Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Ηρακλής φέρνει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας αλλά… μόνο μια βαθμίδα σε ΒΒ αρχές του 2020 – Μόνο η Scope θα αγγίξει το ΒΒ+

Ο Ηρακλής φέρνει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας αλλά… μόνο μια βαθμίδα σε ΒΒ αρχές του 2020 – Μόνο η Scope θα αγγίξει το ΒΒ+
Από τους οίκους αξιολόγησης τους 4 βασικούς ή big 4 δηλαδή η Standard and Poor’s, Fitch, Moody’s και DBRs μόνο η Moody’s δεν θα προχωρήσει σε κάποια αναβάθμιση.
Στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην κλίμακα ΒΒ από ΒΒ- δηλαδή αναβάθμιση κατά μια βαθμίδα θα προχωρήσουν οι οίκοι αξιολόγησης – πλην της Moody’s – μέσα στο α΄ δίμηνο του 2020 απόρροια κυρίως του Ηρακλή.
Με βάση πληροφορίες το 2020 οι οίκοι αξιολόγησης λόγω του Ηρακλή που βοηθάει τις τράπεζες να μειώσουν τα προβληματικά τους δάνεια κατά 30-34 δισεκ. ευρώ θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα…λόγω τραπεζών.
Από τους οίκους αξιολόγησης τους 4 βασικούς ή big 4 δηλαδή η Standard and Poor’s, Fitch, Moody’s και DBRs μόνο η Moody’s δεν θα προχωρήσει σε κάποια αναβάθμιση.
Επίσης η γερμανική Scope που όμως ακόμη δεν έχει αναγνωριστεί από την ΕΚΤ θα αναβαθμίσει την Ελλάδα το 2020 σε ΒΒ+ από ΒΒ δηλαδή κατά μια κλίμακα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2020 οι οίκοι αξιολόγησης θα είναι προσεκτικοί με την Ελλάδα για εσωτερικούς αλλά και γενικούς λόγους
1)Γιατί ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στο 2,5% δεν θα επιτρέψει επιθετική αναβάθμιση
2)Όλοι οι οίκοι αξιολόγησης ακόμη και η γερμανική Scope που βαθμολογεί την Ελλάδα με την υψηλότερη βαθμολογία συμφωνούν ότι το 2020 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τα κέρδη των τραπεζών της Ευρώπης.
Τα περιθώρια πιέζονται, η πιστωτική επέκταση πιέζεται γενικώς μειώνεται η ορατότητα πολύ περισσότερο στην Ελλάδα που ενώ ο Ηρακλής είναι ξεκάθαρα υποστηρικτικός… δεν μπορούν μόνο οι τράπεζες να αλλάξουν τα δεδομένα της οικονομίας.

Όπως είναι γνωστό η Ελλάδα βαθμολογείται από τους οίκους αξιολόγησης ως εξής
Fitch βαθμολογία ΒΒ-
Standard and Poor’s βαθμολογία ΒΒ-
Moody’s βαθμολογία Β1
DBRS βαθμολογία ΒΒ Low
Scope βαθμολογία ΒΒ
Η Ελλάδα με βάση την ΕΚΤ και τους επενδυτικούς οίκους αξιολογείται με βάση την υψηλότερη βαθμολογία της δηλαδή ΒΒ- η οποία απέχει 3 βαθμίδες από το να χαρακτηριστεί investment grade δηλαδή επενδυτικής βαθμίδας ή ομόλογα φερέγγυα.
Να σημειωθεί ότι η επενδυτική βαθμίδα είναι από την βαθμολογία ΒΒΒ- και ψηλότερα η Ελλάδα απέχει 3 βαθμίδες από αυτή την βαθμολογία.
Ακόμη τα ελληνικά ομόλογα χαρακτηρίζονται junk bond δηλαδή ομόλογα σκουπίδια.
Με βάση λοιπόν τις πηγές που μίλησαν στο bankingnews η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί μόνο κατά μια βαθμίδα το 2020 και επίσης να τονιστεί ότι όσο πλησιάζει προς την επενδυτική βαθμίδα τόσο θα είναι πιο δύσκολη η αναβάθμιση.
Αποτέλεσμα εικόνας για ratings soverage

Τι θα ανακοινώσει η Fitch στις 28 Ιανουαρίου 2020 στην Αθήνα;

Η Fitch Ratings στις 28 Ιανουαρίου 2020 θα παρουσιάσει από την Αθήνα το Credit Outlook Series.
Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι ότι η Fitch θα αποκαλύψει τους βασικούς λόγους που θα κρίνουν την αξιολόγηση της για την ελληνική οικονομία ενώ θα παρουσιαστούν οι προκλήσεις αλλά και οι προοπτικές της εθνικής οικονομίας.
Θα αναλυθεί η πορεία του τραπεζικού κλάδου και κυρίως οι προοπτικές με επίκεντρο τα NPEs και τα κεφάλαια.
Εν τω μεταξύ θα υπάρξει και μια ενδελεχής αναφορά για τις διεθνείς τάσεις.
Καθώς εισέρχεται η παγκόσμια οικονομία σε μια νέα δεκαετία, ώριμη με νέους κινδύνους και ευκαιρίες, ρευστό γεωπολιτικό υπόβαθρο και επιβραδυνόμενο πιστωτικό κύκλο, το Outlook της Fitch παρέχει μια εμπεριστατωμένη εικόνα των προοπτικών για το 2020 και μετά.
Θα παρουσιαστεί μια ανασκόπηση των σημαντικότερων κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι παγκόσμιες πιστωτικές αγορές, αλλά και ανάλυση των περιφερειακών κινδύνων.

Σχέδιο επαναγοράς ομολόγων του PSI+ που κατέχουν οι έλληνες με μετρητά ή ανταλλαγή με έκδοση 15ετούς ομολόγου

Σε επαναγορά (buyback) των τελευταίων ομολόγων του PSI+ ύψους περίπου 500 εκατ ευρώ θα προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες εντός του Ιανουαρίου 2020.
Να σημειωθεί ότι είχε υπάρξει απόπειρα πριν δύο μήνες για επαναγορά των τελευταίων ομολόγων του PSI+ αλλά το σχέδιο δεν προχώρησε γιατί αμερικανοί επενδυτές κυρίως ασφαλιστικά ταμεία και άλλοι δεν αποδέχθηκαν την πρόταση του ελληνικού δημοσίου.
Τότε η πρόταση αφορούσε το σύνολο των ομολόγων του PSI+ που έχουν απομείνει δηλαδή 2,3 δισεκ.
Η νέα πρόταση θα αφορά μόνο 514 εκατ ή λίγο λιγότερα που αφορούν τους έλληνες ομολογιούχους, δηλαδή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν έλληνες ομολογιούχοι φυσικά ή άλλα νομικά πρόσωπα.
Η διαδικασία επαναγοράς θα πραγματοποιηθεί είτε με μετρητά δηλαδή το ελληνικό δημόσιο στις τρέχουσες τιμές θα αγοράσει τα ομόλογα και οι κάτοχοι θα πάρουν το κεφάλαιο τους, είτε θα έχουν την δυνατότητα να αντικαταστήσουν τα ομόλογα αυτά με νέα έκδοση 15ετούς διάρκειας ή 10ετούς διάρκειας.
Ο στόχος της κίνησης αυτής είναι
1)Να απομακρυνθούν τα ομόλογα αυτά από την αγορά τα οποία σημειωτέον έχουν σημειώσει μεγάλο ράλι ακολουθώντας την τάση βελτίωσης των υπολοίπων ομολόγων
2)Να κλείσει σε κάποιο βαθμό το κεφάλαιο PSI+ και να απομακρυνθούν από την αγορά ομόλογα τα οποία επί της ουσίας δεν διαπραγματεύονται.
3)Το ελληνικό δημόσιο έχει την δυνατότητα να αποπληρώσει όλα τα ομόλογα που έχουν απομείνει με μετρητά και αυτή η κίνηση θα θεωρηθεί θετική από τις αγορές.
Η Ελλάδα κάνει το ακριβώς αντίθετο από την Αργεντινή, η οποία επιμήκυνε τις λήξεις ομολόγων εξέλιξη που θεωρήθηκε επιλεκτική χρεοκοπία ενώ η Ελλάδα… πριν την λήξη επαναγοράζει όλα τα ομόλογα και τα αποπληρώνει.
4)Η ελληνική αγορά ομολόγων θα αποκτήσει μεγαλύτερο βάθος αν και τα ομόλογα του PSI είναι ελάχιστα.
Με βάση την δομή του χρέους των 353,8 δισεκ. ευρώ
-Τα έντοκα γραμμάτια είναι 15,23 δισεκ.
-Τα ομόλογα εκτός PSI+ 514 εκατ ευρώ
-Τα ομόλογα ANFA ομόλογα που διακρατούνται από τις κεντρικές τράπεζες 2,28 δισ
-Τα ομόλογα σε κυκλοφορία 48,3 δισεκ.
-Τα ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ 4,93 δισεκ.
-Δάνεια της ΤτΕ 1,9 δισεκ.
-Δάνεια Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων 7,4 δισεκ.
- Δάνεια EFSF 130,9 δισεκ. ευρώ
-Δάνεια ESM 59,87 δισεκ.
-Διμερή δάνεια GLF από ευρωπαϊκές χώρες 52,9 δισεκ.
-Δάνεια ΔΝΤ 8 δισεκ.
-Συμφωνίες επαναγοράς repos 21 δισεκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης