Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Johnson μετά τον θρίαμβο στις εκλογές – Η μάχη του Brexit και της οικονομίας

Βρετανία: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Johnson μετά τον θρίαμβο στις εκλογές – Η μάχη του Brexit και της οικονομίας
Η ολοκλήρωση του Brexit αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας
Μετά τον πραγματικό εκλογικό θρίαμβο της Πέμπτης (12/12/2019) και κατάκτηση 365 εδρών και με ποσοστό 43,6% στο βρετανικό Κοινοβούλιο, ο μεγάλος νικητής Boris Johnson, βρίσκεται αντιμέτωπος με τα δύσκολα.
Στα υπέρ του το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα είναι «δική» του και όχι κληρονομημένη από κάποιον άλλο, όπως συνέβη με την προηγούμενη η οποία του… έμεινε όταν αποχώρησε η Theresa May, αλλά και το γεγονός ότι έχει ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι βασική του προτεραιότητα είναι να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα το Brexit.
Ήδη στις πρώτες του δηλώσεις απηύθυνε έκκληση για ενότητα προκειμένου να επουλωθούν οι πληγές από το Brexit, που δίχασε τη Βρετανία.
«Ειλικρινά, προτρέπω τον καθένα από εσάς, σε όποια πλευρά κι αν βρίσκεται, έπειτα από 3,5 χρόνια όλης αυτής της στείρας αντιπαράθεσης, προτρέπω τον καθένα να βάλει ένα τέλος και να αφήσει την επούλωση να ξεκινήσει», δήλωσε ο Johnson έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ.
«Γνωρίζω ότι έπειτα από 5 εβδομάδες προεκλογικής εκστρατείας, σε αυτήν τη χώρα αξίζει ένα διάλειμμα από τους διαπληκτισμούς, ένα διάλειμμα από τους πολιτικούς και ένα μόνιμο διάλειμμα από το να μιλάμε για το Brexit».
«Θέλω όλοι να καταπιαστούν με τις προετοιμασίες τους για τα Χριστούγεννα χαρούμενοι και ασφαλείς γνωρίζοντας ότι εδώ, σε αυτήν την κυβέρνηση των πολιτών, η δουλειά μας επιταχύνεται».
«(Θέλω) να κάνω το 2020 μια χρονιά ευημερίας, ανάπτυξης και ελπίδας και να κάνω πραγματικότητα ένα κοινοβούλιο που θα είναι λειτουργικό για τους πολίτες», υπογράμμισε.
Οι Συντηρητικοί θα τιμήσουν τη σαρωτική εντολή που τους έδωσαν οι πολίτες να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου και να υλοποιήσουν προτεραιότητες όπως το εθνικό σύστημα υγείας, διαβεβαίωσε ο Johnson.
«Θα ήθελα να μιλήσω, επίσης, σε εκείνους που δεν μας ψήφισαν ή δεν με ψήφισαν και που θα ήθελαν και ίσως εξακολουθούν να θέλουν να παραμείνουν εντός της ΕΕ», είπε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.
Image
«Θέλω να γνωρίζετε ότι εμείς στην κυβέρνηση των Συντηρητικών δεν θα αγνοήσουμε ποτέ τα καλά και θετικά συναισθήματά σας, της ζεστασιάς και συμπάθειας προς τα ευρωπαϊκά κράτη».
«Επειδή τώρα είναι η στιγμή, ακριβώς επειδή αποχωρούμε από την ΕΕ, να αφήσουμε αυτά τα φυσιολογικά συναισθήματα να βρουν μια ανανεωμένη έκφραση στην οικοδόμηση μιας νέας εταιρικής σχέσης, κάτι που αποτελεί ένα από τα μεγάλα σχέδιά μας για τον επόμενο χρόνο», σημείωσε ο ηγέτης των Συντηρητικών, προσθέτοντας ότι θέλει να εργαστεί με την ΕΕ ως «φίλοι με κυρίαρχη ισότητα».
Όχι σε νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Σκωτίας
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson ξεκαθάρισε στην τοπική πρωθυπουργό της Σκωτίας Nikola Sturgeon ότι δεν θα υπάρξει νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, τονίζοντας ότι το προηγούμενο δημοψήφισμα του 2014 πρέπει να γίνει σεβαστό.
"Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πόσο παραμένει αντίθετος σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, συμφωνώντας με την πλειονότητα των πολιτών στη Σκωτία που δεν θέλουν να επιστρέψουν στον διχασμό και την αβεβαιότητα", ανακοινώθηκε από το γραφείο του.
Ο πρωθυπουργός "πρόσθεσε πόσο καθοριστικό ήταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2014 και ότι αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό".

Οι επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες

Την ερχόμενη Τρίτη 17/12 αναμένεται οι 650 νεοεκλεγέντες βουλευτές να ορκιστούν και να εκλέξουν τον πρόεδρο τους ενώ δύο ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα, την Πέμπτη 19/12 θα πρέπει να αναμένεται η ομιλία της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία θα διαβάσει στη Βουλή των Λόρδων τον κατάλογο των νομοθετικών κειμένων που θα θελήσει να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση Johnson.
Σε κάθε περίπτωση, άμεση και πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση του Boris Johnson θα είναι να υλοποιήσει το αργότερο έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020 το Brexit βάσει των όσων έχει συμφωνήσει με την ΕΕ.

Guardian: Οι 5 λόγοι του εκλογικού θριάμβου του Johnson

Στους πέντε λόγους που οδήγησαν τον Boris Johnson να επιτύχει μια τεράστια νίκη στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη Μ. Βρετανία, τη μεγαλύτερη για τους Συντηρητικούς από το 1987, αναφέρεται σε σημερινό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα The Guardian.
Ο Johnson πέτυχε έναν άνευ προηγουμένου εκλογικό θρίαμβο καθώς εξασφάλισε 364 έδρες και την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, αυξάνοντας τη δυναμική του κόμματος του κατά 47 έδρες σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, η οποία θα κρίνει το μέλλον της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες.
Οι αιτίες – κατά τον Guardian – που οδήγησαν στη μεγάλη νίκη του Johnson:

1. Το Brexit: Ο Johnson είχε καταστήσει σαφές ότι θα προχωρούσε στην υλοποίηση του Brexit και επαναλάμβανε το μήνυμα ότι δεν θα υπαναχωρήσει από τη δέσμευση του να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ.
Μάλιστα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, τόνιζε ότι έχει έτοιμη τη συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit και ότι θα βάλει τέλος στην αβεβαιότητα ενώ επεσήμανε πως η προοπτική μιας κυβέρνησης των Εργατικών θα οδηγούσε σε ένα νέο δημοψήφισμα για το Brexit.

2. Απλό μήνυμα: Το πολιτικό μήνυμα των Συντηρητικών ήταν πολύ καλύτερα στοχευμένο από αυτό των Εργατικών.
Ο Johnson εστίασε στην ανάγκη υλοποίησης του Brexit, όπως και στην ανάγκη αύξησης του αριθμού των αστυνομικών και των νοσηλευτριών.
Από την άλλη οι Εργατικοί αναφέρονταν σε μια πληθώρα πολιτικών που αφορούσαν από τη μαζική κρατικοποίηση υπηρεσιών και υποδομών μέχρι την αποζημίωση των γυναικών στα 50 τους για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.
Η εστίαση του Johnson σε έναν μικρό πυρήνα βασικών πολιτικών υποσχέσεων του, λειτούργησε υπέρ του.

3. Η στρατηγική: Οι Συντηρητικοί δημιούργησαν ένα πολύ προσεκτικό πολιτικό μανιφέστο που κρατούσε αποστάσεις από οποιεσδήποτε αμφιλεγόμενες υποσχέσεις.
Έχοντας την εμπειρία του 2017, όταν και η Theresa May είχε δεχθεί τα πυρά των Εργατικών σχετικά με την πολιτική της για την κοινωνική φροντίδα, οι Συντηρητικοί αυτήν την φορά κράτησαν αποστάσεις από υποσχέσεις, πέρα από μια μικρή φορολογική περικοπή στην εθνική ασφάλιση και μια πολύ μικρή αύξηση των δημόσιων δαπανών.

4. Η αδυναμία των Εργατικών: Τα ποσοστά των Εργατικών μειώθηκαν δραματικά σε πολλές περιοχές.
Σε κάποιες περιφέρειες η ψήφος των Συντηρητικών δεν ενισχύθηκε σημαντικά, απλά ο υποψήφιος του κόμματος κατάφερε να επικρατήσει γιατί οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι των Εργατικών προτίμησαν είτε να μην πάνε να ψηφίσουν είτε να ψηφίσουν τον υποψήφιο του κόμματος του Brexit.

5. O Johnson: Ο Boris Johnson αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ πιο ισχυρός υποψήφιος έναντι του Jeremy Corbyn κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, κάτι που φάνηκε και από τα δύο debate που είχε με τον επικεφαλής των Εργατικών.
Παράλληλα ο Johnson μέχρι το τέλος της προεκλογικής του εκστρατείας έμεινε πιστός στο βασικό του πολιτικό μήνυμα ενώ και τα ποσοστά του ήταν σημαντικά υψηλότερα από αυτά του Corbyn.

Γιατί έχασαν οι Εργατικοί

Ο ηγέτης των Εργατικών Jeremy Corbyn είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι ψηφοφόροι του δεν στήριξαν στις χθεσινές εκλογές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως δείχνει έρευνα της εταιρίας δημοσκοπήσεων Opinium, που διενεργήθηκε χθες.
Οι απαντήσεις ταξινομήθηκαν σε τρεις κατηγορίες για τους λόγους που αποφάσισαν να μη στηρίξουν τους Εργατικούς και αφορούν: την ηγεσία του Jeremy Corbyn, τη στάση του κόμματος στο Brexit και τις οικονομικές πολιτικές του.
Από το σύνολο αυτών που δεν ψήφισαν το κόμμα των Εργατικών, το 43% απέδωσε την απόφαση στην ηγεσία, το 17% στο Brexit και το 12% στην οικονομική πολιτική.
Από το σύνολο των υποστηρικτών των Εργατικών που "λιποτάκτησαν", τα ποσοστά αντιστοιχούν για τις τρεις κατηγορίες στο 37%, 21% και 6%.
Για τους Εργατικούς που επέλεξαν τελικά τους Φιλελεύθερους το 29% για την ηγεσία, το 15% για το Brexit και το 5% για την οικονομική πολιτική.
Οι Εργατικοί που ψήφισαν χθες τους Συντηρητικούς επέλεξαν κατά 45% το πρώτο αίτιο, 31% το δεύτερο και 6% το τρίτο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης