Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Trump διαψεύδει μείωση των κινεζικών δασμών - Εν αναμονή της αντίδρασης του Πεκίνου στους όρους των ΗΠΑ

tags :
O Trump διαψεύδει μείωση των κινεζικών δασμών - Εν αναμονή της αντίδρασης του Πεκίνου στους όρους των ΗΠΑ
Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση από την Ουάσιγκτον ή το Πεκίνο
(upd) Νέα τροπή λαμβάνουν οι εξελίξεις στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump να διαψεύδει το δημοσίευμα της WSJ για την πρόθεση των ΗΠΑ να ακυρώσουν τον νέο γύρο δασμών στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, ο οποίος έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019 και τη μείωση των εν ενεργεία δασμών κατά 50%.
«Το δημοσίευμα της WSJ για τη συμφωνία με την Κίνα είναι εντελώς λανθασμένο, ειδικά η αναφορά για τους δασμούς», έγραψε στο Twitter ο Donald Trump, χαρακτηρίζοντας τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας «fake news».


Image
Και όλα αυτά την ώρα που αναμένεται έκτακτη συνέντευξη τύπου από αξιωματούχους της Κίνας για το ζήτημα των εμπορικών διαπραγματεύσεων.
Η WSJ μετέδωσε χθες ότι οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ προσφέρθηκαν επίσης να μειώσουν τους εν ενεργεία δασμούς κατά το ήμισυ στα κινεζικά αγαθά αξίας περίπου 360 δισ. δολ.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Τους όρους για την εμπορική συμφωνία με την Κίνα έχουν θέσει οι ΗΠΑ, δηλώνοντας την προθυμία τους να άρουν μια σειρά από δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, σύμφωνα με πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η αντίδραση της Κίνας αναμένεται σε λίγα λεπτά, καθώς Κινέζοι αξιωματούχοι θα παραχωρήσουν έκτακτη συνέντευξη Τύπου. 
Σύμφωνα με το Reuters, πηγή που έχει ενημερωθεί για την πορεία των διμερών διαπραγματεύσεων ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν την επιβολή δασμών σε αγαθά αξίας 160 δισ. δολαρίων και θα μειώσουν τις ήδη υπάρχουσες.
Σε αντάλλαγμα το Πεκίνο θα αγοράσει επιπλέον αγροτικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων το 2020, διπλάσιας σε σχέση με το 2017, πριν αρχίσει ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.
Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση από την Ουάσιγκτον ή το Πεκίνο.
Πηγές ανέφεραν επίσης στο Reuters ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump και οι κορυφαίοι σύμβουλοί του, συμφώνησαν στους όρους της πρότασης, η οποία πιθανώς θα αποτελέσει και την τελική προσφορά.
Η αμερικανική πλευρά αναμένει την έγκριση του Πεκίνου.
Σύμφωνα με πηγές, η τελική πρόταση του Trump δεν έχει λάβει το πράσινο φως από την Κίνα.
Πάντως οι αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για την ικανότητα της Κίνας να προχωρήσει στη δραματική αύξηση της αγοράς αγροτικών προϊόντων.

Κίνα: Έχουμε δεσμευτεί να επιλύσουμε την εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ - Η συμφωνία πρέπει να ωφελήσει και τις δύο χώρες

Την πρόθεσή για επίλυση της εμπορικής διαμάχης με τις Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασε για μία ακόμα φορά η πλευρά της Κίνας, σύμφωνα με δηλώσεις που πραγματοποίησε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Hua Chunying, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η συμφωνία πρέπει να ωφελήσει και τις δύο πλευρές.
Ειδικότερα, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ πρέπει να βασιστούν στις αρχές της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού», προσθέτοντας παράλληλα ότι «η συμφωνία θα πρέπει να ωφελήσει και τις δύο χώρες».
Ωστόσο, η κα Hua τόνισε ότι «οι ΗΠΑ δεν πρέπει να λένε ένα πράγμα και μετά να κάνουν κάτι άλλο, εάν επιθυμούν να αναπτύξουν αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με την Κίνα», αναφερόμενη στα σχόλια του Αμερικανού διπλωμάτη David Stilwell ότι η Κίνα «απάντησε στην καλή πρόεθση των ΗΠΑ και επιθετικότητα και μία μονίμως κακή πρόθεση».
Οι αναφορές ότι η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας έδωσε σημαντική ώθηση στις αγορές ΗΠΑ, Ασίας και Ευρώπης, οδηγώντας τους δείκτες της Wall Street σε νέα ιστορικά υψηλά.
«Αυτό δείχνει ότι μία συμφωνία μέσω των διαπραγματεύσεων είναι επωφελής και για τα δύο έθνη και τους λαούς τους και είναι αυτό που επιθυμεί η διεθνής κοινότητα», επεσήμανε η κα Hua.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi, δήλωσε ότι η πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα «είναι επιζήμια για τη διεθνή αξιοπιστία της Ουάσιγκτον», χαρακτηρίζοντας ως «παρανοϊκές και σπάνιες» τις ενέργειες των ΗΠΑ όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις.
«Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να παρουσιάσει την ανάπτυξη και το κοινωνικό σύστημα της Κίνας ως αρνητικά και κατηγορεί το Πεκίνο για εγκλήματα χωρίς να έχει αποδείξεις», πρόσθεσε ο κ. Wang.

Η αισιοδοξία Trump και οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Πάντως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας με την Κίνα.
Τόνισε πως μετά από αρκετές ατυχίες και λανθασμένες κινήσεις οι Η.Π.Α. βρίσκονται κοντά σε μια εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο.
Στην ανάρτησή του στο Twitter ο Trump αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Είμαστε πολύ κοντά σε μία μεγάλη συμφωνία με την Κίνα.
Το θέλουν αυτοί και το ίδιο ισχύει και για εμάς».

Image

Η παραδοχή του Trump ότι οι Η.Π.Α. θέλουν μια συμφωνία σηματοδοτεί μια αλλαγή προθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες.
Έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι το Πεκίνο χρειάζεται περισσότερη συμφωνία από ό, τι η Ουάσινγκτον και πρότεινε ότι θα ήταν ικανοποιημένος να περιμένει μέχρι μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2020 να επιτύχει συμφωνία.

Morgan Stanley: Η πρώτη φάση στην εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας θα υλοποιηθεί - Αμφιβολίες για τις επόμενες φάσεις

Μια αναμενόμενη εμπορική συμφωνία "πρώτης φάσης" μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας πιθανόν να εμποτιστεί, αλλά τα επόμενα στάδια «είναι ακόμη μακρινά».
Αυτό ανέφερε ο Andrew Sheets της Morgan Stanley, τονίζοντας ότι δεδομένου ότι οι περισσότεροι δασμοί για τα κινεζικά προϊόντα στις Η.Π.Α. θα τεθούν σε εφαρμογή στις 15 Δεκεμβρίου, μια εμπορική συμφωνία "πρώτης φάσης" μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να καθυστερήσει μέχρι το επόμενο έτος.
"Η βασική μας υπόθεση είναι ότι η συμφωνία εμπορίου πρώτης φάσης γίνεται και αυτό μπορεί να είναι καλό, αλλά η δεύτερη και η τρίτη φάση παραμένουν απομακρυσμένες το επόμενο έτος", δήλωσε στο CNBC ο Andrew Sheets, επικεφαλής στρατηγικής στη Morgan Stanley.
Τα σχόλια του αναλυτή έρχονται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με την κατάσταση των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, οι οποίες έχουν εμπλακεί σε έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα.
Οι εμπορικές διαφορές μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου επηρεάζουν στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.
Το Reuters ανέφερε την Πέμπτη, επικαλούμενο εμπειρογνώμονες του εμπορίου και ανθρώπους κοντά στο Λευκό Οίκο, ότι μια εμπορική συμφωνία "πρώτης φάσης" μεταξύ των δύο χωρών δύναται να καθυστερήσει μέχρι το επόμενο έτος.
"Νομίζουμε ότι η συμφωνία πρώτης φάσης έχει λίγα εμπόδια να ξεπεράσει, καθώς υπάρχει ευρεία συμφωνία γύρω από πολλά από αυτά τα θέματα", δήλωσε ο Sheets, ο οποίος όμως αμφέβαλε για τις επόμενες φάσεις.

Nomura: Η Κίνα θα αναγκαστεί να υπογράψει εμπορική συμφωνία λόγω οικονομικής επιβράδυνσης

Ο εμπορικός πόλεμος φαίνεται πως έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στην οικονομία της Κίνας παρά των ΗΠΑ, κάτι που θα αναγκάσει τους Κινέζους να... παραδοθούν.
Αυτό αναφέρεται σε σχετική ανάλυση της Nomura.
«Υποψιάζομαι ότι η εντεινόμενη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας σε συνδυασμό με τα πρόσφατα στοιχεία για την απασχόληση που δείχνουν ισχυροποίηση της αμερικανικής οικονομίας, αυξάνουν την πίεση στην Κίνα να υποχωρήσει σύντομα» αναφέρει ο Richard Koo, επικεφαλής οικονομολόγος του Nomura Research Institute.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ δεν θα αλλάξουν τη στάση τους στην Κίνα ακόμα κι αν στις εκλογές δεν εκλεγεί ο Donald Trump.
«Η σκληρή προσέγγιση του Trump όσον αφορά την Κίνα είναι ενδεχομένως η μόνη πρωτοβουλία που έχει τη στήριξη και των δύο κομμάτων, και οι ΗΠΑ είναι απίθανο να αλλάξουν την πολιτική τους εκτός εάν η Κίνα κάνει μια σημαντική αλλαγή» τόνισε.
Σημειώνεται ότι η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 6% στο τρίτο τρίμηνο του 2019, παρουσιάζοντας το χαμηλότερο ρυθμό μετά το πρώτο τρίμηνο του 1992.
Μάλιστα, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η ανάπτυξη της Κίνας θα μπορούσε να υποχωρήσει κάτω από το 6% το 2020.
Την ίδια στιγμή, η αμερικανική οικονομία ανέκαμψε τους τελευταίους μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης