Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα δέκα πιο εμπορεύσιμα προϊόντα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

tags :
Τα δέκα πιο εμπορεύσιμα προϊόντα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας
Τα δέκα πιο εμπορεύσιμα προϊόντα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας
Το σημερινό infographic από την HowMuch.net καταγράφει τις κορυφαίες εισαγωγές και εξαγωγές μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, από τα δεδομένα της παγκόσμιας αγοράς του Παρατηρητηρίου της οικονομικής πολυπλοκότητας (OEC) για το 2017.



Η εμπορική σχέση των ΗΠΑ και της Κίνας

Δύο από τις μεγαλύτερες υπερδυνάμεις στον κόσμο σήμερα, οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν τυπικά μια μακρόχρονη εμπορική σχέση από δεκαετίες.
Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις 10 πρώτες εξαγωγές που οι ΗΠΑ έστειλαν στην Κίνα το 2017, μαζί με το ποσοστό κάθε στοιχείου στη συνολική αξία των εξαγωγών των 132 δισ. δολαρίων.
Τα 10 προϊόντα αντιπροσωπεύουν το 39% των συνολικών εξαγωγών προς την Κίνα.

Οι κορυφαίες 10 εξαγωγές από τις ΗΠΑ προς την Κίνα (2017)



Ενώ η πλειονότητα αυτών είναι εξειδικευμένα προϊόντα, όπως τα αεροπλάνα, τα ολοκληρωμένα κυκλώματα και οι ημιαγωγοί, οι Η.Π.Α. εξακολουθούν να βασίζονται στην εξαγωγή πολλών βασικών προϊόντων όπως ο χρυσός, ο χαλκός και οι σπόροι σόγιας.
Παρακάτω είναι ο κατάλογος των 10 πρώτων εισαγόμενων προϊόντων από την Κίνα και το ποσοστό που κάθε προϊόν αντιπροσωπεύει το σύνολο των 444 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2017.
Αυτά τα 10 κορυφαία στοιχεία αποτελούν το 30% όλων των προϊόντων που εισάγονται από την Κίνα.



Η Κίνα είναι γνωστή για τα ηλεκτρονικά προϊόντα και τα προϊόντα της με τεχνολογία-εστίασης με ηλεκτρονικά προϊόντα που αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα των κορυφαίων κινεζικών εισαγωγών.
Το 2017, η Κίνα κυριάρχησε επίσης όλες τις εισαγωγές ηλεκτρονικών ειδών από τις ΗΠΑ, διεκδικώντας το 60% της αγοράς.
Αλλά πώς επηρέασε ο πρόσφατος εμπορικός πόλεμος τις εισαγωγές και τις εξαγωγές μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας;

Ο πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας συνεχίζεται

Σε κάποιο σημείο, η Κίνα ήταν ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά τη συνολική αξία των εισαγωγών και των εξαγωγών.
Από τότε που ο εμπορικός πόλεμος άρχισε το 2018, η Κίνα έπεσε στην τρίτη θέση.
Για παράδειγμα, οι εξαγωγές σόγιας προς την Κίνα το 2019 προβλέπεται να φθάσουν το ένα τρίτο μόνο του αριθμού που καταγράφηκε το 2018 και η τιμή αυτού του προϊόντος έχει σχεδόν μειωθεί κατά το ήμισυ.
Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2019 μόνο, οι ΗΠΑ σημείωσαν πτώση κατά 13,5% στα εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα, λόγω των πραγματικών και απειλούμενων αυξημένων δασμών.
Επιπλέον, οι εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 15,5% - σημαντική απώλεια ύψους 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το μέλλον του εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν θεσπίσει δασμούς σε προϊόντα αξίας άνω των 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα.
Σε αντίποινα στους δασμούς των ΗΠΑ, η Κίνα έχει επιβάλλει δασμούς στις εξαγωγές αγαθών ύψους 185 δισ. δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης