευρώ η Εθνική και στα 3,09 ευρώ η Πειραιώς. Σημαντική άνοδο και για τις άλλες δύο συστημικές. Και η Αττικής βέβαια δεν πάει πίσω. Στο +6% η μετοχή με αποτίμηση περίπου 200 εκατ. ευρώ.

COCA COLA: Είναι στο -1% και κοντά στα 29 ευρώ με όγκο ήδη 14 χιλ. τεμάχια. Η αγορά αν ακολουθούσε και η συγκεκριμένη θα είχε φτάσει πιο κοντά στις 900 μονάδες, αλλά είναι γνωστή η αμυντική της στάση στο ΧΑ.

ΟΠΑΠ: Πήγε στο άνοιγμα στα 11,78 ευρώ και γύρισε στα 11,59 ευρώ με απώλειες άνω του 1% και όγκο 65 χιλ. τεμάχια.

ΤΙΤΑΝ: Δυσκολεύεται και παραμένει κοντά στα χαμηλά της. Χαμηλός ο όγκος στο ξεκίνημα.

ΑΔΜΗΕ: Θα έπρεπε να έχει ξεπεράσει τα 2,20 ευρώ με ευκολία εδώ και καιρό. Η αποτίμηση στα 510 εκατ. ευρώ. Ο όγκος όμως καλός στο ξεκίνημα και στις 45 χιλ. τεμάχια.

MOTOR OIL: Πριν λίγες μέρες η Euroxx άρχισε να καλύπτει εκ νέου τη μετοχή. Από τη σύγκριση της εταιρείας με ομοειδείς βλέπουμε πως είναι αρκετά φθηνή. Σε όρους EV/EBITDA η PKN Orien, MOL και Saras είναι φθηνότερες με την τελευταία να έχει το χαμηλότερο με διαφορά δείκτη. Τα ΕΛΠΕ έχουν υψηλότερο και μάλιστα σημαντικά από τη ΜΟΗ.

Σε όρους P/BV είναι τα ΕΛΠΕ η φθηνότερα και σε όρους p/e η MOL και μετά η Motor Oil. Με βάση όμως τα κέρδη του 2020 είναι όλες κοντά. Ξεχρίζει λόγω μερισματικής απόδοσης ωστόσο η Motor Oil και και σε όρους net debt/ebitda, αλλά η φθηνότερη εδώ είναι η Saras και μετά η Nestle Oil και η PKN Orien. Θυμίζουμε πως η Euroxx έχει δώσει τιμή στόχο τα 29 ευρώ.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Πήγε γρήγορα στο άνοιγμα μέχρι τα 1,6580 ευρώ και μετά γύρισε στα 1,6280 ευρώ. Ο όγκος κάτω από 100 χιλ. τεμάχια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr  


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης