Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα μεγάλα στοιχήματα του προϋπολογισμού 2020: Ανάπτυξη 2,8%, επενδύσεις +13,4% και στο βάθος επενδυτική βαθμίδα

Τα μεγάλα στοιχήματα του προϋπολογισμού 2020: Ανάπτυξη 2,8%, επενδύσεις +13,4% και στο βάθος επενδυτική βαθμίδα
Ο προϋπολογισμός του 2020 θα είναι ο τελευταίος που θα στηρίζεται σε προβλέψεις για υψηλά πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ - Ξεκίνηση η συζήτηση στη Βουλή
(upd) Με τους στόχους για την ανάπτυξη 2,8% και τις επενδύσεις κατά 13,4% να αποτελούν κεντρικό στοίχημα για την κυβέρνηση τον επόμενο χρόνο, συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2020.
Η συζήτηση θα κορυφωθεί την ερχόμενη Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου με τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των κομμάτων, και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας με την ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία -κατά παράδοση- λογίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι κατά την επεξεργασία του προϋπολογισμού, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το σχετικό νομοσχέδιο είχε γίνει δεκτό κατά πλειοψηφία, με τη Νέα Δημοκρατία να ψηφίζει υπέρ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, να το καταψηφίζουν, και την Ελληνική Λύση να επιφυλάσσεται για την ολομέλεια
Θα είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που θα στηρίζεται σε προβλέψεις για υψηλά πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, από τη στιγμή που οι θεσμοί έχουν ήδη ανοίξει παράθυρο για χαλάρωση της λιτότητας στη χώρα μας, από το 2021και µετά.

Πλεονάσματα και ANFA’s στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου του 2020

Οι διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε πλεονάσματα στην περιοχή του 2% του ΑΕΠ έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και αναμένεται να κορυφωθούν την άνοιξη του 2020. Τρέχουν παράλληλα με τις συζητήσεις για την διαφορετική χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s – SMP’s) , που σημαίνει ότι ένα ζήτημα δεν είναι ανεξάρτητο από το άλλο, οπότε και τα δύο θα έρθουν προς συζήτηση στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου του 2020.Εξάλλου είναι η μόνη σύνοδος της ευρωζώνης, τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο του 2020,που θα έχει αναφορά στο ελληνικό θέμα.

Εξαγορά ομολόγων PSI

Ο προϋπολογισμός του 2020 είναι αυτός που θα οδηγήσει στην περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ελληνικού δημοσίου ούτως ώστε η χώρα να προσεγγίσει την επενδυτική βαθμίδα το συντομότερο δυνατό. Σε αυτή την βάση η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο εξαγοράς του συνόλου των ομολόγων που εκδόθηκαν το 2012 στο πλαίσιο του PSI σε μια προσπάθεια να κλείσει οριστικά το «μαύρο» αυτό κεφάλαιο στην ιστορία της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Η αξία αυτών των ομολόγων ανέρχεται συνολικά σε 4,041 δισ. ευρώ και το κυβερνητικό σχέδιο που θα θέσει σε εφαρμογή ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προβλέπει προεξόφληση αυτών των τίτλων με τους εξής δύο τρόπους:
■ Είτε με μετρητά, δηλαδή η Ελληνική Δημοκρατία θα αγοράσει όλα αυτά τα ομόλογα στις τρέχουσες τιμές και οι κάτοχοί τους θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους.
■ Είτε με πρόγραμμα αντικατάστασης, οπότε σε αυτή την περίπτωση οι ομολογιούχοι θα πάρουν νέους τίτλους ίσης αξίας τουλάχιστον με το κεφάλαιό τους, με άλλες όμως διάρκειες, 10ετή ομόλογα, 15ετή.
Με το «μαξιλάρι» των εσόδων να βρίσκεται σταθερά πάνω από τα 33 - 34 δισ. ευρώ (τα 15 δισ. ευρώ βρίσκονται μόνιμα «παρκαρισμένα» σε λογαριασμό που έχουν ανοίξει οι θεσμοί στο εξωτερικό), το ελληνικό δημόσιο μπορεί με πολύ μεγάλη άνεση να αποπληρώσει όλα τα εναπομείναντα ομόλογα του PSI καταβάλλοντας σε μετρητά το αντίστοιχο ποσό της αξίας τους. Θα είναι μια κίνηση που οι αγορές θα εκλάβουν ως θετική, αφού θα είναι αντίστοιχη με αυτήν της πρόωρης εξαγοράς των ακριβών δανείων του ΔΝΤ που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, ενώ βρίσκεται και δεύτερη στα σκαριά (αφορά δάνεια 1,5 - 2 δισ. ευρώ τα οποία επιβαρύνονται με επιτόκιο 1,91%).

18,3 δις έσοδα το 2020 από ΦΠΑ

Ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει ακόμη σημαντικές παρεμβάσεις ελάφρυνσης του φορολογικού βάρους, παρά το γεγονός ότι τα συνολικά φορολογικά έσοδα το 2020 είναι αυξημένα κατά 773 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για αύξηση η οποία αναμένεται να προκύψει κατά κύριο λόγο από τα έσοδα του Φόρου Προστιθέμενης καθώς και από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Πιο συγκεκριμένα το 2020 προβλέπεται να εισπραχθούν από τον ΦΠΑ 18,276 δισ. ευρώ, από 17,801 δισ. φέτος. Πρόκειται για µια αύξηση της τάξης των 475 εκατ. ευρώ. Από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων αναμένεται να εισπραχθούν 11,415 δισ. ευρώ από 11,092 δισ. ευρώ  φέτος (αύξηση 323 εκατ. ευρώ).
Οι επιχειρήσεις μαζί με τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι του νέου προϋπολογισμού αφού το 2020 θα δουν τον φορολογικό λογαριασμό τους να μειώνεται σημαντικά λόγω του χαμηλότερου εταιρικού φορολογικού συντελεστή αλλά και του συντελεστή φορολόγησης των µερισμάτων που εισπράττουν φυσικά πρόσωπα- μέτοχοι  επιχειρήσεων.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης